To nejlepší z Íránu + PERSEPOLIS + TRADIČNÍ ČAJOVÝ OBŘAD (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Utajené poklady dávné Persie na dosah… Připraveni? Objevíte šíitské monumenty, starodávné ruiny, zoroastrijánské pohřební stavby i fascinující mešity v Ná'anu či Isfahánu. Vyrazíte na dobrodružnou cestu pouští, projdete se zahradami Teheránu i uličkami starověké Persepole. Vyzkoušíte lahodné íránské čaje. Zažijete Mehdího večerní modlitbu, atmosféru bazarů a nakouknete do života Peršanů. Poznávejte Írán jako místní a odhalte skrytá perská tajemství!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

kontinentální snídaně v hotelu
v blízkosti hotelu možnost občerstvení v restauracích
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek

Ubytování: hotel ***

3* hotely ve městech Qom, Jázd, Širáz, Isfahán a Teherán
pokoje s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Přelet z Prahy do Teheránu a cesta do města Qom na ubytování. Dle letových řádů odlet z Prahy do Teheránu. Z letiště zamíříme do posvátného města Qom, jižně od Teheránu, kde strávíme první noc.
2. den: První den věnujeme nejzajímavějším místům šíitské větve islámu. Prohlédneme si mešitu a posvátný komplex hrobek v poutním městě Qom. Poté vyrazíme do Džamkaránu, kde budeme svědky tradiční večerní modlitby. Qom  je jedno z nejposvátnějších měst nejen v Íránu, ale i v rámci celého světa šíitského islámu. V 9. století tady zemřela a následně byla pohřbena světice – Fátima Masúme, sestra jednoho z šíitských 12 imámů. Naše prohlídka města bude vést především do impozantní mešity , jež byla postavena na její počest a nad její hrobkou. Posvátný komplex je cílem poutníků z celého světa a nám jako návštěvníkům bude dovoleno vstoupit na několik jeho nádvoří. V centru Qomu se rovněž projdeme po upravených prostorách kolem komplexu k  místnímu bazaru . Odpoledne zamíříme do nedalekého městečka Džamkarán  na místa, kde se podle náboženské tradice jednou zjeví Mehdí – poslední šíitský imám. Speciálním zážitkem jsou večerní modlitby s očekáváním Mehdího příchodu opět na zem. Jde také o jednu z mešit, kde je možné vstoupit dovnitř mezi věřící, a to i v čase modliteb. Nocleh v Qomu.
3. den: Dnes nás čeká adrenalinová jízda pouští a návštěva významné oázy s jednou z nejstarších mešit Íránu. Ve městě Ná‘ in pak objevíme historickou páteční mešitu s nádherným minbarem, který se řadí k nejkrásnějším na světě. Brzy ráno se vydáme na cestu íránskou pouští Dašt-e Kavír směrem jihovýchodně, do Jázdu. Cestou se zastavíme v  pouštním městečku Ná‘ in , jenž slouží jako příklad íránské pouštní architektury a kde byla v 8. století postavena jedna z nejstarších mešit v Íránu . Páteční mešita, která slouží ke shromáždění během pátečního kázání má jeden z nejkrásnějších minbarů na světě. Pod mešitou se nachází přívod vody – tzv. qanát , díky němuž měla mešita přístup k vodě, určené k rituálnímu umytí. Zároveň se kolem qanátu vytvořila místnost, jež díky čerstvému a chladnému vzduchu sloužila jako modlitebna v horkých letních měsících. Po příjezdu do Jázdu na nás čeká krátká procházka večerním starým městem. Nocleh v Jázdu.
4. den: Společně se ponoříme do tajů prastarého náboženství, které vzniklo ve městě Jázd. Prozkoumáme zdejší chrámy, mešity i bazary ve starém městě. Ochutnáme íránské bylinné čaje a poobědváme tradičně v tureckém sedu. Dnešek věnujeme prohlídce Jázdu . Město bylo založeno již v předislámské době a od 3. století našeho letopočtu bylo posvátným centrem monoteistického náboženství – zoroastrianismu.  Zajímavé je, že podle mnoha odborníků je tím nejstarším světovým náboženstvím, dnes ale většinově všude převažuje islám. Po snídani se zaměříme právě na toto náboženství a navštívíme jeden z mála dosud fungujících chrámů ohně, tzv. Áteškade , kde Zoroastriáni uctívají boha nepřetržitě od starověku. Posvátný plamen, jenž uvidíme uprostřed chrámu, je tady přítomný od 5. století. Naše cesta dál povede kolem místní Husejníje a barevného bazaru , směrem k  Páteční mešitě ze 12. století , která se může pochlubit nejvyššími minarety v zemi. Zastavíme se i v místní čajovně, kde budete mít možnost ochutnat celou plejádu zajímavých íránských bylinných čajů . Oběd pak bude v tradiční restauraci, kde se během jídla sedí na tzv. tachtech  – dřevěných rozlehlých sedačkách, kde se jí v tureckém sedu. Procházkou dojdeme do krásně zachovalého starého města  s jeho svatyněmi, kupeckými domy, ledárny a mystickými zákoutími. Nocleh v Jázdu.
5. den: Opět se vydáme do pouště a cestou si prohlédneme zoroastrijské pohřební věže a unikátní větrnou věž v městečku Abarkúh. Ve městě Šíráz se pak projdeme kolem majestátní citadely a nahlédneme do života Peršanů. Cestou z Jázdu do Šírázu se na okraji Jázdu zastavíme u zoroastrijských věží mlčení , jež kdysi sloužily k pohřbívání vyznavačů Ahury Mazdy. Dnes již pohřbívání v tomto stylu není v Íránu dovoleno, nicméně výstup na tyto věže je možný. Z věží je impozantní výhled na celý Jázd. Cestou do Šírázu se zastavíme v malém, ale unikátním městečku Abarkúh , kde uvidíme místní kupecký dům Aghazade s  největší větrnou věží – badgírem v Íránu. Cesta pak pokračuje do Šírázu, kde se v podvečer projdeme kolem citadely vládců Zandovské dynastie .   Za zdmi citadely se skrývá množství zeleně a vodních ploch, je to tedy ideální místo k odpočinku a pozorování života Peršanů. Nocleh v Šírázu.
6. den: Celodenní poznávání města Šíráz a íránské kultury. Uvidíme tajemnou hru světel zdejší mešity. Probádáme městské zahrady i hrobku jednoho z nejslavnějších perských básníků. Odpoledne si užijeme nákupy na místním bazaru nebo relax v lázních. Šíráz je městem kultury, poesie, zahrad a růží. Naše prohlídka začne v  mešitě Násirolmolk s její hrou světel v hlavní modlitebně. Zamíříme rovněž do městské zahrady Narandžestán a pavilonku rodiny Qavvám. Následně pak navštívíme hrobku perského básníka Háfeze , jehož středověké verše dodnes Íránci znají zpaměti. Když budeme mít štěstí, tak u hrobky bude třeba probíhat recitace textů a jiné rituály vyjádřující úctu tomuto básníku , což je nezapomenutelný zážitek. Odpoledne bude patřit návštěvě místního bazaru a mešitě Vakíl, jakož i místním lázním a procházkám po upraveném městském centru. Nocleh v Šírázu.
7. den: Sedmý den bude věnován historické metropoli dávné Perské říše – vyrazíme do Persepole. Čeká nás dobrodružství, při kterém budeme v ruinách města hledat vstupní brány, slavnostní sítě, paláce či hrobky králů. Dnes se ze Šírázu vydáme na sever, do starověké Persepole . Persepolis (UNESCO) , neboli persky Tachte-Džamšíd, byl hlavním městem mocné Perské říše, založené Kýrem Velikým v 6. století před naším letopočtem. V čase svého největšího rozmachu během vlády králů Dária I. a Xerxe I. se tato říše rozprostírala od Libye po Afghánistán. Persepolis přitom sloužil jako sídelní město a zároveň posvátné centrum Zoroastrismu. Ačkoliv bylo město Alexandrem Velikým v roce 330 př. n. l. vypáleno a vypleněno, značná část se dosud zachovala. My se projdeme od  slavné Brány národů směrem k Apadaně, hlavní sloupové síni , ve které králové přijímali delegace z podrobených národů a etnik své říše. Zamíříme rovněž do paláce Tačára a Hadíš , do někdejšího harému, městské pokladnice a k  hrobkám králů Artaxerxe II. a Artaxerxe III. Po návštěvě Persepole se ještě podíváme na královského pohřebiště Nakše-Rostam , kde jsou do skal vytesány hrobky nejenom vládců staré Persie 6. století př.n.l. ale taky podobizny králů Sásánovské říše z 5. století n.l. Persepolis a pohřebiště jsou opravdovou učebnicí íránské historie pod širým nebem. Nocleh v Isfahánu.
8. den: Přesuneme se do Isfahánu, nejkrásnějšího města Íránu.  Vychutnáme si procházku k úchvatným palácům i mešitám. Zamíříme do arménské čtvti, která skrývá výjimečnou křesťanskou stavbu. A užijeme si atmosféru místního bazaru. Isfahán je pokládán za nejkrásnější město v Íránu. Bylo založeno Šáhem Abbásem Velikým v 16. století na březích řeky Zájande a dodnes se chlubí nejpůvabnějšími památkami v celém Íránu. Navštívíme palác Čehel Sotún, kde uvidíme dobové fresky připomínající bitvy perských králů, nevynecháme ani královský  palác Alí Qapu  a rovněž dvě nejkrásnější mešity v Íránu – Imámovou páteční mešitu a privátní královskou mešitu šejcha Lotfolláha. Pojedeme také do arménské čtvrti , kde navštívíme křesťanský kostel – barevnou katedrálu Vank. Odpoledne bude patřit návštěvě slavného Imámova náměstí a jeho dechberoucího bazaru . Perským tržištím se říká bazary (podobně mají arabové souky) a jde o spleti krámků místních podnikatelů a řemeslníků, kde se uličkami krom omamné vůně koření valí převedším spousta místních. Nocleh v Isfahánu.
9. den: Vyrazíme na cestu do íránské metropole, při které se zastavíme v pouštním městě Kášán, bývalém obchodním centru na Hedvábné stezce. Jeho pýchou jsou nádherné kupecké domy a originální svěží zahrada Fin, kterou si nenecháme ujít. Naše dnešní cesta do Teheránu povede přes město Kášán , rozlehlé v pouštní krajině, jež bylo kdysi zastávkou kupců na Hedvábné stezce. Zajímavostí města jsou především krásně zachovalé kupecké domy z 19. století a také zahrada Fin . Ta se rozkládá na okraji města a se svými pavilony, lázněmi a archeologickým muzeem je příjemným zpestřením pouštního života.  Na předměstí Teheránu se pak zastavíme v impozantní hrobce Imáma Chomejního . Nocleh v Teheránu.
10. den: Celodennní objevování metropole Teherán. Probádáme moderní dějiny města a nevynecháme nejnovější královské paláce, malebné uličky plné tradičního života nebo vyhlídku z moderní věže Milád. Dnešní den máme celý na prohlídku hlavního města Íránu, metropoli Teherán . Teherán je velkoměsto s bohatým kulturním životem, širokými bulváry, množstvím nákupních možností, plejádou parků a paláců. Zaměříme se na severní část města, kde se pod horou Točal nachází moderní čtvrtě a zároveň paláce poslední královské rodiny – dynastie Páhlaví. Navštívíme palác Sádabád , jenž sloužil jako sídlo posledního Šáha Íránu – Mohammada Rézy. Podíváme se do městské čtvrti Dárband , kde se mezi vodopády nachází příjemné kavárny a restaurace. Odpoledne navštívíme věž Milád a její vyhlídku ve výšce 400 metrů, odkud se nám naskytne neopakovatelný výhled na Teherán. Nocleh v Teheránu.
11. den: Než se s Íránem rozloučíme, odhalíme slavnou historii Teheránu. Začneme ikonou města, munumentem Azádí, který je připomínkou slavných dějin. Uvidíme na vlastní oči korunovační klenoty a užijeme si největší íránský bazar. Náš poslední den v Íránu věnujeme jižnímu, historickému Teheránu . Navštívíme náměstí Azádí se stejnojmenným monumentem, postaveném v roce 1971 při příležitosti 2 500 let od vzniku Perské říše. Zamíříme rovněž do muzea klenotů, kde se nachází íránský poklad – korunovační klenoty Qádžarovské a Páhlaví dynastie , včetně královských korun a šperků poslední královny Farah. Odpoledne věnujeme nákupům na největším bazaru v Íránu – Bazare-bozorg kde bude možné nakoupit kvalitní íránský šafrán a další druhy koření, íránský černý čaj, sušené ovoce a bylinky, ale taky kožené výrobky, brokát, šperky s tyrkysovými kameny, koberce a další typicky íránské suvenýry. Nocleh v Teheránu.
12. den: V závislosti na letových řádech přesun na letiště. Odlet z Teheránu zpět do Prahy. V závislosti na letových řádech možný program s průvodcem, případně individuální volno na procházky metropolí, nákupy nebo relax. Následně odjezd na letiště a odlet zpět do ČR .

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Teherán – Praha (s přestupem)
  • zavazadla dle podmínek let. společnosti
  • 11x ubytování ve 3* hotelích po trase
  • 11x snídaně
  • doprava a přesuny v rámci programu
  • místní licencovaný průvodce
  • český průvodce po celou dobu (od odletu do návratu, mimo volný program ve městě)

Cena nezahrnuje

  • vstupní vízum do země (1 690 Kč / 63 EUR)
  • vstup do památek (cca 150 EUR)
  • bakšišné (cca 30 EUR)
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 8 000 Kč