Guatemala, Honduras - Po stopách starých Mayů


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Guatemala, Honduras - Po stopách starých Mayů

Program zájezdu

1. - 2. den: letecký přesun do Guatemala City, bývalá středoamerická metropole ANTIGUA zničená v 18. století zemětřesením (ruiny historických kostelů, klášterů a paláců), možnost výstupu na sopku PACAYA (2552 m)
3. den: cesta do vesnice Panajachel na břehu magického jezera Atitlán obklopeného činnými sopkami San Pedro, Tolimán a Atitlán, vyhlídka Sololá s nádhernými pohledy na jezero
4. den: celodenní plavba po nejhlubším kalderovém jezeře ATITLÁN do indiánských komunit SANTIAGO ATITLÁN (dům s mayským bohem Maximónem, koloniální kostel) a SAN JUAN (ukázky místních rukodělných tradic).
5. den: poutní vesnice CHICHICASTENANGO (největší tradiční mayské trhy, kostel sv. Tomáše s rituálními obřady, indiánská svatyně Pascal Abaj), cesta do řídce osídlených horských oblastí střední GUATEMALY - regionu ALTA VERAPAZ (kávovníkové a kardamomové plantáže).
6. den: impozantní 300 m dlouhý přírodní vápencový most SEMUC CHAMPEY na řece CAHABON (průzračná tyrkysová jezírka s možností koupání, dobrodružná prohlídka jeskyně).
7. den: přesun do malebného ostrovního městečka FLORES na jezeře PETÉN ITZÁ, , v případě dostatku času po cestě návštěva archeologické lokality El Ceibal
8. den: skrytý poklad národní park YAYHA-NAKUM-NARANJO s obřími lagunami, domov ohroženého krokodýla Moreletiho, kančíka lesklého, želv dlouhohlávek mexických, chápanů středoamerických a pekari páskovaných, plavba člunem po laguně YAYHA na ostrůvek TOPOXTÉ, prohlídka mayských ruin za zvuků všudypřítomních vřešťanů, zachovalé město YAXHÉ s obřadními stélami a dvojicí pyramid, výstup na vrchol s pozorováním západu slunce
9. den: slavné mayské město TIKAL ukryté v hloubi PETÉNSKÉHO PRALESA (70 m vysoké chrámy, Templo IV s vyhlídkou nad korunami husté vegetace, zbytky obřadních staveb z dob před Kristem).
10. den: přejezd do městečka RÍO DULCE, vyhlídková plavba k jezeru Izabal a pevnosti San Felipe, dále přes rozlehlé Golfete, soutěskou řeky Dulce k ústí karibského moře do černošského městečka LIVINGSTON (setkání s etnikem Garifuna, potomky otroků z ostrova San Vicente)
11. den: odpočinkový den, koupání na pláži BLANCA, procházka pralesem ke kaskádám SIETE ALTARES
12. den: plavba přes zátoku AMATIQUE do přístavu PUERTO BARRIOS, obří mayské stély v Quiriguá uprostřed banánovníkových plantáží, cesta do hor na guatemalsko-honduraské pomezí, přechod hranic do pitoreskní vesnice COPÁN RUINAS
13. den: prohlídka slavného mayského města COPÁN (jaguáří schodiště, východní Akropolis, muzeum skulptur, chrám Rosalila), poslední nákupy, odjezd do GUATEMALA CITY.
14. - 15. den: odlet a návrat do ČR.