Bílé Karpaty


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem

Oblast Bílé Karpaty - Moravské Kopanice, Žítková - na moravsko-slovenském pomezí a jihovýchodní Moravy nezklame milovníky historie, lidové architektury a jedinečného přírodního bohatství. Poznávací zájezd na Moravu do regionu ležícího na hranicích dávných říší a na trasách důležitých kupeckých stezek, který může vyprávět mnoho příběhů. Vydáme se na památná místa našich dějin, navštívíme zajímavé kostely, z nichž vyniká velehradská bazilika oceněná papežem Janem Pavlem II. Zlatou růží. Obdivovat budeme středověké hrady, zámky, archeologická naleziště v Modré, lidovou architekturu, vždyť zdejší oblast je živou studnicí folklóru. Setkávají se zde národopisné oblasti Slovácko a Valašsko se svými zvyky, kroji, nářečími, slavnostmi a gastronomií a Bílé Karpaty, které byly vyhlášeny organizací UNESCO biosférickou rezervací s nejvyšší pestrostí a početností zastoupení orchidejí ve střední Evropě.

zámek Buchlovice - Luhačovice - Baťův Kanál - Uherské Hradiště - Trenčín - Čachtice - Podolie - Modrá - Velehrad – Vlčnov - Uherský Brod - Moravské Kopanice - Žítková - Zlín - Vizovice - hrad Buchlov

Orientační ceny vstupného: Zámek Buchlovice 180 Kč
Zámecký park 70 Kč

Plavba po Baťově kanále 210 Kč

Hrad Čachtice 3 €
Matúšovo kráľovstvo 5 €
Trenčiansky hrad 7 €

Archeoskanzen Modrá 90 Kč
Muzeum J. A. Komenského 50 Kč
Muzeum poslední žítkovské bohyně 100 Kč

Prohlídka likérky Rudolf Jelínek s ochutnávkou 140 Kč
Zámek Vizovice 140 Kč

Zámek Lešná 60 Kč
Zoo 80 Kč

Kapesné: Doporučujeme min. kapesné ve výši cca 1 200 Kč a 20 € (dle individuálního zájmu o návštěvu objektů).

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 06.08. - 12.08. Odjezd A, B

Ubytování: různé

Hotel ***

Program zájezdu

1. den: Odjezd do oblasti Bílých Karpat . Cestou návštěva zámku BUCHLOVICE , stavba vrcholného baroka ve stylu italské vily, skvost moravské architektury. Ubytování v hotelu v Uherském Hradišti, večeře.
2. den: ZLÍN , jehož dnešní tvář nesmazatelně ovlivnilo působení firmy Baťa, typická architektura, 21. správní budova firmy Baťa - zlínský mrakodrap (NKP), kolonie baťovských domků. LUHAČOVICE , známé lázeňské město v údolí řeky Olšavy v CHKO Bílé Karpaty , 300 letá tradice lázeňské léčby, 17 minerálních pramenů. Prohlídka lázní vč. unikátních souborů secesních lázeň. domů od architekta D. Jurkoviče. Odpoledne poznávací plavba jedním z nejmalebnějších úseků BAŤOVA KANÁLU ze Spytihněvi do UHERSKÉHO HRADIŠTĚ . Její součástí bude i minimálně 2x proplutí plavební komorou. Po vylodění v Uherském Hradišti prohlídka města.
3. den: Obec VLČNOV proslulá krásou svých krojů, vinařstvím, lidovou architekturou a "Jízdou králů" (UNESCO). Památkově chráněné stavby, hliněné, zděné a hrázděné lisovny zvané "Búdy", vinařská kaplička – největší památková rezervace vinohradnických staveb u nás. Pokračujeme na Slovensko. Z druhé strany Karpat nás čeká prohlídka zříceniny "tajemného hradu v Karpatech" - ČACHTICE , proslavený díky Alžbětě Báthoryové, známé jako čachtická paní. Na území Slovenska bylo v minulosti cca 150 hradů, jak tyto hrady vypadaly před 300 – 500 lety shlédneme v parku miniatur Matúšovo kralovstvo v nedalekém PODOLIE (51 modelů). Odpoledne návštěva města TRENČÍN . Historické centrum plné kulturních památek a nad nimi se už dlouhá staletí tyčí největší městský hradní komplex na Slovensku, majestátní Trenčianský hrad . Prohlídka města i hradu.
4. den: Nejvýznamnější poutní místo republiky VELEHRAD , úzce spjatý s cyrilometodějskou tradicí. Velkolepé opevněné sídliště z doby Velké Moravy (archeoskanzen) v MODRÉ , nacházející se v lokalitě původního velkomoravského osídlení. Program si zpestříme expozicí Živá voda v blízkosti archeoskanzenu a také ochutnávkou vín.
5. den: Navštívíme VIZOVICE , proslulé především dlouholetou tradicí palírenství, slivovicí, tradičním pečivem a také jako rodiště herce Bolka Polívky. Prohlídka zámku a exkurze do stáčírny, pálenice známé likérky Rudolf Jelínek s ochutnávkou. Odpoledne krásná ZOO ve Zlíně s romantickým zámkem Lešná .
6. den: UHERSKÝ BROD , muzeum J. A. Komenského a prohlídka městské památkové zóny. Odpoledne Bílé Karpaty a toulky MORAVSKÝMI KOPANICEMI , které se od okolí odlišují svým krojem, nářečím, některými tradicemi a rozptýlenou zástavbou památek lidové architektury. Je to malá oblast tvořená pěti obcemi - Žítkovou, Starým Hrozenkovem, Vápenicemi, Vyškovcem a Lopeníkem. Nalezneme zde také velmi silnou tradici lidové magie, zejména v osadě ŽÍTKOVÁ – Žítkovské bohyně, domek Irmy Gabrhelové - poslední žítkovské bohyně. Projdeme část Naučné stezky Moravské Kopanice a seznámíme se s přírodou i historií svérázného "kopaničářského kraje”.
7. den: Po snídani odjezd domů. Cestou prohlídka jednoho z nejstarších a nejmohutnějších hradů na jižní Moravě hradu BUCHLOV .

Cena zahrnuje

  • 6x polopenzi (snídaně formou bufetu, večeře),
  • 6x ubytování v hotelu *** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím,
  • dopravu klim. busem,
  • plavbu po Baťově kanále,
  • pojištění léčebných výloh při výletu na Slovensko,
  • průvodce CK
  • rekreační poplatek,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 2400 Kč,
  • Fakultativní příplatek:
  • vstupné, fakult. služby a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"