Domažlice a vodní hrad Švihov

od 490 Kč

  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Domažlice jsou považovány za srdce Chodska. Pyšní malebným náměstím s podloubím, šikmou věží a Dolejší branou. Dodnes se tu můžeme setkat s lidovými zvyky, tradicemi i nářečím. V letních měsících tu například můžete potkat ponocného v historickém kostýmu s halapartnou, lucernou a troubou. V minulosti bylo toto město oblíbenou zastávkou krále Jana Lucemburského.
Vodní hrad Švihov je jednou z nejmohutnějších fortifikačních staveb v Čechách. Kromě klasických prohlídek se tu v sezóně konají četné doprovodné akce. Hrad se svým opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby. I dnes se nabízí možnost projížďky na pramici okolo vodního hradního příkopu.

Program: Dopoledne příjezd do Domažlic, prohlídka města a jeho stěžejních památek. Uvidíte například hradby městského opevnění pocházející z doby založení města, tedy z druhé poloviny 13. století. Z původních čtyř bran se do doby dnešní dochovaly pouze dvě. Dále uvidíte bývalý augustiniánský klášter, který společně s klášterním kostelem Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu západního konce náměstí Míru. Na konci 20. a počátku 21. stol. probíhají stále práce na opravách kláštera, který nyní slouží jako Základní umělecká škola. Ve Vodní ulici si prohlédnete historické domy se stylovou krčmou U Meluzíny, na jejímž dvoře jsou dochovány zbytky městské hradby s rekonstruovaným ochozem. Domažlickému náměstí dominuje 56 m vysoká nakloněná věž kruhového půdorysu patřící k arciděkanskému kostelu. V rámci individuálního volna můžete navštívit Muzeum J. Jindřicha disponující množstvím předmětů lidové kultury, které zakladatel muzea nasbíral v Chodsku. Dále doporučujeme návštěvu Chodského hradu, kde dnes stojí Muzeum Chodska. Odpoledne přejezd na vodní hrad Švihov, kde na vás čeká prohlídková trasa "Hrad" - život na šlechtickém sídle, která pojednává o historii hradu a představuje jeho reprezentačními prostory. Prohlídka začíná v Červené baště, pokračuje přes vstupní halu do ložnice hradní paní, zavítá do hradní kaple, tanečního sálu, hodovní síně a je zakončena ve zbrojnici. Jedním z nejlépe dochovaných pozdně gotických interiérů hradu je právě kaple Nanebevzetí Panny Marie s freskou sv. Jiří a sbírkou gotických plastik. Dále se můžete zúčastnit prohlídkového okruhu Popelka – za tajemstvím Popelčina střevíčku, který je individuální. Najdete tu Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku u potoka, Popelku ve své chaloupce se sovou Rozárkou, scénu ze soutěže o nejlepšího střelce, pohled od kuchyně s nešikovným kuchtíkem, pohled do světnice s množstvím látek na šaty, přebírání hrachu v popelu, královský ples i nezapomenutelnou závěrečnou scénu se střevíčkem. Výstava přinese množství zajímavostí o filmu, obrázky z natáčení na Švihově, několik ukázek z filmu, ale také pohled do originálního scénáře nebo zákulisí a soukromí některých představitelů.

V SRPNOVÉM TERMÍNU VÁS ČEKÁ NOČNÍ PROHLÍDKA, KTERÁ PROBÍHÁ FORMOU DIVADELNÍHO PŘEDSTAVENÍ.

Doprava: autokarem

Nástup / Výstup: PRAHA - 6:00 HOD PROTI HLAVNÍMU VLAKOVÉMU NÁDRAŽÍ, PARKOVIŠTĚ U SKLENĚNÝCH KOPULÍ
BEROUN - 6:45 ČERPACÍ STANICE OMV

ČASY ODJEZDŮ JSOU POUZE ORIENTAČNÍ. CESTOVNÍ KANCELÁŘ SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNY ČASŮ ODJEZDŮ

Pro pořádání zájezdu je stanoven minimální počet účastníků zájezdu na 32 osob, pokud není ve smlouvě o zájezdu, nebo v potvrzení o zájezdu uvedeno jinak. Vega Tour s.r.o. má právo zrušit zájezd do 7 dní před nástupem na zájezd při nenaplnění požadovaného počtu účastníků.


Cena nezahrnuje

  • Vstupy do objektů (Hrad Švihov 150 Kč, srpnový termín 260 Kč, Popelčin střevíček 100 Kč)
  • Cestovní a úrazové pojištění