Přírodní krásy a historie Pobaltí


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Tallinn • NP Lahemaa • NP Gauja • Riga • Vilnius • Trakai • Kurská kosa • Šiauliai • Riga

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 20.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do Tallinnu. Transfer do hotelu. Večeře a nocleh (2 noci).
2. den: snídaně. Dopoledne pojedete podél Finského zálivu do největšího a nejstaršího estonského národního parku Lahemaa , ve kterém můžete obdivovat i původní rybářské osady. Cestou zpět do Tallinnu si v přístavu u Památníku obětí připomenete tragédii potopeného trajektu Estonia. Půvab estonské metropole Tallinnu (UNESCO), kterému se pro velký počet věžiček někdy říká i Praha severu, si začnete vychutnávat při pěší prohlídce. Ve zdejších uličkách si budete připadat, jako byste se v čase vrátili zpět o několik staletí. Projdete se starým hanzovním městem, které je z valné části doposud obehnáno původními mohutnými hradbami. Na hlavním náměstí uvidíte kromě radnice a měšťanských domů také nejdéle fungující lékárnu v Evropě. Odsud dojdete na hradní návrší Toompea , kterému vévodí majestátní pravoslavná katedrála Alexandra Něvského. Návrat na hotel, večeře a nocleh.
3. den: snídaně. Cestou přes Estonsko do Lotyšska pojedete kolem Rižského zálivu a poté budete obdivovat krásy národního parku Gauja , kterému se říká "Lotyšské Švýcarsko", prohlédnete si hrad Turajda ze 13. stol. a zastavíte se v rekreačním středisku Sigulda . Přejezd do Rigy, večeře a nocleh.
4. den: snídaně. Dopoledne vás čeká prohlídka Rigy - hlavního města Lotyšska. Přivítá vás středověké centrum a během procházky podél úzkých dlážděných ulic si vychutnáte krásu starobylého hanzovního města. Uvidíte nádhernou gotickou stavbu Rižského dómu a projdete se po Albertově ulici, kde jsou secesní budovy z počátku 20. stol. (UNESCO). Ve městě je několik menších a větších tržišť, kaváren, galerií a vynikajících restaurací, a také spousta pouličních prodavačů suvenýrů z jantaru. Posléze přejezd do Litvy, do jejího hlavního města Vilniusu. Večeře a nocleh.
5. den: po snídani prohlídka Vilniusu , který je v současnosti městem mladých lidí. V centru je katedrála, staré město a Gediminasův hrad. Z původního opevnění se zachovala pouze Brána úsvitu a nad ní se nachází poutní místo - kaple, kterou navštěvují tisíce věřících. Návštěva vodního hradu Trakai , který kdysi býval sídlem litevských knížat. Přejezd do Klaipedy. Večeře a nocleh (2 noci).
6. den: snídaně. Dnešní den strávíte návštěvou poloostrova Kurská kosa . Jde o dlouhý úzký pás pevniny omývaný mořem z obou stran. Polovina patří Rusku a z litevské strany se sem dá dostat pouze trajektem. Navštívíte Vrch čarodějnic v Juokrante a krátce si prohlédnete město. Zastávka u největší evropské písečné duny a v rybářském městečku Nida , které občas změní svou polohu kvůli navátému písku. Během dne možnost koupání. Návrat do Klaipedy a krátká prohlídka přístavního města s úzkými uličkami a krásnými cechovními domy. Večeře a nocleh.
7. den: snídaně. Několik kilometrů od města Šiauliai je malý kopec, který má název Hora křížů . První kříže jsou z první poloviny 19. století a dnes jsou zde umístěny desítky tisíc křížků či velkých křížů, které sem přinášejí poutníci z celého světa. Následovat bude návštěva velkolepého barokního zámku Rundale , který byl postaven podle předlohy francouzského Versailles. Odjezd do Rigy. Večeře a nocleh.
8. den: po snídani transfer na letiště a odlet do Prahy.