Írán


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Za rytmu santooru a mezi řádky perských básníků se vydáme na dobrodružství romantickým Íránem. Poznáme ladné křivky a rozžhavený písek dun pouští, ztratíme se v labyrintu ruin citadely Bam, na lodi proplujeme spletitými mangrovovými lesy perského zálivu, nakoukneme do systému solných jeskyní na ostrově Qeshm, necháme se uchvátit velkolepostí Persepole, projdeme se po největším náměstí v Íránu v Esfahánu Naqshe Jahan, poznáme posvátná místa zoroastrismu, původního íránského nábožensví, prozkoumáme „doupě špionáže“, bývalou ambasádu USA v Teheránu a staneme se obětí perské pohostinnosti. V zemi, v níž není domu bez koberce budeme trávit večery u vodních dýmek a backgamonu v tradičních zdobených čajovnách. Daleký svět, v němž snad každý kámen má svou legendu a poutavý příběh, si zamilujeme a budeme se do něj rádi vracet, ať již skutečně, nebo ve vzpomínkách.

Program: 1. Přiletíme do Teheránu, naučíme se přecházet na červenou v nejhustší dopravní špičce. Nahlédneme do muzea "Doupěte špionáže", bývalé ambasády USA a projdeme se spletitými uličkami, navštívíme Golestánský palác  a nahlédneme do labyrintu Teheránského bazaru. Odpoledne nezapomeneme navštívit muzeum šperků v národní pokladnici. Večer nasedneme na autobus do města zoroasterců, Yazdu.

2.-3. Yazd - město zoroastristů, vyznavačů původního perského náboženství. Nad historickým centrem se vypínají desítky větrných věží "badgirů", které "lapaly" vítr a sloužily společně s promyšleným systémem podzemního rozvodu vody „qanatů“ jako první klimatizace. Zajedeme také do nedalekého Charanaqu, kde zabloudíme v několikapatrovém labyrintu ruin starého města, do posvátného chrámu v horách opředeného legendami - Čak Čak a do obrovského hliněné hradu v městě Meybod.

4. Ráno přejedeme do Kermánu, prohlédneme si tradiční lázně. Pak se vydáme opět to pouště, tentokrát do Kavír-e Lut, kde byla naměřena nejvyšší teplota na světě. Vyšplháme se několik skalních věží (Kaluty) a pokocháme se nekonečným výhledem do okolí. Večer strávíme u vodní dýmky v impozantních zahradách u městečka Mahán.

5. Brzo ráno vyrazíme na celodenní výlet do města Bam, kde si projdeme ruiny zemětřesením zničené citadely . Večer nasedneme na autobus do Bandar-e Abbásu.

6.-7. Po příjezdu do jednoho z nejvýznamnějších íránských přístavů se nalodíme na loď na ostrov Qešm. Na korbě Toyoty Hilux objedeme během dvou dnů ostrov dokola. Na lodi proplujeme mangrovovými porosty poblíž města Laft, v bahně najdeme "rybu" která chodí po suchu „gelkhorak“ - důležitý vývojový článek při přechodu života z vody na souš, zaplaveme si v Perském zálivu a nahlédneme do komplexu solných jeskyní.

8. Odpoledne doplujeme na ostrůvek Hormuz, kde si prohlédneme starou portugalskou pevnost, objedeme ostrov dokola jak jinak než na korbě Toyoty Hilux a na pláži na opuštěné části ostrova se schladíme naposled ve vodách Perského zálivu. Večer připlujeme do Bandar-e Abbásu a nasedneme na noční spoj do Šírázu.

9. Poznáme Šíráz, město perských básníků. Zajedeme si do ruin nedaleké Persepole , města, jež založil Dareios I. cca před 2500 tisíci lety, a zničil Alexandr Veliký cca před 2200 lety. Tacht-e Džamšíd (perský název pro Persepolis) a Naqš-e Rostam nás na chvíli vnesou do představ velkolepostí perské říše, jejího rozsahu a moci. Večer se nočním autobusem přesuneme do Esfahánu.

10. Esfahán, jedno z královských perských měst, které se pyšní bohatým bazarem ručních výrobků ze dřeva i kovů. Projdeme se po největším náměstí v Íránu Meydan-e Naqše džahán  a naučíme se (jak se říká v Íránu) smlouvat jako Esfahánci. Přejdeme legendární Si-o se pol a zajdeme na kafe v arménské čtvrti Džolfa poblíž slavného kostelu Vank s muzeem arménské genocidy.

11. Ráno se rozloučíme s Esfahánem a zamíříme do Kášánu, živého muzea íránské architektury. Večer se vrátíme do Teheránu.

12. Ráno nás čeká přesun do nedalekého města Qazvín, starého sídelního města perských králů s nádhernými krytými bazáry, kde dokoupíme dárky, a horskými panorámaty. Navštívíme mešitu Atíq, postavenou legendárním vládcem Hárúnem ar-Rašídem.

13. Čeká nás celodenní výlet do údolí Alamút, jež kdysi obývala slavná sekta asasínů, jejíž členové zabíjeli všechny, kteří se snažili vnést do světa řád. Navštívíme slavný hrad Alamút, zničený Mongoly a budeme se kochat nádhernou horskou krajinou Alborzu.

14. Vrátíme se do Teheránu, kde se podle nálady rozhodneme, jestli chceme utratit poslední peníze na bazáru, nebo v některém ze severoteheránských parků s výhledy na město.

15. Ráno odlet z Teheránu.

Cena zahrnuje

  • veškerou společnou dopravu rozmanitými dopravními prostředky
  • ubytování (8x hostel
  • 2x v soukromí
  • 4x noční přejezd pohodlnými VIP busy)
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh i zákonné pojištění CKPOZOR!Kvůli vyřízení víz je možné se přihlásit nejpozději 6 týdnů před odjezdem. Veškeré podklady k vyřízení vám poskytne CK Kudrna
  • poplatky za vyřízení (aktuálně cca 2.500 Kč) nejsou zahrnuté v ceně zájezdu

Cena nezahrnuje

  • letenku v ceně od cca 8.000 Kč včetně tax