Írán - Za poklady starobylé Persie


  • ubytování: hotel ****ubytování: hotel ****
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Dnešní Írán stále trochu zápasí se svou pověstí ve světě. Když však vypnete televizi, odložíte noviny a zaposloucháte se do vyprávění těch, kteří Írán osobně navštívili, začnete přemýšlet, zda je to opravdu jedna a ta samá země. Země cestovatelům zaslíbená, plná přátelských lidí, jejichž pohostinnost je pro našince vskutku obdivuhodná.
Kdysi bohatá a mocná Perská říše zde zanechala úžasné historické a kulturní dědictví, na něž jsou Íránci již po staletí právem hrdí. Na vlastní oči spatříte pozůstatky velkolepého sídla vládců Persepolis, navštívíte svatá místa nejstaršího náboženství na světě zoroastrismu a budete se toulat spletitými uličkami bazarů. V rušných ulicích hlavního města Teheránu poznáte moderní stránku země a pozadu nezůstane ani nádherná místní příroda. Zapomeňte na předsudky a poznejte Írán takový, jaký opravdu je – pestrobarevný, hrdý a pohostinný.

Program zájezdu

1. den:
2. den: ODLET Z ČR Odlet z Prahy do Teheránu s leteckou společností Qatar Airways. 
3. den: PŘÍLET DO TEHERÁNU V brzkých ranních hodinách přílet do Teheránu. Ihned po příletu transfer do hotelu, ubytování a odpočinek do oběda. Poté již začnete objevovat krásy íránského hlavního města. Navštívíte Sa’ad Abad Palace a večer se vydáte na krásně nasvícenou Milad Tower , 6. nejvyšší věž na světě. 
4. den: TEHERÁN Po snídani se vypravíte na prohlídku íránské metropole. Za městem se tyčí vysoké hory pokryté sněhem, které dodávají tomuto místu majestátnost. Vy se ale dnes zaměříte na kulturní a architektonické památky města.  Navštívíte Golestanský palác , komplex zahrad a královských budov s bohatou kolekcí umění. Vydáte se také do Národního muzea, které je doslova pokladnicí orientální historie. Poté si užijete barvy, vůně a ruch tradičního velkého bazaru a den zakončíte procházkou po krásně nasvíceném mostě Tabiat , který je jednou z ukázek moderní architektury v Teheránu.
5. den: TEHERÁN - KASHAN Po snídani se vydáte do města Kashan. Cestou se zastavíte v městečku Qom, kde si prohlédnete svatyni Fatimy Masumeh , známé poutní místo v Íránu a zároveň jednu z nejkrásnějších zdejších mešit. Po příjezdu do města Kashan, které se nachází na okraji pouště, se vydáte do perských zahrad Fin . Užijete si bezpočet přírodních pramenů a fontán s azurově modrou vodou, odkud si odnesete zážitek jako z Pohádek tisíce a jedné noci. Poté navštívíte tradiční dům Borujerdi a přesvědčíte se o řemeslné zručnosti místních architektů. Den zakončíte v centru Kashanu prohlídkou mešity Agha Bozorg z 18. století. 
6. den: KASHAN - ABYANEH - ISFAHAN První zastávku si uděláte v rudé vesničce Abyaneh , která leží 2 500 metrů nad mořem a je jednou z nejstarších vesnic v Íránu. Ale není to jen stáří, co dělá tuto vesničku z červené hlíny zajímavou. Je to především nápaditá architektura a místní kultura, zejména pak tradiční ženské oděvy. I proto je vesnice od roku 2007 na seznamu UNESCO. Poté budete pokračovat do Isfahánu, kde si prohlédnete ikonické mosty Siosepol a Kahaju , jež se klenou přes řeku Zayanderud přinášející vláhu do města vystavěného uprostřed pouště. 
7. den: ISFAHAN Den odstartujete prohlídkou  „Půlky světa“ , jak se kdysi Isfahánu přezdívalo. Toto označení si získal v době, kdy byla Persie jednou z nejmocnějších říší na světě a Isfahán jedním z největších měst. I když jsou tyto doby již minulostí, zachoval si  mnoho památek na toto slavné období a říká se, že kdo neviděl Isfahán, neviděl Írán. Proto celý den věnujete poznání tohoto historického města a jeho pamětihodností, ať už je to slavné náměstí Meidan Emam, Šáhova mešita či místní tržiště. Den zakončíte návštěvou paláce Chechel-Sotun neboli paláce čtyřiceti sloupů.
8. den: ISFAHAN - NAIN - YAZD Vydáte se na návštěvu městečka Nain , které se pyšní jednou z nejstarších mešit v Íránu. Nasajete atmosféru  karavansaraje – orientální osvěžovny pro karavany, která v dávných dobách sloužila k odpočinku lidí a jejich zvířat během dlouhých cest. Další zastávkou bude tradiční dům Pirnia , který je typickou ukázkou místní „pouštní“ architektury dynastie Safíovců. Následně se přesunete do města Yazd, kde se ubytujete. 
9. den: YAZD Pojedete pouští až k nejposvátnějšímu místu prastarého náboženství zoroastrismu – chrámu Chak Chak . Již samotná jízda vyprahlou krajinou s výhledem na vysoké hory je fascinující. Naším hlavním cílem je ale právě zmiňovaná svatyně s posvátným věčným ohněm. Po návratu do Yazdu budete obdivovat církevní komplex Amir Chakmakh , který je obklopen malými obchůdky s ručně vyráběnými produkty. Tento den zakončíte prohlídkou zahrad Dowlat Abad s nejvyšší větrnou věží na světě (větrná věž je typický prvek v perské architektuře, zajišťuje přírodní ventilaci v budovách – tzv. chytač větru). 
10. den: YAZD - PASARGADAE Před odjezdem z Yazdu navštívíte ještě starodávnou Věž mlčení , kterou zoroastriáni používali k pohřbívání mrtvých. Poté si prohlédnete Ohnivý chrám s 2 500 let starým ohněm a zakončíte tak své poznávání Yazdu. Budete pokračovat směrem do města Shiraz. Po cestě se zastavíte v  archeologickém areálu Pasargadae , bývalém hlavním městě Achaimenovské říše. Zde uvidíte hrobku Kýrose II., jednoho z největších dobyvatelů starověku a budete pokračovat do města Shiraz. 
11. den: SHIRAZ - PERSEPOLIS - SHIRAZ Vzbudíte se do velkolepého města básníků a vzdělanosti. Jeho krásy si však necháte až na odpoledne a nejprve se vypravíte do legendárního starověkého města Persepolis (UNESCO 1979). Svého času nejvznešenějšího paláce na světě a jednoho z vrcholů tehdejší architektury. Ze zbytků paláců zde dýchá ta pravá perská historie. Nedaleko od Persepole se nachází skalní stěna Nakš-e Rustam , do níž jsou vytesány hrobky achaimenovských králů. Odpoledne zamíříte zpět do Shirazu a vydáte se na prohlídku mešity Násir al Mulk (Růžová mešita) , která je považována za jednu z nejkrásnějších v Íránu. Následně se vydáte na místní perský bazar, kde budete moci spatřit typické tkané koberce. Den zakončíte u hrobky Hafeze, známého perského básníka.
12. den: SHIRAZ - QESHM V Shirazu dnes uzavřete poznávací část pevninského Íránu a vypravíte se na cestu do Bandar Abbas (cca 7 hodin). Odtud na palubě lodi vyplujete vstříc největšímu íránskému  ostrovu Qeshm , kde se zaměříte více na přírodní krásy a zajímavosti. Ostrov má v tomto směru totiž opravdu co nabídnout.
13. den: QESHM První místo, které navštívíte, bude fotogenický kaňon Chahkooh , který je až 100 m hluboký. Další okouzlující zastávku si potom uděláte v lese Hara , jenž je zvláštní tím, že vyrůstá z mořské hladiny a tvoří jej plovoucí mangróvie. Mořské stromy vyrůstají do výšky až osm metrů a vytvářejí zde úžasnou kulisu. Poté se přesunete do přístavu, kde budete pozorovat západ slunce a budete mít také čas i na nákup suvenýrů.
14. den: QESHM - OSTROV HENGAM Ráno se vypravíte do Údolí hvězd (UNESCO), které vzniklo erozí před zhruba dvěma miliony let. Charakteristické tvary jednotlivých zákoutí v tomto údolí způsobují, že když fouká silný vítr, údolím se začnou linout tajemné zvuky. To je důvod, proč místní věří, že se zde vyskytují duchové. Poté se přeplavíte na vedlejší ostrov Hengam . Ten je domovem pro gazely, vzácné ptáky a delfíny. Za těmi se vydáte na moře a při troše štěstí je uvidíte skákat okolo lodi. Navštívíte i tradiční rybářskou vesničku, kde si budete moci zakoupit čerstvé plody moře. Večer návrat na ostrov Qeshm.
15. den: QESHM - OSTROV HORMUZ Přeplavíte se na ostrov Hormuz , který je díky své geografické poloze znám jako brána do Perského zálivu. Pláže a vnitrozemí tohoto ostrova jsou tvořeny půdou, která hraje snad všemi barvami. Červené hory jsou toho krásným příkladem. Místní používají tuto půdu k pečení speciálního chleba a přidávají ji také do pokrmů jako koření. Vy se nejprve vypravíte do Údolí soch a budete obdivovat prazvláštní tvary, které zde příroda vytvořila. Pokračovat budete na Červenou pláž , kterou obklopují do ruda zbarvené kopce a moře. Prohlédnete si také zbytky portugalské pevnosti, což je jedna z posledních přežívajících vzpomínek na portugalskou kolonizaci. Odpoledne se navrátíte zpět na ostrov Qeshm.
16. den: QESHM - TEHERÁN První část dnešního dne věnujete odpočinku před cestou domů a volno budete moci využít dle svých představ. Poté bude následovat transfer na letiště a přelet do Teheránu.
17. den: TEHERÁN - ODLET Čeká vás poslední den v Íránu. Check out z hotelu proběhne ve 12:00.  Poté se ještě přesunete na tradiční trhy Tajrish Bazaar, kde budete moci ještě nakoupit poslední suvenýry.  Transfer na letiště a odlet zpět do Prahy. 
18. den: PŘÍLET DO PRAHY Přílet do Prahy v ranních hodinách. 
19. den: