Pěšky severní Anglií a Skotskem


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Aktivní dovolená
    • Poznávací

Nejlepší způsob, jak poznat “starou dobrou” Anglii a Skotsko, je vydat se na pochod do těchto nejtajuplnějších koutů Evropy. Při našem putování na vás čeká úžasných 66 kilometrůplných historie, překrásných přírodních scenérií a kouzelné atmosféry, kterou jinde v Evropě nezažijete.
Vydáte se po stopách římských legií podél Hadriánova valu, proniknete do pohoří severní Anglie a procházky po nespoutaném pobřeží Severního moře vás zase ohromí svým přírodním bohatstvím. Čas zbude i na toulky po středověkém Edinburghu, který je právem považován za jedno z nejkrásnějších měst světa. Na závěr si pak užijete ochutnávku drsné skotské přírody v Národním parku Trossachs.

Program zájezdu

1. den: PŘÍLET, TRANSFER, UBYTOVÁNÍ Odlet z Prahy do Newcastlu s přestupem v Amsterdamu. Transfer na ubytování.
2. den: Etapa č. 1: Hadriánův Val – Milecastle – Housesteads Fort, 11 km Projdete si jedinečnou trasu podél Hadriánova valu , jenž tvořil po 300 let severní hranici Římské říše. Jde o jednu z nejkrásnějších tras s nádhernými výhledy na typickou anglickou krajinu. Cestu započnete na parkovišti u pevnosti Milecastle a po celou trasu budete moci obdivovat nejzachovalejší úseky valu s nádhernými pohledy na zvlněnou krajinu. Vaše kroky budou směřovat k jedné z největších a nejznámějších římských pevností Housesteads Fort , která je současně jednou z nejlépe zachovaných římských pevností z Hadriánova valu. Poté autobusem přejedete do Chesters Fort, kde na vás čekají pozůstatky další významné římské pevnosti. Návrat do Newcastlu a ubytování.
3. den: Etapa č. 2: Podél pobřeží Boulmer – hrad Dunstanburgh, 12 km Tento den na vás čeká opravdová lahůdka – jedna z nejkrásnějších pobřežních túr celé Anglie. Pochod započnete v rybářské vesničce Boulmer a půjdete směrem na sever podél Severního moře . Naskytnou se vám výhledy na divoké útesy s ptačími koloniemi i na sytě zelené pastviny plné bílých oveček, mezi kterými se budete proplétat. Čeká na vás stará dobrá Anglie se svými kamennými domky, tak jak jí znáte z povídek o Sherlocku Holmesovi. Cílem etapy je romantická zřícenina hradu Dunstanburgh a další rybářská vesnička Craster. Zde si v hospůdce můžete pochutnat na místní specialitě – uzené rybě. Při cestě zpět se zastavíte ve městě Alnwick . Na zdejším hradě se natáčely scény ze slavného filmu Harry Potter. Poté návrat na ubytování v Newcastlu.
4. den: Etapa č. 3: Národní park Northumberland – údolí College Valley – pohoří Cheviot, 11 km Národní park Northumberland se nachází v hrabství stejného názvu a jedná se o nejseverněji položený národní park Anglie. Pohoří Cheviot zde tvoří přirozenou hranici mezi Anglií a Skotskem. Nejvyšší hora Cheviot (815 m.n.m.) je také nejvyšším vrcholem celé severní Anglie. Dnešní etapu začnete pohodovou procházkou překrásným údolím College Valley podél říčky College Burn. Poté vás čeká výstup a pochod po svazích cheviotských kopců. Při této procházce se vám naskytnou nádherné výhledy do údolí a na nejvyšší horu severní Anglie. Při troše štěstí můžete spatřit i divokou cheviotskou kozu. Poté opět sestoupíte k říčce College Valley, čímž zdoláte převýšení 480 metrů, a po druhé straně údolí se vrátíte zpět do vesničky Hethpool. Pro ty, kterým se nebude chtít zdolávat převýšení, je připravena náhradní varianta: po druhé straně údolí College pohodová procházka zpět do vesničky Hethpool. Návrat na ubytování v Newcastlu.
5. den: Etapa č. 4: Podél pobřeží – hrad Bamburgh – ostrov Holy Island, 12 km Krajinu plnou středověkých hradů si budete moci vychutnat plnými doušky i během tohoto dne. První část dnešní etapy začnete u přístavu ve městě Seahouses. Cesta vás povede po dlouhé pláži lemované písečnými dunami. Podél moře se takto dostanete až k hradu  Bamburgh. Poté přejedete autobusem na ostrov Holy Island, kam se suchou nohou dostanete pouze v době odlivu. Zde na vás čeká druhá část etapy při které spatříte pozůstatky prastarého kláštera ze 7. století a zachovalý hrad Lindisfarne . Poté odjezd na ubytování do Edinburghu či okolí.
6. den: Prohlídka Edinburghu Dopoledne si prohlédnete historické centrum Edinburghu se středověkými a gregoriánskými čtvrtěmi. Projdete se po nejznámější ulici s názvem Královská míle , jež vás zavede od královského hradu, kolem nejvýznamnější katedrály St. Giles , až po Holyroodský palác , jež je sídlem královny při jejím pobytu ve Skotsku. Odpoledne si užijete individuální program, během něhož můžete navštívit některé z místních muzeí či galerií. Vyhlášené je především muzeum Skotské Whisky i s ochutnávkou tohoto tradičního nápoje. Pro ty nejaktivnější je připravena možnost výstupu na Arthurovo sedlo , nejvyšší vrchol Edinburghu, odkud je nádherný výhled na celé město. Návrat na ubytování.
7. den: Etapa č. 5: Národní park Trossachs – jezero Loch Katrine, 11 km Poslední etapu si užijete v překrásném skotském Národním parku Trossachs , kde můžete obdivovat typickou skotskou krajinu plnou kopečků a jezer. Trasu započnete u návštěvnického centra jezera Loch Katrine , na které se vám budou postupně naskýtat překrásné výhledy z okolních kopců. Ale nejen to, spatříte také horu Ben Venue či skupinku ostrůvků. O jednom z nich, ostrůvku Eilean Molach , napsal nesmrtelnou básnickou povídku Jezerní panna slavný Walter Scott. Po krátkém výstupu budete mít jezero jak na dlani a v dáli spatříte vrcholky Arrocharských Alp. Okruh se uzavře opět u návštěvnického centra. Návrat na ubytování.
8. den: ODLET Dopolední individuální program v Edinburghu. Poté transfer na letiště a odlet v odpoledních hodinách do Prahy.
9. den:

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.