Hedvábná cesta


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Vydejme se po "hedvábné cestě", která spojovala v raném středověku všechny velké civilizace euroasijského kontinentu. Putujme po ní jako starověcí kupci, vzdělanci, umělci, náboženští myslitelé, šiřitelé učení Buddhova, Mohamedova a Kristova. Jednotlivé úseky hedvábné cesty byly důležitými obchodními tepnami, ale i výjimečným faktorem světového dění kulturního a duchovního. Zveme vás na putování po severní větvi východní části suchozemské cesty – z kyrgyzského Biškeku do čínského Luoyangu, přes ťan-šanské průsmyky a kolem jezera Issyk-kul, po okraji pouští Gobi a Taklamakan a podél životodárné Žluté řeky a západní části Dlouhé zdi.
Velikost skupiny:

6–16 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra  v Praze  každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů . Z tohoto důvodu již není naše CK (ani žádná jiná CK) schopna za většinu klientů víza zajistit.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou  žádost o vízum  s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině. Po jejím ukončení je třeba se na návštěvu vízového centra objednat – opět přes webovou stránku, která je taktéž v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě.
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou přímo při podání žádosti, a to částka  2700 Kč/os. Pokud mají klienti zájem o následné vyzvednutí pasu s uděleným vízem prostřednictvím naší CK, musí nám dodat originál dokladu o úhradě vízového poplatku, který obdrželi při své návštěvě.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou  osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku  a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Této skupině osob můžeme, v případě zájmu, zajišťovat vízum i nadále, a to za poplatek 3300 Kč – upozorňujeme, že tento poplatek zahrnuje pouze vyřízení víza na vízovém centru, nikoliv vyplnění samotné žádosti o vízum, tu musí každý klient vyplnit on-line sám.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .

Stravování: snídaně

Snídaně (až na několik výjimek zahrnuty v ceně): Budou zajištěny buď v hotelu, nebo pokud hotel restaurací nedisponuje (což je u čínských hotelů ** obvyklé), pak v blízké restauraci. Navíc v hotelech bývá varná konvice (nebo na chodbě termosky s horkou vodou) i sáčky s čajem; jen pokud máte rádi kávu, je třeba si ji vzít raději z domova. V oblastech, které jsou navštěvovány především čínskými turisty a o poznání méně turisty západními, tomu odpovídá také charakter snídaní v hotelech. Jedné se o snídaně pro místní a ty se skládají často z plněných (masem či zeleninou) i neplněných knedlíčků, vajec na všechny způsoby, tepelně upravené či nakládané zeleniny, buráků a rýžových polévek. Součástí je zpravidla zelený čínský čaj či teplý ovocný džus.
Obědy: Většinou se z časových důvodů speciálně neřeší – na památkách/výletních místech bývají různé stánky s občerstvením (placky, nudle, knedlíčky, grilované špejle). V každém případě doporučujeme mít po celý den u sebe dostatek balené vody apod.
Večeře: Jsou hlavním jídlem dne a průvodci je pro zájemce organizují – vždy nabídnou, kdo má zájem jít na společnou večeři, zavedou vás do některé vytipované restaurace či jídelny a pomohou s výběrem.
Výše útraty za jídlo a nápoje je tedy na zájezdu téměř zcela v rukou klientů – dle volby úrovně stravování je třeba počítat s 10–15 USD/den.

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Biškek – Naryn: brzy ráno přílet do hl. m. Kyrgyzstánu s kulisami éry SSSR a 4800 m vysokým pohořím Ťan-šan v pozadí; památník Lenina či národního hrdiny Manase; 25 m vysoká věž Burana z 9. stol. ; přejezd okolo jezera Issyk-kul (největší jezero v zemi) do Narynu.
3. den: Naryn – Taš Rabat : přejezd ke karavanseraji Taš Rabat z 15. stol. ; dle sil odpolední výšlap do okolních hor (podle možností i na koni); typická kyrgyzská večeře a neopakovatelný nocleh v jurtách v obklopení hor ve výšce 3200 m n.m.
4. den: Kyrgyzstán – Kašgar : celodenní přejezd přes možná zasněžený ťan-šanský průsmyk Torugart (3752 m) do čínského Kašgaru – pouštní město , kdysi jedno z nejdůležitějších obchodních center a důležitá křižovatka na hedvábné cestě .
5. den: Kašgar : výlet k unikátnímu skalnímu útvaru Shipton´s Arch neboli Nebeská brána – až 365 m vysoké (pouze z pohledu od Z) a 55 m široké skalní okno ; návštěva mešity Id Kah z 15. stol. (jedna z největších v Číně), procházka uličkami starého města .
6. den: Kašgar : jedinečný nedělní trh – tisíce obchodníků s koňmi, ovcemi, zeleninou, koberci, čepicemi a jiným zbožím; prohlídka hrobky islámského světce Abakha Hoji ze 17. stol.; poslední procházka starým městem a ochutnávky místních specialit ; noční lehátkový vlak.
7. den: urfan : odpoledne příjezd do důležité křižovatky hedvábné cesty a tranzitní stanice různých kultur; výlet do okolí – ruiny unikátního pouštního města Jiaohe (Ťiao-che) na soutoku dvou řek.
8. den: urfan : oblast vyhlášená pěstováním vinné révy – skvělé místní hrozinky ; buddhistické jeskyně Bezeklyk , zajímavý přírodní úkaz Plamenné hory , hliněná tradiční ujgurská vesnice Tujuk, Eminův minaret ; noční lehátkový vlak.
9. den: Dunhuang (Tun-chuang) – vstupní brána do říše Středu v době dynastie Han (Chan): příjezd vlakem a vyhlášené jeskyně Mogao (Mo-kao) – vrchol buddhistického umění (unikátní nástěnné malby a sochy ze 4.–11. stol.).
10. den: Dunhuang – Jiayuguan (Ťia-jü-guan): výlet k malebnému jezírku Měsíčního srpečku ukrytému mezi písečnými dunami (nejvyšší 1750 m n.m.) – možnost projížďky na velbloudu nebo "sáňkování" na dunách ; odpoledne přejezd do Jiayuguanu.
11. den: Jiayuguan – Zhangye (Čang-jie): návštěva nejzápadnější části Dlouhé zdi z dob dynastie Ming – zastavení u poslední hlásky ; prohlídka rozsáhlé pevnosti ze 14. stol. ; odpoledne přejezd vlakem do Zhangye.
12. den: Zhangye : výlet do jedinečných tzv. Duhových hor – pohoří vymodelované z různobarevných vrstev rudého pískovce , výstup na některé z vyhlídek; procházka dalším nádherným přírodním úkazem – tzv. Ledovým údolím Binggou (Ping-kou) připomínajícím Monument Valley v USA.
13. den: Zhangye – Lanzhou (Lan-čou): prohlídka kláštera Velkého Buddhy (největší krytá socha ležícího Buddhy v Číně – 34,5 m); výlet do pohoří Mati (Ma-tchi) – pohoří Koňské podkovy s vysoko do skály vytesanými buddhistickými jeskyněmi ; odpoledne přejezd rychlovlakem do Lanzhou.
14. den: Lanzhou : celodenní výlet do jeskynních buddhistických chrámů Binglingsi (Ping-ling-s'), přináležejících k jeskyním Desetitisíců Buddhů a nacházejících se na březích Žluté řeky – přejezd lodí přes řeku; noční lehátkový vlak.
15. den: Luoyang (Luo-jang): po poledni příjezd a výlet do rozsáhlého buddhistického kláštera Bílého koně z 1. stol. (nejstarší v celé Číně).
16. den:
17. - 18. den: Luoyang – Peking – Praha: dopoledne návštěva výstavních skalních buddhistických jeskyní Dračí brána – Longmen (Lung-men); odpoledne přejezd rychlovlakem do Pekingu; transfer na letiště a odlet do ČR, přílet domů 18. den.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Biškek / Peking–Praha (vč. všech poplatků)
  • 3x noční lehátkový vlak II. třídy + 2x denní rychlovlak
  • mikrobusy / MHD
  • 11x hotel
  • 1x tradiční vícelůžková jurta (spol. soc. zař.) se snídaní a večeří
  • 10x čínská snídaně v ubytování či přilehlé restauraci
  • český čínsky hovořící průvodce China Tours

Cena nezahrnuje

  • jednolůžkový pokoj – 4890 Kč