Lastovo, Ostrov Nedotčené Krásy


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací
    • Pobyty s výlety

Navštivte s námi Lastovo, druhý nejvzdálenější ostrov v Chorvatsku. Stejně tak jako ostrov Vis, bylo i Lastovo dlouho zavřeno turistickému ruchu. Čeká nás objevování skrytých pláží a zátok chráněných hustými středomořskými lesy, mimořádně čisté moře, které přímo vyzývá ke koupání a k potápění, nezapomenutelné výhledy, cenné historické památky, jedinečná etnografie a gastronomie. Pokusíme se na vlastní oči přesvědčit, že vše je tu ve znamení čísla 46. Nachází se zde 46 kostelů a kaplí, 46 polí, vinic a olivových sadů, 46 kopečků a vršků a obklopuje ho 46 ostrůvků. Druhá polovina našeho zájezdu po nejslunnějších ostrovech jižní Dalmácie bude patřit chorvatské Madeiře – ostrovu Hvar. Malebný ostrov s horským masivem sv. Nikola, plný zeleně, levandule, rozmarýnu, vinné révy a historických městeček.

Zájezd provází Michaela Bencová

Split – ostrov Lastovo – Pasadur – Ubli – Lastovo – Zaklopatica – Skrivena Luka – ostrov Hvar – Hvar –Stari Grad – Jelsa – Vrboska – Starigradske Pole - Split

HVAR, CHORVATSKÁ MADEIRA

PLAVBA JADRANEM SPLIT – KORČULA – LASTOVO

Orientační ceny vstupného: Ostrov Lastovo
lodní výlet kolem Lastovského souostroví 40-45 €

Ostrov Hvar
Hvar - divadlo + Arsenal 50 HRK
Hvar - pevnost 50 HRK
Stari Grad - Dominikánský klášter 20 HRK
Stari Grad - Tvrdava P. Hektoroviče 20 HRK
Stari Grad - Městské muzeum 20 HRK

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 18.06. - 27.06. Odjezd B, E, L

Ubytování: různé

Hotel Solitudo*** na ostrově Lastovo, středomořský styl, přímo na břehu moře, pár metrů od pláže.

hotel

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách odjezd z republiky (překročení hranic cca v 18:00 hod.)
2. den: Ráno příjezd do SPLITU , dopoledne přejezd trajektem s přestupem na ostrově Korčula ve Vela Luka (plavba celkem cca 5,5 hod.) na OSTROV LASTOVO , který je součástí přírodní rezervace s více jak 40 ostrovy, ostrůvky, skalními útesy a davy turistů sem ještě nedorazily. Transfer na hotel do městečka Pasadur, kde budeme 5 nocí ubytováni, večeře. Romantické duše ocení, že Lastovo je parkem tmavé oblohy. Jeho odlehlost zajišťuje dokonalé podmínky pro pozorování hvězd.
3. den: Prohlídka ostrova Lastovo , který je bez nadsázky ztracený ráj, přirozené soužití člověka a přírody. Přes vyhlídku na zátoku ZAKLOPATICA dojedeme do středověkého městečka LASTOVO , rozloženého v prudkém svahu mezi okolními kopci, olivovníky, renesanční a barokní kostely, z nichž nejslavnější je farní kostel sv. Kuzme a Damjana , specifická architektura a symboly Lastova komíny (fumary), každý komín je jiný a je oslavou řemesel starých mistrů, možnost fakult. degustace vína v místním vinařství. Jih ostrova SKRIVENA LUKA , jedna z největších a nejkrásnějších zátok na ostrově s výhledem na impozantní MAJÁK STRUGE , druhý nejstarší na Jadranu (1839).
4. den: Fakultativní lodní výlet kolem ostrovů LASTOVSKÉHO SOUOSTROVÍ . Z hladiny moře budeme obdivovat ostrůvky, ostrovy a zátoky se zastávkami, koupání. Poobědváme typickou rybu, místní produkty a víno, mj. se vylodíme na OSTROVĚ MLADINE , užijeme si koupání na PLÁŽI SAPLUN s písečným dnem, která je perlou ostrovů Lastova.
5. den: Pobyt u moře , individuální volno, bohaté možnosti pěších výletů do neporušené přírody, tiché zátoky, možnost potápění, šnorchlování, městečko UBLI , ostrov PREZBA , lodní výlety na okolní ostrůvky aj.
6. den: V časných ranních hodinách přejezd katamaránem (plavba cca 2 hod.) na OSTROV HVAR . Prohlídka městečka HVAR , městské hradby a brány, gotické paláce, náměstí a katedrála sv. Štěpána, biskupská pokladnice aj. Odpoledne odjezd naším busem do městečka Stari Grad, kde budeme po 3 noci ubytováni. Pobyt u moře, individuální volno, večeře.
7. den: Dopoledne prohlídka středověkého městečka STARI GRAD , historické jádro, barokní kostel sv. Štěpána, zvonice, kostel sv. Jana, dominikánský klášter, vysoké kamenné domy, křivolaké uličky, opevněný zámek Tvrdalj , který byl sídlem známého chorvatského poety Petra Hektoroviće. Odpoledne po obědě pobyt u moře.
8. den: Výlet po ostrově Hvar, který patří k největším a nejkrásnějším jadranským ostrovům. Prohlídka městečka JELSA , poklidné a tiché úzké uličky, romantická náměstíčka. VRBOSKA nazývaná "Malé Benátky", ležící uvnitř hlubokého fjordu, středomořská architektura, staré měšťanské domy a kostely. STARIGRADSKE POLE (UNESCO) nejlépe dochovaná antická řecká krajina středomoří. Vinice a olivovníky od první kolonizace za dob starých Řeků zůstaly téměř nedotčeny a jsou jedinečným svědectvím geometrického systému dělení půdy, který se používal ještě v antických dobách. Návrat na hotel, oběd. Odpoledne pobyt u moře.
9. den: Pobyt u moře , individuální volno. V odpoledních hodinách plavba trajektem (cca 2 hod.) do Splitu. Vylodění a cesta do ČR.
10. den: Návrat do ČR v časných ranních hodinách (Brno cca v 4:00 hod.).

Cena zahrnuje

  • 7x polopenzi formou bufetu,
  • 7x ubytování (4x hotel*** na ostrově Lastovo, 3x hotelu na ostrově Hvar) - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím,
  • dopravu lux. klim. busem,
  • lodní lístky na ostrovy Lastovo a Hvar,
  • pobytovou taxu,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 3600 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • fakult. lodní výlet 4. den cca 40 – 45 €, platba na místě, nutné nahlásit předem v CK
  • fakult. výlety,
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu 330 Kč,
  • na vyžádání - hotel Solitudo pokoj s balkonem nebo terasou 350 Kč/os.,
  • ochutnávky,
  • vstupné,