Laponsko


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Vydejte se s námi za netradičními zážitky do zimního Laponska, nejsevernější provincie Finska, a odhalte kouzlo této nekonečně zasněžené a pohádkové krajiny až za polárním kruhem.
Zažijte s námi nezapomenutelné chvíle jako koupání mezi ledovými krami v Baltském moři, pozorování polární záře přímo z postele v proskleném iglú nebo přenocování v ledovém hotelu. Vyzkoušíte i jedinečnou jízdu se psím spřežení husky a jízdu na saních se sobím spřežením! Neváhejte a pojeďte s námi i vy na náš skvělý poznávací zájezd do Laponska.

Program zájezdu

1. den: ODLET Z ČR Odlet z Prahy do Rovaniemi s přestupem. Transfer z letiště a ubytování. 
2. den: SOBÍ SPŘEŽENÍ, PŘEKROČENÍ POLÁRNÍHO KRUHU A POLÁRNÍ ZÁŘE Hned první den v Laponsku navštívíte sobí farmu a seznámíte se s chovem těchto zvířat. Součástí návštěvy bude i projížďka na saních se sobím spřežením . Poté se vydáte k  polárnímu kruhu , kde se zúčastníte tradičního ceremoniálu k jeho překročení a obdržíte diplom potvrzující vaši návštěvu na tomto místě. Cestou k polárnímu kruhu si prohlédnete  vesničku  „Santa Clause“ , kde můžete odeslat dopis svým blízkým s oficiální poštovní známkou.   Večer si nenechte ujít fakultativní výlet za polární září , kterou budete pozorovat pod vedením místního odborného průvodce, a to z těch nejvhodnějších míst na polárním kruhu. Během pozorování polární záře vám bude podáváno občerstvení v podobě pikniku (místní uzeniny, pečivo a horké nápoje). Aby vám při pozorování nebyla zima, bude vám zapůjčeno teplé zimní oblečení.
3. den: HUSKY A POLÁRNÍ ZOO RANUA Druhý den vašeho severského dobrodružství zahájíte návštěvou farmy, kde se věnují chovu psů husky. Dozvíte se vše o tomto plemeni, jeho povaze a způsobu života v Laponsku. Husky byli a jsou využíváni jako tažní psi v extrémních zimních podmínkách Laponska. Jako součást návštěvy farmy zažijete jedinečnou jízdu se psím spřežením. Sobi a psi husky však nejsou jedinými obyvateli Laponska. Útočiště zde nachází celá řada živočichů, se kterými se budete moci seznámit v rámci návštěvy nejseverněji položené Zoo na světě – Ranua.  Uvidíte losy, soby, polární lišky a v neposlední řadě samozřejmě lední medvědy. Zahřát se pak můžete některým z místních nápojů v ledovém baru.
4. den: PLAVBA LEDOBORCEM A SNĚHOVÝ HRAD Tento den zažijete nevšední atmosféru Botnického zálivu . Poplujete na finském ledoborci Sampo , který sloužil více než 30 let k rozbíjení ledu. Součástí plavby bude i zastávka, v rámci které opustíte ledoborec, vystoupíte ve speciálním neoprenovém obleku na kry Baltského moře a užijete si adrenalinové koupání na jeho hladině. Poté navštívíte největší sněhový hrad světa o rozloze přibližně až 20.000 m2. Večer pak můžete fakultativně přespat v ledovém hotelu s teplotou kolem -5 stupňů Celsia . A to je jistě neopakovatelný zážitek při pomyšlení, že postel je vytesaná z ledu. K přespání vám budou zapůjčeny speciální spací pytle (pokud o tento zážitek stojíte, je nutné ho zakoupit předem).
5. den: volný den, FINSKÁ PŘÍRODA, fakultativně LOVENÍ RYB A NOC V PROSKLENÉM IGLÚ Volný den můžete využít k různým aktivitám podle svého gusta. Fakultativně se můžete zúčastnit výletu na zamrzlé jezero, kde se zúčastníte lovení ryb pradávnou technikou. Naučíte se, jak udělat díru do ledu, připravit si rybářský prut a ulovit rybu stejně, jak to i v dnešní době dělají někteří Laponci. Aby vám při lovení ryb nebyla zima, bude vám poskytnuto teplé zimní oblečení a horké nápoje.  Pokud vás více zajímá historie a kultura této oblasti , můžete navštívit muzeum Arktikum , anebo si jen užít procházky v tomto nezapomenutelném koutě světa. Poslední noc v Laponsku strávíte v   luxusním skleněném iglú, obklopeném divokou přírodou . Za příhodných meteorologických podmínek si tu užijete nádherný výhled na noční oblohu posetou hvězdami nebo dokonce budete usínat s polární září nad svými hlavami.
6. den: ODLET Transfer na letiště a odlet zpět do Prahy.
7. den:

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.