Beskydy pro gurmány + TURISTIKA + SVĚTOVÁ KUCHYNĚ


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Aktivní dovolená
    • Cyklistika

Ochutnat světové lahůdky bez hranic? Jedině v Beskydech! S průvodkyní, která tu zná každý kout, objevíte horskou krajinu jako nikdo jiný. Projedete se na elektrokolech k přehradě Šance a po kopečcích v oblasti Bílé. Vyšlápnete si na Prašivou. Užijete si výhledy z Bílého Kříže. Ochutnáte řecké, portugalské či asijské speciality. A dojde i na tanec, cimbálovku a beskydské dobroty. Poznávejte nevšední Česko – dopřejte si gastrozážitky z Moravskoslezských Beskyd!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Vstupné: Tyto vstupenky do vybraných památek a případné fakultativní výlety si můžete před zájezdem u nás přiobjednat. S možností prohlídky je počítáno v programu zájezdu. Klienti, kteří se prohlídky nezúčastní, mohou tento čas využít např. vlastním volným programem:

Zapůjčení elektrokola na dva dny

Dospělý 1200.00 Kč

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Stravování: plná penze

snídaně formou bufetu
svačiny z lokálních produktů
večeře ze světových kuchyní připravené zahraničními kuchaři, beskydské speciality

Ubytování: hotel

ubytování je zajištěno ve dvou- až čtyřlůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením (v případě třílůžkového nebo čtyřlůžkového pokoje sleva 500 Kč/osoba)

Program zájezdu

1. den: Příjezd na ubytování proběhne vlastní dopravou. Na chatě se společně sejdeme v 17 hodin. Poté se ubytujeme a dáme si večeři, během které se dozvíme, jaké zážitky nás čekají během následujících dní. Na chatě Armaturka, kde budeme ubytováni po celou dobu, se všichni sejdeme v 17 hodin. Po ubytování a krátkém odpočinku se seznámíme s programem jednotlivých dní a ochutnáme domácí borůvkové knedlíky. A co by to bylo za přivítání bez tradičního místního drinku. Uhádnete, co se bude ke knedlíkům podávat?
2. den: Dnes nás čeká pěší trasa na Bílý Kříž. Cestou se posilníme v hospůdce Švarná Hanka a na vrcholu si užijeme úžasná beskydská panoramata. Večer se ponese v duchu ASIJSKÉ kuchyně, kdy ochutnáme pokrmy z Thajska přes Filipíny až po Vietnam. Po snídani nás čeká pěší túra na Bílý Kříž (900 metrů n. m.), horskou lokalitu na hranici se Slovenskem, odkud lze za dobré viditelnosti spatřit panorama celých Beskyd a Javorníků a dohlédnout na Oravu a Roháče. Cestou se zastavíme v  tradiční krčmě Švarná Hanka , kde býval častým návštěvníkem i básník Petr Bezruč, a občerstvíme se bigusem. Že nevíte co to je? Nechte se překvapit, co nám chlapi z krčmy připraví. Kolem  dřevěného kostelíku Panny Marie se přibližně v 16 hodin vrátíme zpět na ubytování. V nohách budeme mít rovných 15 kilometrů. Na chatě bude zahájena příprava asijské kuchyně s kuchařem, který vařil v restauracích napříč Asií. Odvážní mohou přiložit ruku k dílu, méně odvážní přihlížet a ochutnávat. Večer si kromě gastronomického zážitku s asijskou kuchyní zpříjemníme i posezením s kytarou .
3. den: Na elektrokolech vyrazíme do oblasti kolem Bílé, osvěžíme se léčivou Smradlavkou a podíváme se k památníku Maryčky Magdonové. Na závěr dne vyzkoušíme PORTUGALSKÉ speciality. Dnešní den nás čekají jak dlouhé sjezdy, tak táhlé kopečky. Trasa vede napříč sjezdovkami v lyžařském středisku Bílá a jakmile okoštujeme pramen Smradlavky , čeká nás piknik ( a případně také koupání) u jednoho z místních jezírek (tzv. klauzů). Okolo obory s daňky zamíříme do centra Bílé, kde svlažíme hrdlo a pokračujeme na Staré Hamry . Poslední zastávkou bude kostel Sv. Jindřicha na břehu přehrady Šance s přilehlým hřbitovem a hrobem Maryčky Magdonové . Podvečer bude tentokrát patřit portugalské kuchyni . S rodilým Portugalcem uvaříme a ochutnáme třeba tradiční salát z tresky, Arroz de marisco i portugalské víno.
4. den: Užijeme si cyklovýlet k přehradě Šance. V Ostravici navštívíme Beskydský pivovárek, unikátní Ráj dřevěných soch a vykoupeme se v řece. Večer strávíme v ŘECKÉM rytmu, při kterém dojde nejen na speciality, ale i na tanec. Čeká nás výlet na elektrokolech (vlastních nebo zapůjčených) do panoramatické oblasti přehrady Šance . Budeme mít jedinečnou příležitost zavítat do vyhlášeného Beskydského pivovárku v Ostravici. Je to východiště tras na dva nejvyšší vrcholy Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu a Smrk, a také dějiště neméně vyhlášeného extrémního závodu Beskydská Sedmička. V pivovárku můžete ochutnat několik druhů piveček , ať už extra hořké (na které jsou beskydští odchovanci Radegastu zvyklí), oblíbené borůvkové, nebo také IPY, např. Lissa Huera. Co vám tento název připomíná? Vyzkoušíme i další z místních lákadel: Ráj dřevěných soch a koupání v peřejích řeky Ostravice. Opá! Dnešní večer je třeba být fit, protože temperamentní Řek Spiros nás nejprve nacpe řeckými dobrotami a pak, jak ho známe, roztančíme beskydskou kolibu. Čeká nás totiž i  řecký tanec . Určitě nevynecháme tzatziky nebo sladkou baklavu.
5. den: Než se s horskou krajinou Beskyd rozloučíme, vydáme se na Morávku, uděláme si příjemnou procházku a ochutnáme vynikající halušky. Pak budeme pokračovat přes Kotař až na Prašivou. Večer bude ve znamení cimbálové muziky a BESKYDSKÝCH lahůdek. Po snídani nás autobus dopraví na Morávku k penzionu Jízdárna, odkud vyrazíme na půlhodinovou  procházku k chaloupce Ateliér . Zde ochutnáme vyhlášené halušky , které můžeme kuriózně zapít čepovaným pivem Guinness . Takto posilněni zdoláme vrch Kotař a budeme pokračovat hřebenovkou na Prašivou , která nás uvítá rozhlednou a dřevěným kostelíkem z roku 1640. Z Prašivé to máme už jen necelé dva kilometry z kopce k pivovárku Kohutka . Celkově si dnes dáme sympatických 10 kilometrů.  Při závěrečné večeři si vychutnáme beskydské dobroty od lokálních výrobců . K poslechu bude hrát místní cimbálovka . Ti, kteří si nevyřvou hlasivky u kytary během našeho pobytu, zajisté zabékají s veselou cimbálovou muzikou.
6. den: Poslední společná snídaně a následný vlastní odjezd domů. Ráno si dopřejeme vydatnou snídani, po které se rozjedeme do svých domovů. Případní zájemci mohou dál prozkoumávat Beskydy na vlastní pěst.

Cena zahrnuje

  • 5x ubytování
  • 5x snídaně formou bufetu
  • 4x svačina: 1x polévka u Švarné Hanky, 2x svačina z lokálních produktů, 1x halušky
  • 5x večeře: 3x zahraniční kuchyně, 2x beskydské speciality
  • 4x tématický nápoj
  • průvodce po celou dobu zájezdu (mimo volný program)
  • večer s cimbálovkou
  • doprava na výlet na Morávku a zpět

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 000 Kč