To nejlepší z Gruzie ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

TBILISI - MCCHETA - VARDZIA - AKHALTSIKHE - BORJOMI - KUTAISI - VELKÝ KAVKAZ - MESTIA - USHGULLI - ČERNÉ MOŘE - BATUMI

Doprava: letecky

Doprava z Prahy do Gruzie je zajištěna leteckou společností Turkish Airlines.
Předpokládaný letový řád (místní časy):
Praha - Istanbul - Tbilisi 19:10 - 22:50/01:10 - 04:30, Batumi - Istanbul - Praha 10:25 - 11:30/16:45 - 18:20


Časy letů jsou orientační. Závazné časy letů budou uvedeny v pokynech na zájezd, které budou zaslány zákazníkovi před odjezdem e-mailem nebo poštou.
V ceně letu je jedno odbavené zavazadlo na osobu o hmotnosti do 23 kg a jedno příruční zavazadlo do 8 kg. Rozměry příručního zavazadla - max. 55x40x20 cm. Rozměry odbaveného zavazadla - součet jeho délky, šířky a výšky včetně držadel, postranních kapes a koleček nesmí přesáhnout 158 cm.

Sdružování zavazadel (součet hmotností za více osob do jednoho zavazadla) není povoleno.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy přes Istanbul do Tbilisi. V noci přílet do Tbilisi, transfer do hotelu a ubytování.
2. den: Po pozdní snídani prohlídka Tbilisi , hlavního města Gruzie. Procházka historickou části města - malebné úzké uličky, katedrála Sioni, moderní most Míru, kostely i slavné sirné lázně. Výjezd lanovkou na pevnost Narikala s panoramatickými výhledy na město. Večer návrat do hotelu.
3. den: Po snídani návštěva nové katedrály sv. Trojice, která září nad centrem Tbilisi a je největším pravoslavným kostelem v Gruzii. Poté odjezd do starověkého hlavního města a centra náboženství Gruzie Mccheta , kde navštívíme památky pod ochranou UNESCO: kostel Jvari ze 6. stol. a katedrálu Svetitskhoveli z 11. stol. Poté návštěva vinařství, kde se seznámíme s unikátní metodou výroby vína a také ho ochutnáme. Odpoledne návrat do Tbilisi a volno k procházkám a posezením ve starém městě. Ubytování v Tbilisi.
4. den: Po snídani odjezd do jižní části Gruzie bohaté na jezera a krásnou přírodu. Zastávka u jednoho z největších gruzínských jezer Paravani a dále u starobylého kláštera Poka známého výrobou sýrů, medu a džemů. Poté příjezd do oblasti Malého Kavkazu s množstvím hradů a pevností budovaných na ochranu území. Zastávka u řeky pod jedním z hradů strážících vstup do údolí a odjezd na ubytování v blízkosti skalního města Vardzia, večeře s typickými lokálními pokrmy zdejší domácí kuchyně.
5. den: Po snídani návštěva skalního města Vardzia ze 12. stol. vytesaného do kolmé stěny v údolí řeky Kury. Po prohlídce odjezd do města Akhaltsikhe vystavěného v rozlehlém údolí Malého Kavkazu a plného památek z různých historických období. Můžeme zde vidět rekonstruovaný hrad, s mešitou, strážní věží s nádhernými výhledy, paláci, galeriemi i krásnými zahradami s fontánami. Po návštěvě hradu odjezd do národního parku Borjomi a návštěva lázeňského města Borjomi. Procházka lázeňským centrem a národním parkem s nejznámějším pramenem minerální vody Borjomi. Ubytování v Borjomi.
6. den: Po snídani odjezd z Borjomi do západní části Gruzie a návštěva klášterního komplexu Gelati ze 12. stol. (UNESCO). Poté přejezd do třetího největšího gruzínského města Kutaisi . Prohlídka katedrály Bagrati, procházka historickým centrem města, Bílý most přes řeku Rioni, centrálním parkem až ke krásné Kolchidské fontáně a ubytování v hotelu v centru města. Večer možnost individuálních procházek.
7. den: Po snídani přejezd do turisticky nejpřitažlivější oblasti Horní Svanetie k masívu Velkého Kavkazu . Odlehlost tohoto místa umožnila zachování vesnic středověkého typu s věžovými domy v mimořádně krásné horské scenérii. Cestou zastávka u největší gruzínské přehrady Enguri s jednou z nejvyšších hrází na světě. Příjezd do střediska Mestia a ubytování.
8. den: Tento den budeme věnovat poznávání oblasti pod gruzínským nejvyšším vrcholem Kavkazu, Mt. Shkhara (5068 m.n.m.). Odjezd v terénních autech do nejvýše položené osady v Evropě Ushguli (UNESCO) s typickými ochrannými věžemi a jedinečným pozadím tvořeným ledovcem Shkhara. Nenáročné procházky nádhernou krajinou i vesnicí. Odpoledne návrat do Mestie a v případě příznivého počasí možnost výjezdu lanovkou na vrchol Zuruldi s nádhernými výhledy. Poté návrat lanovkou do Mestie na ubytování.
9. den: Po snídani začneme sjíždět z hor do oblasti subtropických plantáží s citrusy a čajovníky až na pobřeží Černého moře do města Batumi . Cestou se zastavíme k návštěvě botanické zahrady, procházka zahradami vysázenými na úbočí pohoří svažujícího se do moře s více než 5.000 druhy flory z celého světa, ale i kouzelnými výhledy na pobřeží a moře. K večeru příjezd do Batumi, nejvýznamnějšího gruzínského přímořského letoviska. Ubytování v hotelu a volno k procházkám.
10. den: Po snídani procházka městem s krásným pobřežním parkem, starým městem, náměstím Batumi Piazza i moderními stavbami u Batumi Boulevard, jimž dominuje Hodinová věž s nádhernou vyhlídkou (výjezd výtahem za poplatek). Odpoledne volno k odpočinku, návštěvě muzeí, akvária, delfinária, procházkám, posezením a koupání na plážích Černého moře.
11. den: Ráno transfer na letiště o odlet z Batumi přes Istanbul do Prahy.

02.07. - 12.07.24 úterý - pátek
vlastní letecky (Praha)
39 770 Kč
cena za 11 dní (10 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu doTbilisi a zpět z Batumi
  • taxy a odbavení zavazadla do 23kg
  • dopravu autokarem v Gruzii dle programu
  • Výjezd terénními auty do Ushguli
  • 10x ubytování se snídaní ve 3* hotelech
  • 1x večeře
  • návštěvu vinařství s ochutnávkou vína
  • služby místního průvodce
  • služby českého průvodce

Cena nezahrnuje

  • pojištění léčebných výloh a storna Evropské cestovní pojišťovny (doporučujeme připlatit)
  • jednolůžkový pokoj 8.300 Kč
  • 2x večeře v hotelu v Mestii (7. a 8. den) 700 Kč
  • Předpokládaná částka na vstupy 50 €