Cesta Českým rájem

od 2 290 Kč

  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

"Ukážu ti cestu rájem" zpíval v jedné ze svých písní Karel Gott. I my vám ji ukážeme, konkrétně Českým rájem. Těšit se můžete na Riegrovu naučnou stezku, která obsahuje celkem 15 zastavení, věnovaných ochraně přírody, fauně a flóře, geologii, turistice a technickým zajímavostem v údolí. Cesta vede kolem několika vyhlídek, z nichž je krásný pohled na řeku Jizeru a její údolí. Dále se můžete těšit na návštěvu Železného Brodu a památkové osady Trávníky, kde najdete původní budovy z 19 století. Chybět nebude ani skalní město Hruboskalsko, které je oblíbenou oblastí horolezců. Po okolí se budete moci rozhlédnout z vyhlídkové věže zámku Hrubá skála a na závěr zastávka u hradu Valdštejn.

Program: 1. den: Odjezd v ranních hodinách. První zastávkou bude zřícenina hradu Trosky, pocházející ze 14. okolí, odkud je nádherný výhled po okolí. Pokračovat budeme do Semil, odkud se vydáme na Riegrovu naučnou stezku (5 km). Cestou vás čeká 77 Zajímavostí stezky je 77 metrů dlouhá visutá galerie vybudovaná 5,5 metru nad původní hladinou řeky nebo hydroelektrárna ve Spálově. Vodu na turbínu přivádí 1 300 metrů dlouhý tunel, vylámaný ve skále. Poté přejezd do Železného Brodu, procházka městem. Po té se přesunete k rezervaci Trávníky, kde se nachází roubené stavby z 19. století. U většiny není možná prohlídka interiérů, neboť jsou v soukromém vlastnictví. Uvidíte například Šestiboká pískovcová kašna z roku 1828. Zde původně stával husí rybník.
Dále dům Jechovsko, který byl postaven již roku 1687, po požáru byl v 18. století přestavěn do současné podoby.
K tomuto domu se váže pověst z knihy Ďáblův doktor od Vladimíra Mikoláška. Dále kostel – sv. Jakuba Většího ve zdejší podobě pochází z konce 17 st.. Předtím byl dřevěný a v době válek několikrát vypálen. V blízkosti kostela uvidíte také zvonici nebo kostnici. Další pozoruhodnou stavbou je Běliště, kde se bělily látky. Jedná se o největší dochované roubené stavení z roku 1807. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1993 až 1997 slouží jako národopisné muzeum. V 9 světnicích je k vidění stará školní třída, cechovní předměty, ševcovský koutek, pekařská dílna, tkalcovský stav a spousta dalších zajímavostí – např. funkční flašinet, dřevěné betlémy nebo dřevěné makety roubených domů. Makety roubených domů vyřezával po dobu 30 let Jan Maryška ze Železného Brodu. Poté odjezd na ubytování.

2. den: Po snídani odjezd k tzv. Zlaté stezce, po které dojdeme až do Hruboskalska,, nejznámějšího skalního města, které je charakteristické pozoruhodnými věžemi dosahujícími výšky až 55 metrů a strmými kaňony. Cestou vás čeká řada vyhlídkových míst, jako je vyhlídka Na Kapelu, vyhlídka U Lvíčka, rozhledna Hlavatice. Pod Mariánskou vyhlídkou, která leží při žlutě značené turistické trase, se nachází symbolický hřbitov zahynulých horolezců. Chybět nebude ani zastávka u zámku Hrubá Skála, kde si můžete prohlédnout okolí z vyhlídkové věže. Dojdeme až do oblasti, která se nazývá Údolíčka, kde můžete navštívit Kopicův statek s krásnou ukázkou lidové architektury a nedalekými skalními reliéfy. Cestou zpět zastávka u nejstaršího hradu tohoto kraje, Valdštejna.

Doprava: autokarem

Nástup / Výstup: PRAHA - 07:00 HOD PROTI HLAVNÍMU VLAKOVÉMU NÁDRAŽÍ, PARKOVIŠTĚ U SKLENĚNÝCH KOPULÍ

ČASY ODJEZDŮ JSOU POUZE ORIENTAČNÍ. CESTOVNÍ KANCELÁŘ SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNY ČASŮ ODJEZDŮ V ZÁVISLOSTI NA NAPLNĚNÍ KAPACIT DANÝCH AUTOBUSŮ.

Důležité upozornění:
Pro pořádání zájezdu je stanoven minimální počet účastníků zájezdu na 32 osob, pokud není ve smlouvě o zájezdu, nebo v potvrzení o zájezdu uvedeno jinak. Vega Tour s.r.o. má právo zrušit zájezd do 7 dní před nástupem na zájezd při nenaplnění požadovaného počtu účastníků.


Cena zahrnuje

  • Autobusovou dopravu
  • Ubytování se snídaní
  • Služby průvodce

Cena nezahrnuje

  • Vstupné do objektů
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj
  • Cestovní a úrazové pojištění