Čína a Tibet


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Nabízíme vám zajímavou kombinaci nejznámějších a nejkrásnějších míst Číny a Tibetu. Nejprve se podrobně seznámíme s čínskou metropolí, která byla pět set let sídlem tří dynastií, jež tu zanechaly nesmazatelné stopy. Před cestou do Tibetu se zastavíme v bývalé metropoli Xi'anu shlédnout unikátní Hliněnou armádu a pak už se vydáme nejvýše položenou železnicí na světě za atmosférou magických lamaistických klášterů, paláců a chrámů, nebo poznat divokou a drsnou krajinu Tibetské náhorní plošiny. Leteckou zpáteční cestu ze Lhasy přerušíme v Chengdu, abychom se nechali ohromit monumentální sochou Buddhy, usazenou v šťavnaté subtropické krajině střední Číny, a potěšili se pohledem na roztomilou pandu velkou. Závěr zájezdu věnujeme supermoderní Šanghaji, výkladní skříni čínského ekonomického zázraku.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

8–18 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra  v Praze  každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů .
Do Tibetu je speciální režim cestování a s tím také související jiný režim víz, kdy se udělují  čínská víza skupinová . V tomto případě nejsou vlepována individuální víza do pasu, ale všichni spolucestující ve skupině jsou uvedeni na jednom oficiálním dokumentu.  Z tohoto důvodu je nutná osobní návštěva celé skupiny daného zájezdu dohromady v jeden den a čas. Konkrétní termín návštěvy vám ale budeme schopni sdělit, až obdržíme zvací dopis z tibetského úřadu, což se děje cca 14–10 dnů před odletem.  Na vízovém centru bude v daný den přítomen také náš pracovník, který bude celou skupinu organizovat. Dříve o vízum není možné žádat, vízové centrum žádosti bez zvacího dopisu nepřijme. Bez osobní návštěvy s celou skupinou není možné se daného zájezdu zúčastnit, protože vám nebude uděleno čínské vízum.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou  žádost o vízum  s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě. 
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou při podání žádosti, a to částka  2700 Kč/os.  Vyzvednutí pasů s udělenými vízy zajistí naše CK.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou  osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku  a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Tato část klientů by jen dodala vyplněnou žádost o vízum do CK.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .
Náročnost:

Zájezd je náročnější pro nadmořskou výšku, která se pohybuje v Tibetu okolo 4000 m a více. Není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking : přílet odpoledne a ubytování; večer slavná kulinářská specialita – pekingská kachna ; procházka starými uličkami a okolo tzv. Předního a Zadního jezera.
3. den:
4. den:
5. den: Peking : prohlídka rozsáhlého areálu Letního paláce – letního sídla čínských císařů na břehu jezera Kunming s nesčetnými zahradami a pavilony ; jedinečný lamaistický chrám Yonghegong (Jung-che-kchung); konfuciánská akademie – centrum staré čínské vzdělanosti; večer odjezd lůžkovým vlakem.
6. den:
7. den: Xi'an – Xining (Si-ning): ráno přelet do Xiningu a následně odpoledne odjezd lehátkovým vlakem přes Tibetskou náhorní plošinu (nejvyšší bod cesty 5072 m, délka jízdy 24 h).
8. den: Lhasa : příjezd během odpoledne a ubytování; procházka uličkami starého města a po poutním okruhu Barkhor okolo nejposvátnějšího tibetského chrámu Džokhang .
9. den:
10. den: Lhasa : půldenní výlet ke klášteru Gandän , umístěnému v nádherné scenérii přírodního amfiteátru vysoko nad řekou Kjičchu (4300 m n.m.); odpoledne bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka .
11. den: Lhasa – Chengdu (Čcheng-tu): přelet do hl. m. největší čínské provincie Sichuan (S'-čchuan); výlet do Leshanu (Le-šan) – prohlídka rozsáhlého areálu Velkého Buddhy (největší zpodobnění Buddhy na světě – 71 m) a přilehlých svatyní a klášterů .
12. den: Chengdu : chovná stanice unikátní pandy velké ; buddhistický klášter Wenshu (Wen-šu) s tradiční čajovnou pod širým nebem ; v podvečer procházka ve starých uličkách historického centra města.
13. den: Chengdu – Šanghaj : dopoledne přelet do Šanghaje, výkladní skříně čínského ekonomického zázraku – nábřeží Bund (centrum života smetánky 20. a 30. let 20. stol.); večerní pěší zóna Nanking.
14. - 15. den: Šanghaj – Praha: mizející staré čínské město s tradiční zahradou Yuyuan (Jü-jüan); prohlídka supermoderní čtvrti Pudong (Pchu-tung) – vyhlídka ze 632 m vysoké Šanghajské věže (2. nejvyšší budova světa), projížďka nejrychlejším (magnetickým) vlakem na světě (431 km/h); večer odlet, přílet do ČR 15. den.

Cena nezahrnuje

  • jednolůžkový pokoj – 6960 Kč