Velký Okruh Irskem, Ostrov Sv. Patrika


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: kombinovanádoprava: kombinovaná
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Jedinečný poznávací zájezd do země, která se stala vyhledávanou turistickou oblastí Evropy. Země, kde se po dálnici svezeme jen pár mil kolem hlavních měst a pak na nás čekají již jen spousty klikatících se uzoučkých cestiček, louky protkané kamennými zídkami, stejně jako viktoriánská sídla. Země, kde řada prehistorických památek čeká nezměněná již tisíce let, země s keltskou minulostí a hluboce zakořeněným křesťanstvím.

Poznávací zájezd provází Mgr. Tomáš Rezler

Cherbourg - Rock of Cashel - NP Killarney – Muckross Abbey - Ring of Kerry - Adare - Cliffs of Moher - Burren - NP Connemara – Letterfrack - Kylemore Abbey – Westport - Sligo - Carrowmore - Omagh - Londonderry - Hrad Dunluce - Causeway Coast - Giant´s Causeway - Bushmills - Carrick-a-Rede-Rope - Belfast - Mont Stewart House - Downpatrick – Tara - NP Wicklow Mountains - Glendalough - Dublin

Doporučujeme: Moherské útesy a scenérie Ring of Kerry
hrabství Sligo a prehistorické památky
pulzující čtvrť Temple Bar v Dublinu

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
Velká Británie, Irsko má časové pásmo GTM +0, tudíž je zde o hodinu méně než v České republice.

Doprava: kombinovaná

Nástupní místa: 10.08. - 20.08. Odjezd L2, L3

Doprava tam je zajištěna dálkovým klim. autobusem s možností občerstvení a trajektem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení zájezdu, cesta zpět letecky.

Ubytování: různé

hotel

UBYTOVÁNÍ
9x ubytování (8x hotel – 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, 1x 4lůžk. kabina na trajektu)

STRAVOVÁNÍ
8x snídaně formou studeného bufetu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z republiky ve večerních hodinách (cca 22:00 hod. překročení hranic z ČR).
2. den: Odpoledne příjezd do Cherbourgu (dle časových možností krátká prohlídka), nalodění na trajekt do Irska, plavba Atlantikem, nocleh v kajutách.
3. den: Kolem 10:00 hod. připlujeme do Dublinu , naší první zastávkou bude ROCK OF CASHEL s nejzachovalejším románským kostelem v zemi a zříceninami obří středověké katedrály a hradu.
4. den: Proslulá a jedinečná krajina NP KILLARNEY . Prohlídka KILLARNEY , které je zároveň východiskem k památkám v okolí jezer, návštěva opatství MUCKROSS ABBEY , tradiční cesta poloostrovem Iveragh, RING OF KERRY podmanivé horské a pobřežní scenérie, Bog Village, Waterville, vyhlídka Moll´s Gap aj.
5. den: Zastavíme v okouzlující vesničce ADARE , domky s typickými doškovými střechami. Procházka u fantastických útesů CLIFFS OF MOHER (Mohérské útesy). V oblasti dolního toku Shannonu navštívíme oblast BURREN "skalnatá země", vydáme se k POULNABRONE DOLMEN a přesvědčíme se o výjimečnosti irské krajiny, oblast holých a skalnatých návrší je botanicky i historicky velmi zajímavá.
6. den: NP CONNEMARA , kraj plný močálů, hor a vřesovišť, kterému dominují dva horské hřbety. Zastávka v městečku LETTERFRACK a v návštěvnickém centru parku. V případě hezkého počasí lehká turistika a výstup na Diamantovou horu s krásnými výhledy do okolí. Malebné opatství KYLEMORE ABBEY , impozantní stavba, krásná viktoriánská zahrada, procházka po břehu stejnojmenného jezera. Zastávka v malebném městečku WESTPORT , pod horou Sv. Patrika . Odjezd na sever do hrabství Sligo s nejvyšším počtem prehistorických památek. Ubytování v oblasti Donegalského zálivu.
7. den: SLIGO , prohlídka města na březích řeky Garavogue s dominantou horských dvojčat Knocknarea a Benbulben, dům nejslavnějšího irského básníka W. B. Yeatse, opatství SLIGO ABBEY a návštěva jednoho z nejvýznamnějších irských prehistorických pohřebišť v CARROWMORE (kamenné kruhy, dolmeny, hrobky). Pokračujeme do OMAGH , kde navštívíme Ulstersko-americký NP věnovaný Irům, kteří emigrovali do Severní Ameriky. Na závěr jedno z nejhezčích severoirských měst LONDONDERRY , městské hradby, historické centrum, katolická čtvrť Falls.
8. den: Pobřeží Atlantského oceánu - nejmalebnější úsek pobřeží CAUSEWAY COAST . Zastávka u romantické zříceniny hradu DUNLUCE , který vévodí pobřežnímu úseku Causeway Coast a dramaticky se tyčí na vrcholu čedičového skalního výběžku (sídlo rodu MacDonnellů) - fotopauza. Ve chvíli, kdy spatříme OBRŮV CHODNÍK (Giant´s Causeway) s pozoruhodnými šestibokými čedičovými sloupy (UNESCO), pochopíme, proč naši předkové nevěřili, že vznikl přirozenou cestou. Návštěva palírny BUSHMILLS ve stejnojmenném městečku mezi Portrush a Ballycastle, poutní místo znalců irské whiskey. Lehká pěší turistika v oblasti, ti odvážnější mohou překonat slavný visutý provazový most CARRICK-A-REDE-ROPE , 20 m dlouhý a 1 m široký lanový most vede ve výšce 30 m přes propast mezi pobřežními útesy a ostrůvkem Carrick-a-Rede. Napříč malebným pohořím Antrim přejedeme na ubytování do oblasti Carrickfergus.
9. den: Zamíříme do hlavního města Severního Irska BELFASTU , města pyšnícího se viktoriánskými budovami. Navštívíme nové a unikátní Muzeum TITANIKU , právě zde v Belfastu, byla loď postavena. Během vyhlídkové jízdy se podíváme do protestanské enklávy Shankill Road se zajímavými nástěnnými malbami z období severoirského konfliktu. Projdeme si historické centrum vč. extravagantní budovy radnice z bílého portlandského kamene a shlédneme i další budovy na Donegall square. Po pobřežní silnici pokračujeme k sídlu rodu Londonderryů do MONT STEWART HOUSE , okázalému sídlu s nevídanými interiéry a zahradami. Krátkým trajektem se přeplavíme přes jezero STRANGFORD LOUGH k podvečerní návštěvě městečka DOWNPATRICK , pojmenovaného po irském národním světci, jehož život je spojen s mnoha místy ležícími v této části hrabství - exteriér katedrály Down Cathedral, která je výsledkem 16. stol. trvajících prací a oprav, zastávka u hrobu sv. Patrika.
10. den: Severně od Dublinu navštívíme lokalitu mýtického významu TARA , kde byli voleni legendární králové starého Irska, oblast opředena tajemstvím. Pokračujeme do NP WICKLOW MOUNTAINS , pěší procházka kolem jezer, prohlídka klášterního komplexu GLENDALOUGH , jedno z nejdůležitějších, raně křesťanských míst v Irsku, odpoledne odjezd do DUBLINU , města s historií sahající až do dob Vikingů, centrum města, dublinský hrad, katedrála sv. Patrika, čtvrť hospod Temple Bar, O´Connelova třída. Nocleh v Dublinu.
11. den: Dle časových možností a v návaznosti na letecký řád prohlídka Dublinu. Transfer na letiště a odlet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • 8x snídani,
  • 9x ubytování (8x hotel – 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, 1x 4lůžk. kabina na trajektu),
  • dopravu lux. klim busem,
  • leteckou přepravu Dublin - Praha,
  • letištní taxy,
  • průvodce CK
  • trajekty do Irska,
  • transfer na letiště,