To nejlepší z Černé Hory + NÁRODNÍ PARK DURMITOR + RAFTING NA ŘECE TARA (letecky


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Dřímá ve vás skrytý dobrodruh? Probuďte ho na Balkáně… Projdete se Vlčí stezkou přes národní park Lovćen. Vychutnáte si výhled z hory Babina Glova i z Pavlovy strany na meandr řeky Črnojevica. Zdoláte nejvyšší vrchol pohoří Durmitor. Vyzkoušíte nejdelší zipline v Evropě i divoké rafty a okoštujete lahodné víno Vranac. Poznávejte s odvahou – dopřejte si zážitky i adrenalin z Černé Hory!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně s možností navýšení na polopenzi

Ubytování: různé

3x ubytování ve městě Petrovac
3x ubytování ve městě Žabljak
1x ubytvání ve městě Dubrovník

Program zájezdu

1. den: Přílet do Podgorice a následný přesun do města Petrovac na ubytování. Pokud nám to čas dovolí, vydáme se na krátkou procházku přístavem, kterému dominuje historická benátská pevnost. Případně si můžeme odpočinout na plážích, nad kterými se ční klášter Gradište. V odpoledních hodinách přiletíme do Podgorice a objednaným autobusem se přesuneme do přímořského městečka Petrovac . Po ubytování se podle časových možností seznámíme s městečkem. V malebném Petrovac na Moru nás přivítá kamenný přístav střežen benátskou pevností ze 16. století , kde vzduch voní středozemními rostlinami. Pokud nám to čas umožní, uvidíme i římské mozaiky nebo nad plážemi usazený klášter Gradište . Kdo by si po cestě raději oddechl, může volný čas strávit například na pláži, která je od hotelu v pěším dosahu.
2. den: Čeká nás malé putování historií Černé Hory. Středověký Kotor, jemuž vévodí impozantní hrad, nás pohltí svou atmosférou. Navštívíme mauzoleum vladyky Njegoše, kde odhalíme příběh významného černohorského vládce. A užijeme si i působivé výhledy do okolí. Po snídani vyrazíme na krátkou zastávku do nejvíce fotografované černohorské destinace Sveti Stefan . Sice je tato ostrovní vesnice z 15. století dnes přístupná pouze ubytovaným hostům luxusního letoviska Aman, ale dokonalé pláže s tyrkysovou vodou a růžovým pískem v pozadí s kamennými vilkami můžeme pozorovat a fotografovat z dálky. Poté budeme pokračovat do známějšího  Kotoru . Město usazené v zálivu mezi majestátními hradbami oplývá mimořádnou atmosférou. Navštívíme místní přístav a se zájemci vystoupíme od Kotorských hradeb až k hradu nad městem , ke kterému se dostaneme překonáním 250 metrů po 1 350 schodech . Odměnou bude nádherný výhled na toto středověké město zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Odpoledne budeme pokračovat v naší cestě k mauzoleu vladyky Petra II. Petroviće Njegoše , který vládl Černé Hoře v letech 1830–1851 a byl důležitou osobností černohorských dějin. Samotné mauzoleum se nachází na vrcholu Jezerski vrh (cca 450 schodů), který je součástí Národního parku Lovćen . Budeme moci obdivovat jak krásy zdejší vyhlídky, tak interiér mauzolea. Výhledy od této majestátní hrobky se táhnou až do Albánie a Chorvatska. V podvečer se vrátíme na ubytování ve městě Petrovac.
3. den: A je to tady! Začínáme objevovat skryté přírodní poklady. Dopřejeme si lehký trek Vlčí stezkou přes národní park Lovćen s jedinečnými scenériemi a výhledem na riviéru v Budvě na jejím konci. Pak probádáme jeskyni Lipa a den završíme koštem typického vína Vranac. Dopoledne nás čeká lehčí túra v délce 10 kilometrů přes NP Lovćen  – trasa nazvaná Wolf Trail nebo Vlčí stezka a výstup na vrchol Babina Glava ve výši 1 474 metrů nad mořem. Tato trasa nám nabídne množství ohromujících výhledů. Během túry budeme procházet různými scenériemi. Projdeme se údolím, lesem, kamennou vesničkou a skalnatými kopci. Na vrcholu Babina Glava se budeme kochat krásnými výhledy na riviéru v Budvě , horu Tivat a záliv Boka . Odpoledne navštívíme jedinou zpřístupněnou jeskyni na území Černé Hory –  Jeskyňa Lipa. Procházka podzemními chodbami v délce 2,5 kilometru s ohromnou jeskynní výzdobou je skutečným zážitkem, který je třeba v Černé Hoře absolvovat. Nezapomeňte se ale tepleji obléct, pod zemí nás bude čekat teplota kolem 10 °C.  Na závěr dne zavítáme do malebné vesničky Donji Kokoti na ochutnávku lokálního vína Vranac , které je pro Černou Horu velmi typické. Společně se pak vrátíme objednaným transferem na hotel.
4. den: Pokračujeme v duchu nenáročné pěší turistiky. Budeme obdivovat meandry řeky Crnojeviča z úchvatné vyhlídky Pavlova Strana. Projdeme se kolem kaskád k jeskyni netopýrů. A ani dnes nebude chybět ochutnávka místního domácího vína.  V rozjetém tempu budeme pokračovat v pěší turistice. Na začátku dnešní cesty za zážitky zastavíme na nejkrásnější vyhlídce na meandry řeky Crnojeviča – tzv. Pavlova Strana . Potom budeme pokračovat lehkou túrou, na níž uvidíme kaskády téže řeky Crnojeviča a také Obodsku jeskyni , jeskyni netopýrů, která je na jaře plně zaplavena vodou – budeme doslova procházet říčním korytem. Cestou zpět ještě navštívíme  vinařství Twin Brothers , kde ochutnáme  domácí víno tradiční odrůdy Vranac opět spolu s výhledem na meandry řeky – tentokrát z trochu jiného úhlu. Relax a odpočinek si dopřejeme v opravdu stylovém ubytování. Čeká na nás  hotel v obležení nádherné přírody s kouzelnými scenériemi Durmitorského pohoří . Tři následující noci si tak budeme moci vychutnat autentičtější pocit díky tomuto krásnému prostředí.
5. den: Připraveni na top zážitky? Pokud jste někdy měli chuť vyzkoušet lehký adrenalin, tak dnes máte jedinečnou příležitost hned dvakrát. Otestujeme totiž nejdelší zipline Evropy s výhledy, které vám vezmou dech. A pak se vydáme na raftech kaňonem řeky Tara. Foťáky s sebou, bude to stát za to… V rámci celodenního fakultativního výletu nás objednaný odvoz dopraví z ubytování atraktivní krajinou na Sljivansko, na výchozí bod naší trasy. Zde můžeme překonat své hranice! Budeme si moci vyzkoušet  nejdelší zipline v Evropě . Naskytne se nám tak možnost vidět úchvatný kaňon řeky Tara z ptačí perspektivy . A to není vše… Říká se, že největším esem Černé Hory, co se outdoorových aktivit týče, je rafting . Když zažijete jízdu působivým kaňonem řeky Tara, pochopíte proč. Řekou Tara vymletý kaňon se svou hloubkou 1 300 metrů je nejhlubší v Evropě a po americkém Grand Canyon druhý nejhlubší na světě . Nemusíte se obávat, nejde o extrémně adrenalinový zážitek, na řece je jen pár peřejí. Tak či tak, zakusíme opravdové dobrodružství. Na raftu nám bude k dispozici průvodce, který zajistí naši bezpečnost, a podá výklad k základům, jak v raftu sedět a pádlovat. Součástí raftu budou i zastávky na fotografování či návštěva kostela sv. Archanděla Michaela . Jízda raftem bude končit kolem 17. hodiny v restauraci, kde si dopřejeme zasloužený pozdní oběd s ohromnými výhledy na řeku Tara a masiv Durmitor . S krátkou přestávkou na fotografie bude následovat cesta na ubytování v Žabljaku. Těm, kteří upřednostní individuální program, můžeme doporučit lehčí procházky v okolí ubytování.
6. den: Dnes si opět dopřejeme mimořádný zážitek. Zdoláme nejvyšší černohorský vrchol, horu Bobotov Kuk. Odměnou nám budou úžasné výhledy na krajinu národního parku Durmitor. Po výstupu se projdeme k ledové jeskyni a největšímu jezeru Černé Hory, jehož scenérie překvapí nejen milovníky přírody. Objednaný autobus nás ráno odveze na začátek čtrnáct kilometrů dlouhé celodenní trasy . Vystoupáme na nejvyšší vrchol Černé Hory Bobotov Kuk ve výše 2 523 metrů nad mořem. Nejvyšší vrchol pohoří Durmitor je od roku 1980 na seznamu UNESCO. Tento výstup je trochu náročnější, ale náš pot a úsilí ho zdolat za dech beroucí výhledy z vrcholu určitě budou stát. Po odpočinku a shlédnutí krásné černohorské krajiny z výšky budeme pokračovat v trase k volně přístupné ledové jeskyni . Odtud pak zamíříme k Crnemu jezeru , které je největším jezerem z Durmitorských horských ok (Gorski oči). Trasa nás povede kolem jezera a budeme se tak moci kochat nádhernými scenériemi, které jsou opravdu fotogenické. Zájemci se mohou v jezeře osvěžit. Den zakončíme v Národní restauraci na břehu jezera, kde si dopřejeme chutné občerstvení . Potom nás autobus odveze zpět na ubytování. Na tento trek doporučujeme přibalit pohorky.
7. den: Naše společné dobrodružství je téměř u konce. Ještě než Černou Horu zcela opustíme, zastavíme se v působivém klášteře Ostrog, který je nejen lákadlem cestovatelů, ale hlavně poutním místem pravoslavných křesťanů. Po prohlídce vyrazíme na cestu do Dubrovníku. Po snídani opustíme naše ubytování a vydáme se směrem do chorvatského Dubrovníku. Po cestě navštívíme klášter Ostrog . Pro mnoho pravoslavných Černohorců je to místo nejposvátnější . Tak či onak, kouzelným zážitkem je to pro každého návštěvníka. Magický zářivě bílý klášter vytesaný do skalní stěny je skutečně ohromující stavbou. Při vstupu je nutné dodržovat určitá pravidla odívání, doporučujeme dlouhé kalhoty, zakryté ramena, ženy si zakrývají hlavu šátkem. Po tomto nevšedním zážitku se dopravíme na ubytování v Dubrovníku a podle časových možností bude následovat individuální program.
8. den: S ohledem na letový řád možnost procházky Dubrovníkem a následný odlet zpět do Prahy. Podle časových možností s ohledem na letový řád se krátce projdeme městem Dubrovník , který je často považován na jedno z nejkrásnějších míst Středomoří . Ponoříme se do jeho malebných uliček a odhalíme i utajená zákoutí. Poté se přesuneme na letiště a odletíme do Prahy.

30.06. - 07.07.24 neděle - neděle
snídaně letecky
29 990 Kč
cena za 8 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Podgorica a Dubrovník – Praha včetně letištních tax
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel
  • doprava po celou dobu zájezdu
  • 7x ubytování
  • 7x snídaně
  • český průvodce po celou dobu pobytu

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlet na rafty a zipline na řece Tara
  • ochutnávky vín
  • cestovní pojištění
  • příplatek za polopenzi: 2 100 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 500 Kč