Ploučnice - 6denní Ploučnice a Jizera z Novin do Mnichova Hradiště


  • ubytování: kempubytování: kemp
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Rafting a vodácké zájezdy

Ploučnice a Jizera, dvě řeky, které tečou nedaleko od sebe v našem severním pohraničí zhruba od východu na západ. Tím ale také jejich podobnost končí. Zatímco Ploučnice je ve srovnání s Jizerou říčkou, která se jako stuha vine převážně rovinatou krajinou jakoby po náhorní plošině, tu se ztrácí ve skále, jindy v nekonečných meandrech pod zelenou klenbou stromů, Jizera je dravou řekou, která pádí z našich nejvyšších hor hlubokým zalesněným údolím, z jehož bučin tu a tam vykukují špičaté zuby pískovcových věží. Peřeje, svižný proud a spěch Jizery kontrastuje s jakoby se v čase zastavivší Ploučnicí a duchem bývalých Sudet, který na nás dýchne z odlehlých hrázděných samot obklopených pastvinami s výraznými homolemi Lužických hor na obzoru.                                             .                                                                                                                                                                                                                                                                        .Plavbu po Ploučnici zahájíme nad Průrvou v Novinách pod Ralskem, proplujeme pověstnými meandry bývalým vojenským prostorem a po třech dnech ji ukončíme v České Lípě, odkud se přesuneme na Jizeru pod její soutok s Kamenicí. Jaký to rozdíl oproti klikaté, kalné a teplé Ploučnici! Průzračná a ledová voda a hned na startu trochu obávaná peřej Paraplíčko, kterou ale bezpečně proletíme během chvilky a i když peřeje postupně zeslábnou a plavba již bude o poznání klidnější, i nadále poplujeme hezkou krajinou až k cíli naší plavby v Mnichově Hradišti.                                                                                                        .                                                                                                                                                                                                                                                                                    .Účastníky doprovází vozidlo, které zároveň slouží k přepravě osobních věcí. Ubytování je v kempech a tábořištích na břehu řeky. V ceně putování jsou již zahrnuty snídaně, které jsou formou bufetu na tábořišti.

V ZÁKLADNÍ CENĚ již i UBYTOVÁNÍ V KEMPECH, SNÍDANĚ a VYPŮJČENÍ NEOPRÉNOVÝCH BOT a NEPROMOKAVÝCH BUND !

Noclehů celkem: 5

Míst pobytu celkem: 6

Sjížděný úsek: Noviny pod Ralskem - Mnichovo Hradiště     |     Počet km: 89     |     Obtížnost:  do WW 1

Používané lodě: Otevřené klasické dvoumístné plastové Vydry, případně trojmístné Tukany s třetí sedačkou pro porcelánka (Ploučnice a Jizera), u Jizery navíc v případě většího vodního stavu můžeme nabídnout i stabilní nafukovací dvoumístné Pálavy, vhodné zejména pro začátečníky.

Minimální věk: Minimální věk účastníků u dětských skupin je 11 let, děti v doprovodu rodičů dle dohody.                                                     . ORGANIZACE PUTOVÁNÍ: Minimální počet účastníků v jedné skupině je 15 osob, maximální dle dohody. Denní sjížděné úseky jsou dlouhé cca 15–20 km. Plavba probíhá za účasti našich zkušených instruktorů, kteří zajišťují hladký průběh programu včetně instruktáže účastníků a proškolení před plavbou. Veškeré potřebné vybavení k plavbě – plastové kánoe, plovací vesty, pádla a vodotěsné sudy na uložení některých osobních věcí v lodích, jakož i jeho přepravu a přepravu osobních zavazadel během programu zajišťuje Sport-S. K dispozici účastníkům je i další sportovní a tábornické vybavení (volejbalový, fotbalový míč, petanque, frisbee, pivní sety, sekera, pila). Všichni účastníci musí umět plavat!

Fakultativní nabídka: Během plavby je možné navštívit historické, kulturní a technické památky v okolí. Vstupné do navštívených objektů není zahrnuté do ceny.

Organizátor zájezdu: Sport-S si vyhrazuje právo rozhodnout s ohledem na bezpečnost všech účastníků vodáckých programů i z důvodu ochrany poskytovaného vybavení v případě nepříznivého vodního stavu o provedení následujících změn v programu: • Pokud je aktuální vodní stav nízký tak, že zabraňuje splutí zvolené řeky nebo úseku, může Sport-S stanovit náhradní trasu po jiné řece nebo úseku při zachování obdobných podmínek (termín, obtížnost, cena, apod.) nebo program zrušit. • Při vyšších vodních stavech a tudíž zvýšené obtížnosti sjížděné řeky může Sport-S nahradit obvykle používané vybavení – otevřené kánoe bezpečnějšími nafukovacími čluny (pálavy, orinoka), popř. stanovit náhradní trasu nebo program zrušit

Stravování: snídaně

Typ stravování: Snídaně

V ceně je snídaně na tábořišti formou bufetu – zahrnuje obvykle čaj, kávu, pečivo, máslo nebo margarín, džem, sýry, uzeniny nebo paštiku, sladké pečivo, případně ovoce.  Další stravování během dne nebo po doplutí buď z vlastních zásob nebo s využitím místního občerstvení.

Doprava: vlastní

Dopravu na místo zahájení plavby a z místa jejího ukončení si účastníci zajišťují sami. Místa zahájení a ukončení plavby jsou dostupná veřejnou dopravou. Doprava účastníků vlakem z České Lípy do Spálova není v ceně zahrnuta, účastníci plavby si ji platí na místě sami (cca 140 Kč). Sport-S může převézt zavazadla účastníků.

Nástupní místa: Noviny pod Ralskem nad Průrvou

Ubytování: kemp

ve vlastních stanech na tábořištích

Program zájezdu

1. den: Ploučnice: dopoledne sraz v Novinách pod Ralskem nad Průrvou (přijedete-li předchozí den, můžete přespat v malém kempíku pod Průrvou, asi 200 m pod místem srazu. Po snídani instruktáž a seznámení s používaným vybavením a plavba do kempu v Borečku (14 km), cestou zastávka v Mimoni na oběd
2. den: Ploučnice: po snídani plavba bývalým vojenským prostorem do Heřmaniček (18 km). Meandry, lesy, louky, stromy kolem, stromy ve vodě, občas husto. Žádné bufety, občerstvovačky nebo nalejvárny, skoro jako za socíku. Můžeme si ale udělat piknik nebo opéct buřty u některé z překvapivých písčitých plážiček s tůňkou ke koupání.
3. den: Ploučnice: po snídani plavba do České Lípy (12 km), po doplutí přejezd vlakem nebo vlastní dopravou na Jizeru do tábořiště Paraplíčko pod soutokem s Kamenicí.
4. den: Jizera: po snídani plavba do kempu Zrcadlová koza (18 km), cestou zastávka v Malé Skále na oběd nebo návštěvu Pantheonu s vyhlídkou, event. návštěvu skalního města.
5. den: Jizera: po snídani pokračování v plavbě do Příšovic (11 km), možnost návštěvy Dlaskova statku a dalších míst. Ukončení plavby poblíž malého kempu a písečných jezer s možností koupání.
6. den: Jizera: po snídani plavba z Příšovic do Mnichova Hradiště (16 km), cestou možnost zastávky v pivovaru a v restauraci Svijany. Po doplutí ukončení programu a odjezd domů.

Slevy

  • Porcelánek: dítě do 6 let v doprovodu rodičů na 3.sedačce v kánoi za paušální cenu 255 Kč/den
  • Slevy pro děti do 15 let: -200 Kč (víkendy a 3denní), -250 Kč (4denní), -300 Kč (5denní), -350 Kč (6denní), -450 Kč (7denní)
  • 5% pro věrné klienty
  • První moment -8% pro věrné klienty, -5% pro ostatní při objednání a úhradě min. zálohy do 31.3.2022
  • Výhodné ceny pro skupiny od 10 osob - VODA PRO SKUPINY
  • Výhodné ceny pro školy a studenty - VODA PRO ŠKOLY

Cena zahrnuje

  • Vypůjčení sportovního vybavení včetně lodí, pádel, plovacích vest, vodotěsných sudů, neoprenových bot a nepromokavých bund
  • Poplatky za stanování
  • Snídaně
  • Přeprava osobních věcí během programu
  • Instruktor - organizátor
  • DPH