Putování Finskem s návštěvou divoké tajgy


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Helsinky • Porvoo • Punkaharju • Savonlinna • Nurmes • Bomba • Ranua • vesnice Santa Clause • Rovaniemi

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: Pozorování medvědů je nutné nahlásit nejdéle do konce května 2020.

Min. počet účastníků: 25.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do Helsinek. Transfer na hotel a okružní jízda městem dle časových možností. Nocleh (2 noci).
2. den: snídaně. Dnešní den věnujeme Helsinkám - bílému městu severu. Projdeme se historickým centrem s monumentálními stavbami a prezidentským palácem, promenádou vybrané společnosti Eteläesplanadi, navštívíme katedrálu na Senátním náměstí, pravoslavnou katedrálu Uspenski, přístav i tržiště Kauppatori. Budeme obdivovat skalní chrám Temppeliaukio kirkko, Sibeliův monument, halu Finlandia a Olympijský stadion, kde v r. 1952 získali své zlaté olympijské medaile manželé Zátopkovi. Nocleh.
3. den: snídaně. Přejezd do Porvoo. Zájemci se mohou do Porvoo vydat fakultativní vyhlídkovou plavbou podél finského pobřeží (cca 3,5 hodiny), během níž poznáte kouzelná zákoutí ostrovů a ostrůvků. Následuje krátká prohlídka Porvoo , které je druhým nejstarším městem v zemi. Naše cesta dále povede přes obec Ylämaa , která je proslavená drahým kamenem spektrolitem. V těchto místech se ocitneme na dohled východních hranic, naše trasa však vede na sever do nejjižnějšího přístavu na jezeře Saimaa , do města Lappeenranta , které si v 19. století oblíbila ruská šlechta. V podvečer se můžete vydat na procházku k jezeru a obdivovat zde stavby z písku, které mají každý rok jiné téma. Nocleh.
4. den: snídaně. Finská Karélie, jezerní oblast, hluboké lesy a Kalevala. Téměř celý den se budeme pohybovat kolem jezera Saimaa . Nejdříve se zastavíme ve městě Imatra u prázdného koryta, které vyhloubila voda řeky Vuoksen padající z výšky 18 m, která nyní pomáhá vyrábět elektřinu, a také spojuje největší finské jezero Saimaa s jezerem Ladožským. Přejedeme po jezerní šíji Punkaharju , kde se za pěkného počasí zastavíme na koupání ve vyhřátých vodách jezera. Pak budeme pokračovat na prohlídku největší pevnosti na severu Evropy, hradu Olavinlinna v Savonlinně. V pozdním odpoledni si v Kerimäki prohlédneme největší dřevěný kostel ve Finsku. Přejezd do Joensuu . Nocleh.
5. den: snídaně. V pohoří Koli se vydáme na nenáročnou pěší túru (cca 2,5 km) na vyhlídku Ukko Koli (347 m n. m.), která nabízí úchvatný pohled na jezero Pielinen a okolní krajinu. U Nurmes si prohlédneme dvorec Bomba - soubor stavení s typickou karelskou architekturou. Poté přejezd do oblastí divoké tajgy. Z městečka Kuhmo je možnost výletu na noční pozorování medvědů hnědých v jejich přirozeném prostředí. Nocleh.
6. den: po snídani návštěva karelského kostelu v Kajaani . Odtud přejedeme k Botnickému zálivu do města s nejlepšími technologiemi světa do Oulu , jehož centrum je postaveno jako bezplatná bezdrátová síť a kde můžeme před radnicí sledovat „Běh času“. Nocleh.
7. den: snídaně. Za Oulu začíná severská divočina . Při troše štěstí zahlédneme u cesty soba a pokud by se žádný neobjevil, určitě se nejen s ním setkáme v severské ZOO Ranua . Opeřence, soby, losy, rosomáky, medvědy hnědé i lední a jiná zvířata tu můžeme zvídavě poznávat společně s místní přírodou. Odpoledne v Rovaniemi navštívíme Arktické centrum dokumentující historii i současnost života v arktické oblasti a finské části Laponska. Po zastávce ve vesnici Santa Clause na polárním kruhu , kde můžete nakoupit vánoční dárky a poslat vánoční pozdravy, vyjedeme na vyhlídku Ounasvaara nad městem. Nocleh.
8. den: snídaně. Transfer na letiště a odlet do Prahy.