Tibetským podhůřím do Lhasy


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Na této cestě zamíříme rovnou do tibetského podhůří provincie Yunnan neboli "země na jih od mraků", která patří k oblastem s nejkrásnější přírodou v Číně. Setkáme se tu s několika zajímavými menšinami, podíváme se do jedné z nejhlubších soutěsek na světě, vyjedeme lanovkou do 3920 m, navštívíme rozsáhlý tibetský klášter či malebná podhorská městečka. V druhé části cesty se již skvěle aklimatizovaní vypravíme na samotnou "střechu světa". Prohlédneme si kdysi nepřístupnou Potálu, nasajeme magickou atmosféru, jíž jsou stále prostoupeny tibetské chrámy a kláštery, projedeme se nedozírnými pláněmi s pasoucími se jaky a budeme žasnout nad velikostí zasněžených himálajských velikánů a smaragdových jezer.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra v Praze každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů .
Do Tibetu je speciální režim cestování a s tím také související jiný režim víz, kdy se udělují čínská víza skupinová . V tomto případě nejsou vlepována individuální víza do pasu, ale všichni spolucestující ve skupině jsou uvedeni na jednom oficiálním dokumentu. Z tohoto důvodu je nutná osobní návštěva celé skupiny daného zájezdu dohromady v jeden konkrétní den a hodinu. Konkrétní termín návštěvy vám ale budeme schopni sdělit, až obdržíme zvací dopis z tibetského úřadu, což se děje cca 14–10 dnů před odletem. Na vízovém centru bude v daný den přítomen také náš pracovník, který bude celou skupinu organizovat. Dříve o vízum není možné žádat, vízové centrum žádosti bez zvacího dopisu nepřijme. Bez osobní návštěvy s celou skupinou není možné se daného zájezdu zúčastnit, protože vám nebude uděleno čínské vízum.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě.
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou při podání žádosti, a to částka 2700 Kč/os. Vyzvednutí pasů s udělenými vízy zajistí naše CK.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Tato část klientů by jen dodala vyplněnou žádost o vízum do CK.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .
Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu – pohybujeme se v nadmořské výšce až okolo 4500 m. Pro zájezd není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace. Program je ale postaven tak, aby aklimatizace proběhla postupně a plynule.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Kunming (Kchun-ming): přílet do města „věčného jara“ – dle času příletu návštěva ptačího a květinového trhu .
3. den: Kuming – Dali (Ta-li): dopoledne přejezd linkovým autobusem do hradbami opevněného městečka – rozsáhlý areál Tří pagod z 9. stol. s nejvyšší pagodou vysokou 73 m ; podvečerní procházka starým městečkem .
4. den: Dali – Lijiang (Li-ťiang): dopoledne výjezd lanovkou na vrchol pohoří Cangshan (Cchang-šan) do výšky 3920 m za nádhernými výhledy ; odpoledne přejezd do 600 let starého městečka s atmosférou středověké Číny obývaného zajímavou národnostní menšinou Naxi (Na-si).
5. den: Lijiang : celodenní prohlídka městečka – ranní obrovské živoucí tržiště s masem, ovocem, zeleninou, 500 let starý palác bývalé vládnoucí rodiny Mu, věž Desetitisíce let s výhledem na celé město, malebné uličky starého města.
6. den: Lijiang – Zhongdian (Čung-tien): přejezd nádhernou horskou krajinou do hraničního města etnického Tibetu; cestou zastávka v téměř 4000 m hluboké soutěsce Tygřích skoků pod 5596 m vysokou Sněžnou horou Nefritového draka ; večer příjezd do Zhongdianu.
7. den: Zhongdian : celodenní výlet po městě a okolí – výstavní rozsáhlý lamaistický klášter Gandän Sumceling, v němž žije asi 600 mnichů, rozsáhlé pastviny Napahai (Na-pcha-chaj); procházka starým tibetským městem s obrovským modlitebním mlýnem.
8. den: Zhongdian – Lhasa : ráno transfer na letiště a přelet do hl. m. Tibetu – nejposvátnější tibetský chrám Džokhang v samém srdci starého města , náměstí Barkhor s poutním okruhem, uličky staré Lhasy .
9. den:
10. den: Lhasa – Gandän : půldenní výlet ke klášteru umístěnému v nádherné scenérii přírodního amfiteátru vysoko nad řekou Kjičchu (4300 m n.m.); odpoledne bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka .
11. den: Lhasa – Gjance: celodenní přejezd Tibetskou náhorní plošinou kolem posvátného jezera Jamdok – přes téměř pětitisícový průsmyk s nádherným výhledem na 7200 m vysokou horu Nanťingaca – do jednoho z nejtibetštějších městeček .
12. den: Gjance – Žikace : klášter Palkhor-čchöde s jednou z největších stúp v Asii Kumbum, nad starým tibetským městem tyčící se pevnost Gjance ; odpoledne přesun do Žikace – poutní okruh kolem kláštera k replice monumentální pevnosti, rozsáhlé staré tibetské město .
13. den: Žikace – Lhasa : dopoledne jeden z nejvýstavnějších tibetských klášterů a sídlo pančenlamů Tašilhünpo ; přejezd jinou cestou okolo veletoku Brahmaputra (nejvýše položená řeka na světě) zpět do Lhasy – volno na nákupy suvenýrů a poslední procházky .
14. - 15. den: Lhasa – Praha: ráno transfer na letiště a odlet zpět do Kunmingu či Chengdu (Čcheng-tu) a následně večer domů; přílet do Prahy 15. den.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Kunming / Chengdu–Praha (vč. všech poplatků)
  • 2x přelet Zhongdian–Lhasa–Chengdu
  • 1x denní linkový autobus
  • pronajatý mikrobus a lanovky
  • 12x hotel *** se snídaní
  • vstupy do památkových objektů dle itineráře
  • český čínsky hovořící průvodce China Tours (v Tibetu navíc místní průvodce)

Cena nezahrnuje

  • Jednolůžkový pokoj – 7960 Kč