K pramenům posvátné Gangy


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Vysokohorskou oblast indického Himálaje nazývají Indové Zemí bohů. Po celá staletí se právě sem uchylují jógini, svatí mužové a mystici, aby v samotě a tichu zakoušeli prožitek boží přítomnosti. Spolu s nimi sem proudí i zástupy poutníků dychtivých spatřit zřídlo životadárné Gangy, k níž se jako k posvátné řece upínají stamiliony hinduistů. Připojíme se k nim i my, abychom se v džípech po silničkách klikatících se nad strmými srázy i pěšky po starodávných poutních cestách vyšplhali k pramenům Gangy a k chrámům ukrytým v náručí velehor. Tato cesta rozhodně není klasickým poznávacím zájezdem. Je to pouť, která změní váš život!
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v Bhútánu  – více informací v kanceláři.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu pohybu ve vyšší nadmořské výšce. Součástí zájezdu jsou také celodenní túry. Více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

6–15 účastníků
Náročnost:

V programu zájezdu jsou dva celodenní pochody , absolvované jen s lehkými zavazadly, které zvládne kdokoliv, kdo je zvyklý na pravidelný rekreační pohyb. Pro zvládnutí pouti ke chrámu v Kédarnáthu a k pramenu Gangy u Gómukhu není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, ale jen momentální dobrý zdravotní stav. Nejvyšší místo na trati leží mírně nad 4000 m n.m. a během cesty k němu obvykle nikdo netrpívá vysokohorskou nemocí.
Zájezd je náročný také procestovanou vzdáleností, stavem silnic v indickém Himálaji a jednoduchými hygienickými i ubytovacími podmínkami – to vše vyžaduje notnou dávku trpělivosti, kterou by však měl každý správný poutník přirozeně mít.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Dillí – Haridvár : přílet a přesun do „ Brány k bohu “ a jednomu ze čtyř nejposvátnějších míst celé Indie, kde Ganga opouští Himálaj a rozlévá se do nekonečné severoindické nížiny; večerní obřad áratí na počest Gangy, odehrávající se na schodech (ghátech) vedoucích do řeky.
3. den: Haridvár – Rišikéš: prohlídka města, kde se jednou za 12 let koná největší náboženský festival na světě (Kumbhamélá) – na nábřeží gháty Har kí pér s tisícovkami koupajících se věřících; lanovkou k chrámu bohyně Mánasy s výhledem do širokého okolí; v podvečer přesun do Rišikéše – „ hlavního města jógy “, které v 60. letech proslavila britská kapela Beatles .
4. den: Rišikéš – město jógínů : sjezd kousku řeky na raftech a procházka po březích Gangy s mnoha chrámy, ášramy, poustevnami svatých mužů a zástupy poutníků; večerní obřad áratí na břehu Gangy , abychom si vyprosili požehnání nadcházející pouti .
5. den: Rišikéš – Gangotrí: celodenní přejezd mikrobusem či džípy do Gangotrí (3140 m n.m.) – cestou úchvatné výhledy na himálajské masivy , hluboká údolí i dravou řeku , která se v nich klikatí.
6. den: Gangotrí – Bhódžbása : celodenní pouť nalehko (4–6 h) do osady Bhódžbása (3775 m n.m.), rozprostírající se v nádherném údolí, přímo v lůnu velehor , pod majestátním vrcholem Šivlingy (6543 m).
7. den: Bhódžbása – Gómukh – Gangotrí: za svítání poslední úsek pouti k hlavnímu pramenu Gangy , jenž pod jménem Bhágíráthí vytéká z ledovce na místě zvaném Gómukh – Kravská tlama (4023 m); poté návrat do Gangotrí.
8. den: Gangotrí – Guptakáší: celodenní odpočinkový přesun mikrobusem či džípy do pomyslného srdce Země bohů (Déva bhúmi) a strategického středu naší poutní cesty – šťavnatě zelená nekonečná údolí , po jejichž úbočí se klikatí silničky; terasovitá rýžová políčka , poustevny svatých mužů , při dobrém počasí výhledy na zasněžené himálajské velikány na obzoru.
9. den: Guptákáší – Kédarnáth : za svítání krátký přesun do Gaurikundu a odtud celodenní pouť nalehko (6–8 h) k jednomu z nejposvátnějších míst celé Indie (3584 m n.m.) – ke kamennému šivaistickému chrámu v Kédarnáthu, který podle legendy nechal v 8. stol. vystavět nejvýznamnější indický filozof Šankara a nedaleko nějž pramení Mandákiní , další z přítoků Gangy.
10. den: Kédarnáth – Rudraprajág : pěšky zpět do Gaurikundu a mikrobusem či džípy do Rudraprajágu na soutoku Mandákiní a Alaknandy , přítoků Gangy – návštěva chrámů tyčících se na skále nad soutokem .
11. den: Rudraprajág – Badrináth : pokračování po klasické poutní trase do Badrináthu – nejsnáze dostupného, ale neméně posvátného místa v indickém Himálaji, prohlídka zdejšího významného višnuistického chrámu .
12. den: Badrináth – Džóšímath : dopoledne krátká pěší výprava do vesnice Mana a za dobrého počasí i k vodopádu Vasudhara ; odpoledne přesun do Džóšímathu a výjezd lanovkou na Auli (3048 m n.m.) – nádherný výhled na Nandá Déví (7816 m n.m.), druhou nejvyšší horu Indie.
13. den: Džóšímath – Rišikéš: celodenní přejezd se zastávkami na několika poutních místech , kde se v dramatickém prostředí stékají další přítoky Gangy (Nandaprajág, Karnaprajág, Dévaprajág); večer příjezd do Rišikéše.
14. - 15. den: Rišikéš – Dillí – Praha: dopoledne procházka po březích Gangy – poslední možnost koupele v jejích posvátných vodách a tichá meditace nad právě vykonanou poutí ; odpoledne návrat do hektického světa moderní Indie; v noci odlet do ČR, přílet 15. den.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Dillí–Praha (vč. všech poplatků)
  • pronajatý mikrobus / džípy
  • 12x hotel ** se snídaní
  • 1x noc ve vysokohorském kempu (vícelůžkové stany s dřevěnými postelemi a spol. soc. zař.)
  • český odborný průvodce China Tours

Cena nezahrnuje

  • indické vízum – 1100 Kč
  • jednolůžkový pokoj – 5600 Kč