Kilimanjaro - střecha Afriky a osmý div světa

od 144 990 Kč

  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odpoledne odlet z Prahy do Tanzánie s přestupem.
2. den: PŘÍLET DO TANZÁNIE - MOSHI: Po poledni přílet na mezinárodní letiště Kilimanjaro. Po vyřízení imigračních formalit transfer do hotelu v Moshi (asi 1 hod jízdy), ubytování. Odpoledne volno na relaxaci, nocleh se snídaní. Na večeři si zajdeme do některé z restaurací ve městě, nebo ji lze dokoupit v hotelové restauraci.
3. den: MOSHI - POHOŘÍ USAMBARA: Po snídani odjezd do malebného pohoří Usambara, ležící na severu Tanzánie při hranici s Keňou. Cesta nabízí úžasné pohledy na africký venkov a okolní hory. Pohoří Usambara se dělí na východní a západní Usambary. Budeme projíždět podél východní části hor a obdivovat tanzánskou přírodu. Zastavíme na oběd, kdy budete mít možnost ochutnat "nyama choma", oblíbenou specialitu východní Afriky. Jedná se chutné maso připravované na grilu. Další zastávka v Lushotu, malebném hlavním městě pohoří Usambara. Lushoto bylo za dob německé kolonizace oblasti známé jako Wilhelmstal a narodil se zde německý politik Kai-Uwe von Hassel. Odpoledne příjezd do hotelu Irente View Cliff lodge, kde se ubytujeme. Večeři si lze objednat v hotelové restauraci dle výběru. Nocleh se snídaní.
4. den: POHOŘÍ USAMBARA: PRALES MAGAMBA A VODOPÁD MKUZI: Po snídani se vydáme na pěší trek k vodopádu Mkuzi (celková doba treku 6 - 8 hodin, cca 20 km). Scénická cesta vede deštným pralesem Magamba, kde mimo krásné přírody a úchvatných výhledů uvidíme také vesničky a místní farmy. Můžeme potkat také opice, hrající si ve větvích stromů. U vodopádu padajícího do tůně pod ním si odpočineme a vychutnáme si úžasnou atmosféru místa. Otužilci se mohou po dlouhé cestě osvěžit koupelí. Poté nás čeká krátká cesta do vesničky Mkuzi, kde nás budou čekat auta, která nás odvezou zpět do hotelu, kde si během relaxace můžete ještě vychutnávat krásné výhledy do krajiny. Večeři je možné objednat v hotelové restauraci. Nocleh se snídaní.
5. den: TREK V POHOŘÍ USAMBARA: Dopoledne se vydáme na asi 5 km dlouhou cestu na protilehlou horu, odkud je nádherný výhled do okolní krajiny. Budeme stoupat do kopce a cesta nás povede krásnou krajinou, přes louky a potůčky, tvořící malé vodopády. Budeme procházet také kolem domečků místních obyvatel, roztroušených v kopcích. Výhledy po cestě jsou nezapomenutelné. Dorazíme k Paradise Eco-Farm lodži, kde se nachází první z vyhlídkových bodů. Poté budeme muset po dřevěném můstku překonat strmou hlubokou rokli mezi lodží a protilehlou horou. Čeká nás ještě pár posledních metrů strmého výstupu a pak už se budeme kochat dechberoucím výhledem. Za jasného počasí je vidět i vzdálený vrchol Kilimanjara. Vracet se budeme cestou přes vesničku, kde zastavíme v místní hospůdce. Zde budete mít možnost ochutnat banánové pivo, či víno. Kromě této speciality jsou podávána i běžná lahvová piva, či nealko. Návrat do hotelu v odpoledních hodinách. Volno na relaxaci a večeři. Nocleh se snídaní.
6. den: VODOPÁD KISASA, CESTA Z USAMBAR DO MOSHI: Snídaně, check out. Odjezd k vodopádu Kisasa, který se nachází nedaleko Lushota. Mohutný kaskádovitý vodopád padá z výšky přibližně 50 m do tůně, u které si vychutnáme jeho krásu a poslední výhledy do okolí. Pak už se vydáme na cestu do podhůří Kilimanjara (cca 5 hodin jízdy). Zastávka na oběd cestou. V podvečer příjezd do hotelu Salinero Millie Lodge, která leží za městem Moshi, nedaleko vstupní brány do NP Kilimanjaro, Machame Gate. Večeři si můžete objednat v hotelové restauraci. Nocleh se snídaní.
7. den: MOSHI - VÝSTUP NA KILIMANJARO - KEMP MACHAME: Po snídani odjezd k vstupní bráně Machame, ležící 1.640 m nad mořem, kde nás bude očekávat náš horský vůdce a nosiči. Ti od nás převezmou velké batohy a po krátkých vstupních formalitách už se ocitneme na území NP Kilimanjaro. Vydáme se vzhůru deštným pralesem, kde lze pozorovat různé druhy lišejníků, kapradiny, obrovské staré stromy a drobounké různobarevné květiny. Můžeme potkat i slony pralesní, buvoly, kočkodany diadémové, guarézy, damany, a další obyvatele deštného pralesa. Odpočineme si v kempu Machame. Nosiči a kuchaři, kteří se pohybují velmi rychle, dorazí do tábora před námi a před naším příchodem postaví stany, uvaří jídlo, obstarají pitnou vodu a vodu na mytí, a připraví vše potřebné. V kempu se bude podávat teplá večeře. Nocleh ve stanovém kempu.
8. den: VÝSTUP NA KILIMANJARO - KEMP SHIRA: Po časném budíčku bude podávána bohatá snídaně. Vybaveni věcmi denní potřeby se vydáme pokořit další úsek cesty. Asi hodinu budeme ještě stoupat deštným lesem a pak projdeme malým údolím. Čekají nás další asi 2 hodiny mírnějšího stoupání zónou vřesovišť. Po obědě a krátkém odpočinku se cesta stočí na západ směrem k říčnímu údolí, ležícímu ve výšce 3.658 m, a dále pokračuje na náhorní planinu Shira. Otevře se nám úchvatný výhled na západní hřeben s úžasnými ledovci. Tady jsme přímo na západ od druhého vrcholu hory, zvaného Kibo. Po krátké túře se dostaneme do kempu Shira. Náš doprovod před naším příchodem opět připraví vše potřebné, abychom se mohli zrelaxovat. Noc v táboře Shira bude chladnější než předchozí noc, teploty mohou klesnout i pod bod mrazu. Teplá večeře a kvalitní spací pytel nás ale zahřejí a přes noc nabereme síly na další den.
9. den: VÝSTUP NA KILIMANJARO - KEMP BARRANCO: Dnes nás čeká asi nejmalebnější úsek našeho výstupu, který zároveň aklimatizuje naše těla a výrazně pomůže k úspěšnému pokusu o zdolání vrcholu Kilimandžára, který nás čeká za dva dny. Zamíříme na východ přes krásnou pustou měsíční krajinu zjizvenou krátery. Projdeme se ve stínu mohutného druhého vrholu Kibo, jehož jižní ledové pole se bude rýsovat nad námi. Později dorazíme k lávové věži (4.630 m), kde se zastavíme na oběd a občerstvení. Odpoledne sestoupíme roklinami do malebného údolí s příjemným mikroklimatem a flórou jedinečnou pro Kilimandžáro. Do našeho tábora dorazíme pozdě odpoledne. Výstup na lávovou věž následovaný sestupem do níže položeného tábora je velmi důležitý pro proces aklimatizace, Baranco Camp je možná nejmalebnější kemp na celé stezce Machame. Nad námi se tyčí stěna Barranco Wall, útesy a ledovce, a pod námi se rozkládá nádherné zalesněné údolí Umbwe. Večeře a nocleh v kempu Barranco.
10. den: VÝSTUP NA KILIMANJARO - KEMP BARAFU: Po snídani nás čeká dnešní první výzva. Nad kempem se tyčí kolmá sopečná stěna Barranco, po které se budeme muset vyškrábat nahoru. Odměnou nám budou dechberoucí výhledy a pocit úspěchu! Po dosažení vrcholu stěny si dáme zaslouženou svačinku a užijeme si fantastický výhled na Barafu a horu Meru. Dále zamíříme do kempu Karanga. Půjdeme zvlněným terénem, který utne strmé údolí Karanga, které budeme muset překonat. V kempu Karanga (4.000 m) si vychutnáme oběd. Odpoledne bude o výstupu do našeho dnešního tábora. Budeme se pohybovat pomalým a stálým tempem, abychom zůstali v kondici a hydratovaní. Plynulým stoupáním se do tábora Barafu dostaneme pozdě odpoledne. Po večeři si odpočineme a půjdeme co nejdříve spát, abychom se dobře zrelaxovali na závěrečnou fázi výstupu k samému vrcholu, která začíná o půlnoci. Přenocování v kempu Barafu.
11. den: VÝSTUP NA KILIMANJARO - VRCHOL UHURU - KEMP MILLENIUM: Budíček o půlnoci. Lehce se občerstvíme a dáme si horký nápoj a poté už vyrazíme k vrcholu. Dalších 6 hodin budeme stoupat strmou stezkou za svitu našich čelovek. Dlouhý a vyčerpávající trek nás dovede k bodu zvanému Stella ve výšce 5.730 m, který leží na okraji kráteru Kilimandžáro. To nejhorší máme za sebou. Po krátkém odpočinku vyrazíme na závěrečný traverz k vrcholu Uhuru, nejvyššímu bodu afrického kontinentu s výškou 5.985 m. Vycházející ranní sluneční světlo nám nabídne nádherný výhled na pláně pod námi a horu Meru v dálce, což v nás vyvolá pocit, že jsme na samém vrcholu světa! Uděláme si pár vítězných fotek a pokocháme se naším úspěchem. Pak už nás čeká sestup do kempu Kosovo, kde si trochu odpočineme a dáme si svačinu. Další prudký sestup budeme absolvovat do kempu Millennium, kde si po dlouhém a vzrušujícím dni konečně odpočineme a pořádně se vyspíme.
12. den: VÝSTUP NA KILIMANJARO - BRÁNA MWEKA - MOSHI: Po brzké snídani budeme pokračovat v sestupu pásmem deštného pralesa k bráně Mweka. Sestup je relativně dlouhý, ale nás krok bude pružnější a pružnější, jak se bude blížit naše cílová čára. Brána Mweka znamená konec nezapomenutelného treku na horu Kilimandžáro. Zde se rozloučíme s naším místním podpůrným týmem. Emociální loučení zahrnuje oslavu vašeho úspěchu za zpěvu a tance, a v neposlední řadě předání diplomu, který vám bude vše připomínat. Následuje krátký transfer do hotelu, kde si konečně vychutnáte teplou sprchu a měkou postel. Večeře a nocleh v Millie lodži.
13. den: MOSHI - TERMÁLNÍ PRAMENY KIKULETWA - ARUSHA: Po snídani check out a odjezd k termálním pramenům Kikuletwa. Koupání v průzračné teplé laguně. Čas na oběd u laguny. Odpoledne cesta do Arushy. Po příjezdu ubytování v hotelu SG Premium Resort. V podvečer transfer do restaurace, kde podávají vyhlášené "nyama choma". Vychutnáme si výborné maso připravené na grilu. Nocleh se snídaní.
14. den: ARUSHA - NP LAKE MANYARA - NGORONGORO: Po časné snídani odjezd do NP Lake Manyara. Safari v nejmenším tanzanském národním parku. Alkalické jezero Manyara je obklopeno savanou a lesem. Řídký palmový a akáciový porost střídá hustý les plný vzrostlých fíkovníků. Park leží přímo pod zlomem Velké příkopové propadliny, který odtud můžeme pozorovat. Je domovem slonů, buvolů, zeber, žiraf, impal, gazel, mnoha druhů ptáků včetně plameňáků, a při trošce štěstí tu potkáme také "stromové" lvy, odpočívající v korunách mohutných stromů. Oběd formou piknikového balíčku v parku. Odpoledne cesta do chráněné krajinné oblasti Ngorongoro. Vystoupáme pásmem deštného lesa až na okraj kráteru Ngorongoro, považovaného za osmý div světa, kde se ubytujeme v Ngorongoro Serena lodži, jedné z pouhých čtyř lodží stojících přímo na okraji kráteru a nabízejících úchvatný panoramatický výhled na dno kráteru a západ slunce. Večeře a nocleh v Ngorongoro Serena lodži.
15. den: KRÁTER NGORONGORO - ARUSHA: Časně ráno, po drobném občerstvení v lodži, check out a odjezd na dno kráteru Ngorongoro na safari v délce 6 hodin. Snídani formou balíčku si vychutnáme na piknikovém místě u jezera plného koupajících se hrochů. Po skončení safari vyjedeme z kráteru a oběd formou balíčku si rozbalíme na místě s úžasným panoramatickým výhledem. Odpoledne cesta do Arushy (asi 4 hod jízdy), ubytování v hotelu, nocleh se snídaní.
16. den: VODOPÁD NAPURU - ODLET Z TANZÁNIE: Po snídani transfer ke vstupní bráně do rezervace v podhůří hory Meru. Pěší trek k vodopádu Napuru. Cesta zpočátku vede nenáročným terénem, lesem v podhůří Meru, ale poté strmě klesá do údolí potoka, který vytéká z tůně pod vodopádem. Chvílemi se budeme brodit mělkou vodou a přelézat kameny. Odměnou nám bude pohled na nádherný vodopád. Ti otužilejší se mohou vykoupat v chladné tůni. Návrat k bráně, kde nasedneme do automobilů a vydáme se na cestu do KIA lodže (přibližně 1,5 hod jízdy), která leží v těsné blízkosti mezinárodního letiště Kilimanjaro. V hotelu si dáme oběd a připravíme se na zpáteční cestu do Prahy. Transfer na letiště, odbavení k odletu a odlet do Prahy s přestupem.
17. den: PŘÍLET DO PRAHY: V ranních hodinách plánovaný přílet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha – Kilimanjaro – Praha s přestupy v letové třídě economy
  • letištní taxy
  • 2 x ubytování v Arushe v hotelech dle programu se snídaní
  • 3 x ubytování v pohoří Usambara v hotelu 3* se snídaní
  • 2 x ubytování v Moshi v hotelu 3* (1 x snídaně, 1 x plná penze)
  • 5 x ubytování ve stanových kempech během výsupu na Kilimanjaro s plnou penzí
  • 1 x ubytování v Ngorongoro Serena lodži s plnou penzí
  • veškeré vstupy do národních parků a poplatky s tím spojené
  • transfery terénním vozem Toyota Landcruiser s otevírací střechou
  • anglicky hovořící profesionální horské vůdce, nosiče a kuchaře během výstupu na Kilimanjaro
  • anglicky hovořící profesionální safari průvodce
  • aktivity dle programu včetně vstupních poplatků
  • 1 l vody na osobu a den během safari
  • služby českého průvodce

Cena nezahrnuje

  • vízum do Tanzanie $50/os. (nutno žádat elektronicky 14 dnů před odletem, CK vyřizuje za poplatek 1.850,- Kč)
  • cestovní pojištění
  • spropitné místním safari průvodcům (doporučená výše 10 - 15,- USD/osoba/1 den)
  • spropitné podpůrnému týmu na Kilimanjaru, skládá se celá skupina (15 - 25,- USD/horský vůdce/1 den, 5 - 10,- USD/kuchař či nosič/1 den)
  • příplatky za vyšší knihovací třídy letenek
  • příplatek za jednolůžkový pokoj/stan