Velká cesta Říší středu


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Dlouhá zeď, panda, rýže, čaj, hedvábí, bojová umění... Je mnoho věcí, které vás určitě napadnou ve spojitosti s Čínou. Na velké cestě Říší středu poznáte to nejlepší a nejzajímavější z její tradice i současnosti. Podáme si ruce s bohatou čínskou historií při prohlídce Pekingu a Xi'anu, atmosféry buddhismu se nadechneme při putování na posvátnou horu a po vzoru místních poutníků tu přivítáme východ slunce. Navštívíme typické středověké městečko, poznáme i ruch největších a nejmodernějších ekonomických center 21. století. Uchvátí nás krása jihočínské přírody i umění starých zahradníků při odpočinku v tradičních čínských zahradách. Projdeme se rýžovišti a proplujeme pohádkovou krajinou mezi homolovitými kopečky. To vše, a určitě nejen to, zažijete na opravdu velké cestě opravdu velkou zemí.
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra v Praze každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů . Z tohoto důvodu již není naše CK (ani žádná jiná CK) schopna za většinu klientů víza zajistit.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině. Po jejím ukončení je třeba se na návštěvu vízového centra objednat – opět přes webovou stránku, která je taktéž v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě.
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou přímo při podání žádosti, a to částka 2700 Kč/os. Pokud mají klienti zájem o následné vyzvednutí pasu s uděleným vízem prostřednictvím naší CK, musí nám dodat originál dokladu o úhradě vízového poplatku, který obdrželi při své návštěvě.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Této skupině osob můžeme, v případě zájmu, zajišťovat vízum i nadále, a to za poplatek 3300 Kč – upozorňujeme, že tento poplatek zahrnuje pouze vyřízení víza na vízovém centru, nikoliv vyplnění samotné žádosti o vízum, tu musí každý klient vyplnit on-line sám.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .

Stravování: snídaně

Snídaně (zahrnuty v ceně): Budou zajištěny buď v hotelu, nebo pokud hotel restaurací nedisponuje (což je u čínských hotelů ** obvyklé), pak v blízké restauraci. Navíc v hotelech bývá varná konvice (nebo na chodbě termosky s horkou vodou) i sáčky s čajem; jen pokud máte rádi kávu, je třeba si ji vzít raději z domova. V oblastech, které jsou navštěvovány především čínskými turisty a o poznání méně turisty západními, tomu odpovídá také charakter snídaní v hotelech. Jedné se o snídaně pro místní a ty se skládají často z plněných (masem či zeleninou) i neplněných knedlíčků, vajec všech variant, tepelně upravené či nakládané zeleniny, buráků a rýžových polévek. Součástí je zpravidla zelený čínský čaj či teplý ovocný džus. 
Obědy: Většinou se z časových důvodů speciálně neřeší – na památkách/výletních místech bývají různé stánky s občerstvením (placky, nudle, knedlíčky, grilované špejle). V každém případě doporučujeme mít po celý den u sebe dostatek balené vody apod.
Večeře: Jsou hlavním jídlem dne a průvodci je pro zájemce organizují – vždy nabídnou, kdo má zájem jít na společnou večeři, zavedou vás do některé vytipované restaurace či jídelny a pomohou s výběrem.
Výše veškeré útraty za jídlo a nápoje je tedy na zájezdu zcela v rukou klientů – dle volby úrovně stravování je třeba počítat s 10–15 USD/den.

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking : odpoledne přílet a procházka starými mizejícími uličkami Pekingu; večer fakultativně místní specialita – pekingská kachna .
3. den: Peking : celodenní výlet na Dlouhou zeď , nazývanou také Velká čínská zeď – procházka po Zdi; cestou zastávka u olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo, Vodní kostka .
4. den: Peking : lamaistický chrám Yonghegong (Jung-che-kung) a konfuciánská akademie ; prohlídka areálu Letního paláce – letní sídlo čínských císařů na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) v podhůří Západních hor; večer představení pekingské opery .
5. den: Peking : procházka po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) a prohlídka tzv. Zakázaného města – nejrozsáhlejší palácový komplex na světě; návštěva chrámu Nebes – místo, kam se chodívali „synové nebes“ modlit za dobrou úrodu; noční přejezd lehátkovým vlakem.
6. den: Xi'an (Si-an): proslulá Hliněná armáda – posmrtná armáda prvního čínského císaře; Velká mešita a večerní procházka muslimskou čtvrtí.
7. den: Xi'an : taoistický klášter Osmi nesmrtelných , pagoda Malé divoké husy z 8. stol., monumentální 14 km dlouhé hradby ; odpoledne/večer odjezd lehátkovým vlakem.
8. den: Chengdu (Čcheng-tu) – Baoguo (Pao-kuo): unikátní chovná stanice pandy velké ; přejezd do lázní Baoguo – dle času fakult. možnost odpočinku v horkých pramenech .
9. den: Baoguo – Emeishan (E-mej-šan): výstup nebo výjezd autobusem a lanovkou na jednu ze čtyř posvátných buddhistických hor Emei (3099 m) – cestou prohlídka klášterů a nocleh v hotelu v horách.
10. den: Emeishan – Leshan (Le-šan): východ slunce na posvátné hoře a sestup/sjezd do Baoguo; přejezd do Leshanu a prohlídka areálu Velkého Buddhy (největší sedící Buddha na světě – 71 m); noční přejezd lehátkovým vlakem.
11. den: Panzhihua (Pchan-č'-chua) – Lugu (Lu-ku): vyhlídková cesta nádhernou krajinou JZ Číny ke křišťálovému horskému jezeru Lugu ve výšce 2685 m, jehož okolí obývá jedinečné matriarchální etnikum Mosu. Pozn.: V letním termínu bude návštěva jezera Lugu z důvodu špatné dostupnosti nahrazena dnem navíc v Lijiangu a okolí – vesnička Baisha (Paj-ša) , park Tůně černého draka. (Z Panzhihua bude celodenní přejezd přímo do Lijiangu.)
12. den: Lugu – Lijiang (Li-ťiang): půldenní přejezd do oblasti obývané zajímavou národnostní menšinou Naxi (Na-si) – cestou překročení Dlouhé řeky , procházka 600 let starým městečkem .
13. den: Lijiang : půldenní výlet a nenáročná procházka téměř 4 km hlubokou soutěskou Tygřích skoků podél Dlouhé řeky pod 5596 m vysokou Sněžnou horou Nefritového draka ; prohlídka paláce bývalé vládnoucí rodiny Mu .
14. den: Lijiang – Dali (Ta-li): přejezd do městečka na březích jezera Erhai (Er-chaj) – projížďka po jezeře s návštěvou bývalé rybářské vesnice a fakultativně s typickým venkovským obědem .
15. den: Dali – Kunming (Kchun-ming): návštěva rozsáhlého areálu Tři pagody z 9. stol. – nejvyšší měří 70 m ; fakultativně výjezd lanovkou na vrchol pohoří Cangshan (Cchang-šan) do výšky 3920 m s nádhernými výhledy ; odpoledne přejezd linkovým autobusem do Kunmingu.
16. den: Kunming – Yangshuo (Jang-šuo): „město věčného jara“ a výlet do unikátního Kamenného lesa s až 30metrovými vápencovými věžemi; přelet do Guilinu (Kuej-lin) a následný přejezd do Yangshuo.
17. den: Yangshuo – městečko v pohádkové krajině homolovitých kopečků : dopoledne možnost tradiční čínské masáže; odpoledne plavba po řece Li mezi homolemi.
18. den: Yangshuo : celodenní nenáročný cyklo/motovýlet mezi rýžovými políčky – výstup na Měsíční "horu" (380 m) s neopakovatelným výhledem na do nekonečna se táhnoucí homole .
19. den: Yangshuo – Longji (Lung-ťi): výlet na terasovitá rýžová pole v oblasti Dračí hřbet, obývané zajímavými etniky Zhuang (Čuang) a Miao (Miao); noční přejezd lehátkovým vlakem.
20. den: Shenzhen (Šen-čen): dopoledne příjezd do supermoderního velkoměsta (zvl. ekon. zóna) – souzvuk subtropické přírody s moderní architekturou; odpoledne odpočinek na pláži Jihočínského moře .
21. den: Shenzhen – Hongkong – Praha: ráno přechod hranice do Hongkongu – výjezd na ikonický kopec Victoria Peak s výhledem na celý ostrov, rušné ulice moderního velkoměsta, pohled na večerní panorama z městské části Kowloon; večer odlet, přílet do ČR 22. den.
22. den: PRODLOUŽENÍ DO SUZHOU A ŠANGHAJE Shenzhen – Šanghaj : 21. den večer návrat zpět do Shenzhenu; dopoledne přelet do Šanghaje – nábřeží Bund (centrum života šanghajské smetánky 30. let 20. stol.); večer obchodní třída Nanking .
23. den: Šanghaj – Suzhou (Su-čou): ráno přejezd vlakem do města kdysi nazývaného „Benátky Východu“ – světoznámé zahrady čínských úředníků možnost návštěvy dílny na výrobu hedvábí .
24. den: Suzhou – Zhouzhuang (Čou-čuang) – Šanghaj: ranní posezení v zahradě Mistra rybářských sítí ; přejezd do malebného „vodního městečka“ protkaného nesčetnými kanály – architektura dynastií Qing (Čching) a Ming; večer dojezd do Šanghaje.
25. - 26. den: Šanghaj – Praha: prohlídka „města 3. tisíciletí“ v moderní části Pudong (Pchu-tung) – vyhlídka ze 632 m vysoké Šanghajské věže (2. nejvyšší na světě), fakultativně projížďka nejrychlejším (magnetickým) vlakem na světě , zanikající staré čínské město ; v noci odlet, přílet do ČR 26. den.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Peking / Hongkong (Šanghaj)–Praha (vč. všech poplatků)
  • 1x přelet Kunming–Guilin (+ 1x přelet Shenzhen–Šanghaj v prodloužení)
  • 3x noční lehátkový vlak II. třídy + 1x denní rychlovlak
  • mikrobusy / linkové autobusy / MHD
  • 16x hotel ** (+ 4x v prodloužení)
  • 16x čínská snídaně (+ 3x v prodloužení)
  • pekingská opera
  • český čínsky hovořící průvodce China Tours

Cena nezahrnuje

  • jednolůžkový pokoj – 7890 Kč
  • jednolůžkový pokoj – 6480 Kč
  • Orientační částka na vstupné do památek či národních parků dle programu zájezdu činí u základní varianty (22 dnů) asi 250–300 USD
  • u prodloužené varianty (26 dnů) asi 300–350 USD