Skvosty Kolumbie - Andy, káva, Karibik


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Bogota · Nemocón · Villa de Leyva · Pereira · Valle del Cocora · Salento · Popayán · NP Puracé · San Agustín · Silvia · Cartagena de Indias

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: Doporučená částka na kapesné: cca 200 - 300 USD
Vstupy v rámci programu zájezdu, které jsou v ceně: muzeum zlata a Botero v Bogotě, zpáteční jízdenka lanovkou na horu Monserrate v Bogotě, solný důl v Nemocón, údolí Valle de Cocora, kávová plantáž s degustací, archeologický areál San Agustín, pevnost Castillo de San Felipe de Barajas v Cartageně

Min. počet účastníků: 8

Program zájezdu

1. den: ráno odlet z Prahy do Bogoty – hlavního města Kolumbie. Po příletu transfer do hotelu.
2. den: prohlídka historického centra Bogoty (2.600 m) s koloniální čtvrtí La Candelaria s příkrými dlážděnými uličkami a barevně natřenými domy (náměstí Plaza Bolívar s národním Kongresem, justičním palácem a katedrálou, kostel San Francisco, poté návštěva světoznámého M uzea zlata, jehož kolekce je považována za nejvýznamnější sbírku svého druhu na světě, případně také Muzea Botero, která ukazuje sbírku neslavnějšího kolumbijského umělce a milovníka všeho buclatého). Fotografování uměleckých graffiti, jimiž je stará část města poseta. Výjezd lanovkou na Cerro de Monserrate (3.210 m), z jehož vrcholku je možné spatřit město jako na dlani .
3. den: dopoledne návštěva podzemního solného dolu v obci Nemocón , kde hra barev a světel v odrážející se klidné hladině vody vytváří úžasné záběry. Poté zastávka ve městečku Ráquira , která je hlavním centrem řemesel, zejména výroby keramiky. Ubytování v historickém centru Villa de Leyva .
4. den: ráno prohlídka koloniálního městečka Villa de Leyva , jehož historie sahá do roku 1572 a kde jakoby se zastavil čas. Místní dlážděné uličky, úchvatné náměstí Plaza Mayor s pečlivě restaurovanými koloniálními domy s červenými doškami a klášter jsou jedinečnými památkami v Jižní Americe. Odpoledne transfer na letiště v Bogota a odlet do města Pereira , které je jednou ze vstupních bran do tzv. kávového trojúhelníku.
5. den: návštěva kávové plantáže s odborným výkladem o pěstování a zpracování kávy, ke kterému nebude chybět ani degustace cafe arabica . Kolumbijská káva patří mezi nejlepší na světě... Zdejší malebná kulturní krajina s kávovými políčky byla dokonce zapsána v roce 2011 na seznam UNESCO. Odpoledne přejezd do oblasti mlžného pralesa departmentu Quindio , pozorování ptactva včetně kolibříků.
6. den: ráno výlet do údolí Valle del Cocora – pěší výlet k nejvyšším palmám světa (až 60 m) rostoucích pouze na západním úpatí And ve výšce 1.800 až 2.200 m, Ceroxylon quindiuense neboli vosková palma je národním stromem Kolumbie. Odpoledne prohlídka kouzelného městečka Salento s mnoha barevnými domky a obchody s rukodělnými výrobky. Možnost ochutnávky místní delikatesy – čerstvého pstruha připravovaného na desítky způsobů.
7. den: přejezd mezi Západní a Centrální Kordillerou, údolím řeky Cauca s rozsáhlými plantážemi cukrové třtiny až do města Popayán . Odpoledne prohlídka tohoto koloniálního univerzitního města založeného v roce 1537, křídově bílé domy, honosné kostely (mj. San Francisco, Santo Domingo), náměstí Parque Caldas s hodinovou věží, kamenný most Puente del Humilladero.
8. den: průjezd národním parkem Puracé se stejnojmennou sopkou (4.650 m) oblastí páramo, která je domovem klejovky, endemické rostliny severní části And. Ubytování v San Agustín.
9. den: San Agustín , návštěva jednoho z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na kontinentu. Více než 500 kamenných soch nalezených v blízkosti hrobů z 1. až 9. stol. se nachází v nádherné krajině na obou březích horního toku řeky Magdalena .
10. den: dopoledne sjezd k nejužšímu místu řeky Magdalena (2 m), průjezd odlehlou oblastí mezi horami a plantážemi cukrové třtiny, exkurze do místní rodinné „trapiche“, kde se lisuje a následně zpracovává cukrová třtina a vyrábí panela . Odpoledne po obědě odjezd do Popayánu.
11. den: ráno návštěva vesnice Silvia , kde se pravidelně pouze každé úterý konají pestrobarevné indiánské trhy. V tento den se sem sjíždějí místní domorodci kmene Guambiano (Misak) z celého okolí, aby prodali nebo nakoupili nejen ovoce a zeleninu, ale také zvířata nebo ponča. Poté transfer na letiště Popayán a odlet do Cartagena de Indias , největšího přístavu v zemi a zároveň nejúchvatnějšího města v celé karibské oblasti. Město založené roku 1533 Španěly, kteří zde vybudovali nedobytné hradby a řetěz pevností před nájezdy pirátů patří k perlám Kolumbie. Ubytování v historickém jádru města. Noční procházka.
12. den: Cartagena de Indias , celodenní pobyt v j ednom z nejkrásnějších měst celé Jižní Ameriky. Dlážděné uličky, výstavní koloniální domy s barevnými dřevěnými balkóny porostlými květy bougenvilií, staré čtvrtě El Centro a San Diego obehnané hradbami, impozantní pevnost Castillo de San Felipe de Barajas, starobylé kláštery, bohatě zdobené kostely, paláce a výstavní náměstí, aj.
13. den: Cartagena de Indias , volný den. Fakultativně lze zajistit výlet lodí na některou z písečných pláží na nedalekém ostrově Islas del Rosario. Odpočinek, koupání v Karibiku, možnost šnorchlování v blízkosti korálů. Oblast je součástí národního parku Corales del Rosario y de San Bernardo. Během výletu je zajištěn oběd, odpoledne návrat zpět do hotelu.
14. den: dopoledne individuální volno, případně lze navštívit zajímavé muzeum námořnictva nebo inkvizice. Odpoledne transfer na letiště Cartageny a následně odlet do Evropy.
15. den: přílet do Prahy