To nejlepší z Ekvádoru + GALAPÁGY + VÝPRAVA DO AMAZONIE (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Dobrodružství pravého cestovatele… Fascinující souostroví Galapágy, tajemný Amazonský prales, tradiční život domorodců. Připraveni? V těsné blízkosti budete pozorovat leguány, lachtany či tereje. Projdete se noční džunglí a po rovníku v Quitu. Vyzkoušíte tradiční jídlo kmene Siona i léčebný rituál. Dopřejte si velké zážitky v malé zemi a poznejte panenský ráj Ekvádoru!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: malé kabinové zavazadlo o hmotnosti do 8 kg a max. rozměrech 55 x 35 x 25 cm, včetně držadla, postranní kapsy a kol (toto zavazadlo jde na palubu letadla)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

plná penze v Amazonii, ostatní hotely se snídaní

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Quita a následný přesun na ubytování. Dle letového řádu odletíme z Prahy do Quita (let s přestupem). Po příletu se přímo na letišti přivítáme s průvodcem a objednaným transferem se přesuneme do hotelu v horách Papallacta na úpatí sopky Antisana. Tam budeme moci v případě příznivého letového řádu relaxovat v termálech a uvolnit se tak po dlouhé cestě.
2. den: Vyrazíme do hlubin Amazonského pralesa. V rezervaci Cuyabeno budeme sledovat růžové říční delfíny, kajmany či anakondy ve volné přírodě. Den zakončíme koupáním v laguně. Brzy ráno po snídani nás čeká přejezd přes horské mlžné lesy hluboko do Amazonského deštného pralesa (7 hodin). Zastavíme v místní restauraci u mostu Cuyabeno, kde se občerstvíme, a pak přejedeme motorovou kánoí do přírodní rezervace Cuyabeno . Rezervace Cuyabeno se nachází na severovýchodě Ekvádoru a celý region je  komplexem říčních toků, jezer a zatopeného pralesa  s obrovským množstvím fauny a flóry, kterou po cestě můžeme pozorovat. Najít zde můžeme  růžové říční delfíny, lenochody, papoušky ara, tereky, kajmany a anakondy. Poté přijedeme do lodge, kde se ubytujeme. Odpoledne si ještě užijeme  koupání v laguně  a  plavbu kánoí. Den zakončíme společnou večeří. 
3. den: Čeká nás brzký ranní výlet za pozorováním ptáků a delfínovců. Dozvíme se také, jak funguje zdejší ekosystém. Na závěr dne se vydáme na plavbu kánoí za nočními živočichy. Brzy ráno se vydáme na  exkurzi za pozorováním ptáků  a delfínovců . Pak budeme pokračovat čtyřhodinovým  trekem džunglí , na kterém se blíže seznámíme s místním ekosystémem a ukážeme si příklady využití lokálních přírodních zdrojů. Po obědě v lodgi nás čeká  plavba kánoí  systémem lagun, při které budeme moci pozorovat lokální faunu. Můžeme zde zažít opravdu nádherné západy slunce, při nichž budeme obklopeni různorodými živočichy deštného pralesa. Po večeři nás čeká ještě jedna  plavba lagunou a řekou , během které budeme pozorovat  noční živočichy,  jako třeba kajmany nebo hroznýše.
4. den: Dnes nahlédneme do života indiánské komunity kmene Siona. Zúčastníme se přípravy tradičního pokrmu cassava a budeme svědky léčebného rituálu místního šamana. Dnes se vydáme do místní  indiánské komunity kmene Siona , kde budeme mít příležitost nahlédnout do každodenního života místní rodiny  a můžeme se podílet na přípravě tradičního jídla cassava , což je manioková placka, která je důležitou součástí stravy v této oblasti. Seznámíme se blíže se způsobem života místních domorodců a navštívíme  šamana , jenž se s námi podělí o své vědomosti o deštném pralese a také o procesu, který používá k léčení. Místní léčebný rituál se předává z generace na generaci. Po obědě v místní komunitě se vrátíme zpět na lagunu do lodge. Den zakončíme společnou noční procházkou,  během které, obklopeni hustou pralesní vegetací, můžeme pozorovat noční život hmyzu a dalších živočichů.
5. den: Naposledy nasajeme atmosféru Amazonského pralesa a připravíme se na cestu do hlavního města Quito. Dlouhý přejezd nám vynahradí různorodá krajina, kterou budeme projíždět. Ráno si vychutnáme poslední snídani v Amazonii a poté se vypravíme do Quita. Čeká nás celodenní přejezd (cca 11 hodin).  Cesta však rozhodně nebude jednotvárná, pojedeme napříč  několika klimatickými pásy  a různými druhy věčně zelených horských mlžných lesů  až do nejvyššího bodu naší cesty v tundře okolo 4 000 metrů, kde se může vyskytovat dokonce i sníh. Po příjezdu do hlavního města zamíříme do hotelu, kde se ubytujeme a odpočineme si po dlouhé cestě.
6. den: Vychutnáme si atmosféru koloniálního klenotu Latinské Ameriky, metropole Qiuto. Objevíme největší zajímavosti, v muzeu Inti Ñan se projdeme po rovníku a prozkoumáme jeho typické fyzikální úkazy. Dnešek věnujeme poznávání  Quita , hlavního města Ekvádoru, které bylo založeno v 16. století. Nachází se na úbočí aktivního vulkánu Pichincha v pohoří And a s jeho nadmořskou výškou 2 850 metrů je  nejvýše položeným hlavním městem světa. Historické centrum Quita je jedno z nejlépe zachovalých a také nejstarších v Latinské Americe, a proto bylo v roce 1978 zapsáno na  seznam světového dědictví UNESCO . Projdeme se koloniálním centrem, kde uvidíme historická náměstí. Hlavním je  Plaza de la Independencia  (Plaza Grande), kde se nachází také  prezidentský  a  arcibiskupský palác  a  katedrála . Uvidíme také kostel La Compañía  s honosným interiérem a  baziliku Basilica del Voto Nacional .  Vydáme se také na  kopec El Panecillo  (3 016 metrů), jehož vrcholu dominuje socha Panny Marie z Quita a ze kterého se nám naskytne úžasný výhled na město a okolní vrcholky. Odpoledne nás čeká  výlet do „středu světa“ . Při návštěvě  muzea Inti Ñan se projdeme po rovníku a zhlédneme fyzikální úkazy, které jsou pro oblast rovníku typické. Poté se společně vrátíme do hotelu.
7. den: Přeletíme do panenského ráje Galapág… Po vyřízení několika formalit se přesuneme na ostrov Isabela, kde navštívíme mokřady s plameňáky a reprodukční stanicí želv sloních. Ráno po snídani odjedeme na letiště, kde si vyřídíme migrační kartu a karanténu zavazadel. Po příletu na Galapágy vyřídíme veškeré formality pro náš vstup do národního parku a vydáme se za poznáním tohoto jedinečného koutu země. Izolovanost těchto ostrovů značně přispěla k vývoji mnoha rostlin a živočichů, které nenajdeme nikde jinde na světě. Pouze zde můžeme pozorovat z těsné blízkosti lachtany, leguány, tučňáky nebo plavat se žraloky a rejnoky v lávových lagunách. Nejdříve nás čeká transfer ke kanálu Itabaca a přejezd na ostrov Santa Cruz, odtud budeme pokračovat do Puerta Ayora a rychlým člunem na ostrov Isabela (2,5 hodiny). Již zde budeme okouzleni místním uvítacím výborem. Všude kolem přístaviště jsou lachtani, odpočívají na molu i na lavičkách. Mezi nimi se plazí leguáni a poletují zde pelikáni a další ptáci. Po příjezdu se vydáme na výlet přes mokřady , kde budeme moci pozorovat plameňáky  v jejich přirozeném prostředí, a prohlédneme si také záchrannou reprodukční stanici želv sloních . Na ostrově Isabela se nachází největší populace obřích želv.
8. den: Budeme pokračovat v prohlídce ostrova Isabela. Čeká nás výlet k aktivnímu vulkánu Sierra Negra, ostrůvek Tintoreras s mořskými leguány a žraloky a také šnorchlování v zátoce Concha Perla. Ráno po snídani se vydáme na jižní stranu ostrova Isabela. Isabela je největším a nejmladším sopečným ostrovem Galapág . Je úžasnou ukázkou geologických sil, které ostrovy stvořily. Tvar ostrova je dán 6 činnými vulkány, jež se na ostrově nachází. Řadí se k vulkanicky nejaktivnějším místům na Zemi. My se vydáme ke kaldeře aktivního vulkánu Sierra Negra ,   který je se svými rozměry 7 x 10,5 km druhým největším na Zemi. Naskytnou se nám zde působivé výhledy a také můžeme pozorovat bohatou vegetaci. Na ostrově Isabela můžeme vidět také zajímavé ptáky jako tereje modronohé , pěnkavy Darwinovy , káňata galapážská . Odpoledne navštívíme ostrůvek Tintoreras , kde uvidíme kolonii leguánů mořských a v okolních průzračných vodách pak můžeme spatřit lachtany nebo karety a ve žraločím kanálu dokonce žraloky bělocípé. Na závěr nás čeká ještě  šnorchlování v průzračných vodách zátoky Concha Perla nebo relax na pláži a kouzelný západ slunce.
9. den: Prozkoumáme jednu z nejkrásnějších bílých pláží Tortuga Bay plnou endemické fauny. Pak se vydáme na vysočinu ostrova Santa Cruz pozorovat želvy sloní. Jedinečným zážitkem budou i lávové tunely. Brzy ráno odjedeme rychločlunem na ostrov Santa Cruz . Po výborné snídani v restauraci zamíříme na nádhernou pláž Tortuga Bay . Bílý písek, tyrkysová voda a černé lávové kameny tvoří nezapomenutelnou scenérii. K tomu zde můžeme pozorovat různorodou endemickou faunu. Zahlédnout můžeme mořské leguány, kraby galapážské, pelikány nebo želvy . V zátoce je také možné si zaplavat a spatřit bělocípé žraloky . Odpoledne se vydáme na exkurzi na vysočinu ostrova Santa Cruz , kde budeme moci pozorovat želvy sloní v jejich přirozeném prostředí. Projdeme se také působivými lávovými tunely , které jsou dlouhé několik kilometrů a svou velikostí připomínají jeskyně.
10. den: Celodenní výlet na jeden z neobydlených ostrovů, kde budeme obdivovat místní faunu a flóru i podvodní svět při šnorchlování. Dnes se vydáme lodí na jeden z neobydlených ostrovů – North Seymour, Plazas nebo Bartolomé (výběr dle dostupných kapacit lodí) a strávíme zde celý den. Povíme si zajímavosti o místní fauně a flóře, kterou budeme moci sledovat z bezprostřední blízkosti. Rozhodně nevynecháme ani podvodní svět , jenž budeme moci obdivovat během šnorchlování . Poté se vrátíme zpět do Puerta Ayora.
11. den: Poslední okamžiky na Galapágách strávíme u kráterů Los Gemelos. Poté se dopravíme na letiště a přeletíme zpět do Quita. Po snídani se s ostrovy rozloučíme a odjedeme na letiště. Po cestě se ještě zastavíme u zajímavé geologické formace Los Gemelos . Jedná se o dva vulkanické krátery na ostrově Santa Cruz . Kolem nalezneme stezky vedoucí k vyhlídkám, kde kromě tohoto úkazu můžeme pozorovat ptactvo anebo jen nasávat místní působivou scenérii. Následuje přelet zpět do Quita a ubytování.
12. den: Dopoledne navštívíme řemeslný trh v Quitu s lokálními produkty a ručními výrobky, od dek z alpak až po ekvádorskou čokoládu. Nakoupíme poslední suvenýry a poté odletíme zpět do ČR. Po snídani navštívíme řemeslný trh s tradičními ekvádorskými výrobky , kde můžeme nakoupit suvenýry. Deky z alpaky, píšťaly, ekvádorská čokoláda, oblečení, tkané náramky, klobouky a kožené kabelky jsou pouhým zlomkem toho, co zde můžeme koupit. S prázdnou rozhodně neodejdeme. V případě příznivého letového řádu a počasí je možné si udělat také výlet lanovkou na sopku Pichincha s výhledem na město. Poté se s Ekvádorem rozloučíme, čeká nás přesun na letiště a odlet zpět do Prahy (let s přestupy).
13. den: Dle letového řádu návrat do Prahy.

01.11. - 13.11.24 pátek - středa
snídaně letecky
149 590 Kč
cena za 13 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Quito – Praha včetně letištních tax
  • letenka Quito – Galapágy– Quito včetně letištních tax
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel
  • veškeré transfery dle programu (kromě volného programu)
  • 3x ubytování v Amazonii s plnou penzí ve dvoulůžkových bungalovech
  • 8x ubytování se snídaní ve dvoulůžkových pokojích
  • veškeré exkurze dle programu
  • český průvodce po celou dobu zájezdu (kromě volného programu)
  • technický delegát během letu z/do Ekvádoru

Cena nezahrnuje

  • vstup na Galapágy a migrační karta: 130 USD
  • vstupy mimo Amazonii (cca 20 USD)
  • fakultativní aktivity: lázně v termálech
  • spropitné
  • doporučené kapesné 700 USD
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 19 000 Kč