Neobyčejná Arménie


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Objevte s námi Arménii, zemi s neuvěřitelně bohatou historií, ohromující přírodou a dávnými památkami. První křesťanská země světa má opravdu co nabídnout. Tajemné klášterní komplexy, nádherné národní parky, nevšední umělecký styl hlavního města Jerevan i památky zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO nadchnou každého návštěvníka.
Vlídní Arméni vás překvapí svou pohostinností a nabídnou vám jejich výtečné víno, brandy i výborný tradiční chléb lavaš. Objevte s námi zemi ve stínu Araratu, kde se zastavil čas. Arménie vám učaruje.

Program zájezdu

1. den:
2. den: ODLET Odlet z Prahy do Jerevanu s přestupem.
3. den: PŘÍLET, JEREVAN Po příletu do Jerevanu následuje transfer na hotel, ubytování a dopolední odpočinek. První den vašeho pobytu se vypravíte na komentovanou prohlídku Megerianské továrny na koberce , kde se seznámíte s letitou tradicí arménské výroby koberců. Prohlídka je zakončena výstavou již dokončených koberců a výtečným obědem s tradičními arménskými pokrmy. V odpoledních hodinách si projdete Vědecký výzkumný institut a zároveň muzeum písemnictví  Matenadaran  se sbírkou 20 000 starobylých rukopisů, což z ní činí největší podobnou kolekci na světě. Poté budete mít možnost se fakultativně zúčastnit komentované exkurze a degustace různých druhů slavné arménské brandy v jerevanské destilérce   a následně navštívíte budovu Arménského národního divadla. Na závěr dne vás čeká uvítací večeře v autentické restauraci. Ubytování v Jerevanu.
4. den: SAGHMOSAVANK - VINAŘSTVÍ ARMAS - MĚSTO GYUMRI Dopoledne započnete prohlídkou kláštera  Saghmosavank vybudovaného u rokle Kasakh ve vesnici Saghmosavan . Navštívíte malebné  vinařství ArmAs  situované do krásné krajiny s výhledem na hory Ararat, Ara i Aragats a vychutnáte si nabídku místních vín včetně zdejšího skvělého Rosé z hroznů Karmrahyut. Po degustaci s prohlídkou vinařství a jeho sklepů ochutnáte čaj připravovaný z vína  Karmrahyut .  Odpoledne se přesunete do města Gyumri , zasaženém v roce 1988 silným zemětřesením, projdete se náměstím Svobody i okolo přestavěného kostela Nejsvětějšího Salvátora. Ubytování v Jerevanu.
5. den: KHOR VIRAP - NORAVANK - JESKYNNÍ VINAŘSTVÍ Nejdříve se vydáte do kláštera  Khor Virap , kde byl dříve vězněn Řehoř Osvětitel. Historie kláštera sahá až do 4. století a nachází se jen 20 kilometrů od uzavřené hranice s Tureckem. Následně se přesunete do jižnější oblasti Arménie, kde bude vaší další zastávkou vesnička Areni , proslulá jednou z nejstarších výroben vína na světě. Její obyvatelé se tomuto odvětví věnují již 6 a půl tisíce let.  Poté si prohlédnete jeden z nejkrásnějších arménských klášterů, načervenalý klášter Noravank , vybudovaný do červených skal. Po obědě v místní restauraci, nacházející se nedaleko kláštera, navštívíte jeskynní vinařství. To je známé kromě skvělého vína také jako místo, kde byla nalezena nejstarší bota na světě stará zhruba 5 a půl tisíce let. Den zakončíte v blízkosti města Goris, kde přenocujete.
6. den: KHNDZORESK - TATEV Pátý den vaší dovolené se vypravíte ke skalnímu městečku Khndzoresk , kde navštívíte nově postavený, 160 metrů dlouhý lanový most táhnoucí se údolím. Krásné výhledy na krajinu můžete doplnit hodinovou procházkou v okolí skalního městečka. Cesta bude pokračovat nejdelší lanovkou světa dokončenou roku 2010, jejíž délka činí 5,7 kilometru. Po cestě lanovou dráhou si užijete úchvatný pohled na přilehlé kaňony a zákruty řeky Vorotan. Na konci jízdy vás bude čekat vesnička Halidzor a její dominanta – klášterní komplex Tatev budovaný od 4. do 9. století. Součástí jsou např. kostely sv. Petra a Pavla, sv. Gregora Osvíceného a sv. Marie, mauzoleum nebo osmimetrový kamenný sloup Gavazan Siun. 
7. den: NALEZIŠTĚ KARAHUNJ - NORATUS - JEZERO SEVAN Po snídani pojedete směrem na sever k jezeru Sevan. Cestou si prohlédnete pravěké archeologické naleziště Karahunj s jeho šest tisíc let starými řadami vztyčených monolitů. “Arménské Stonehenge”, jak je mu přezdíváno, vzniklo přibližně v době bronzové. Pokračovat budete přes Selimský průsmyk k jednomu z nejzachovalejších arménských karavansarajů ze 13. století, který byl součástí Hedvábné stezky. Prozkoumáte magický starý hřbitov Noratus s největším množstvím zachovalými chačkarů (kamenných stél s rytinami křížů a dalších ornamentů) v Arménii, z nichž některé pochází z 10. století. Na závěr tohoto dne váš čeká jezero Sevan . Jedná se o nejvýše položené sladkovodní jezero na Kavkaze a druhé největší horské jezero na světě. Přenocování v okolí Sevanu.
8. den: SEVANAVANK - HAGHARTSIN Další den vašeho zájezdu se vydáte na návštěvu klášterního komplexu Sevanavank vzniklého spojením tří klášterů vystavěných na ostrově uprostřed jezera Sevan. Ostrov se s ústupem vody v průběhu minulého století stal poloostrovem a díky kopcovitému terénu nabízí krásný panoramatický výhled na jezero.  Poté se přesunete do oblasti v blízkosti lázeňského města Dilijan , kterému místní přezdívají “malé Švýcarsko”. Prohlédnete si klášterní komplex Haghartsin ukrytý hluboko v srdci zdejších nádherných lesů. Ubytování v oblasti Dilijan.
9. den: AGHAVNAVANK - NÁRODNÍ PARK DILIJAN - AKHTALA Dnešní putování začnete dvouhodinovým pěším výletem z vesničky Aghavnavank směrem ke stejnojmennému klášteru ze 13. století. Túra povede přes  národní park Dilijan uprostřed krásné zalesněné krajiny, kde se nachází léčivé minerální prameny a zhruba 40 druhů vzácných rostlin. Po procházce krásnou přírodou budete pokračovat do kláštera Akhtala . Zde si prohlédnete zachovalé středověké fresky kláštera a poté se přesunete do města Haghpat v provincii Lorri, kde přenocujete.
10. den: HAGHPAT - JEREVAN Nejdříve prozkoumáte jednu z několika památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO – klášterní komplex Haghpat . Tato stavba z 10. století byla po dlouhý čas duchovním, kulturním a vzdělávacím centrem celého regionu. Poté budete pokračovat do Jerevanu , kde se projdete po širokých bulvárech plných zeleně a navštívíte památník arménské genocidy s věčně planoucím ohněm. Prohlédnete si tzv. Jerevanské kaskády , odkud se rozprostírá výhled na celé město, a podél kterých můžete obdivovat sbírku moderního umění.
11. den: GEGHARD - GARNI - JEREVAN Vypravíte se do jeskynního kláštera Geghard (UNESCO) zčásti vtesaného do skály, tím byly jeho posvátné prostory obdařeny skvělými akustickými vlastnostmi. Poté se vydáte na pěší výlet úzkými serpentinami lemovanými z jedné strany řekou Azat a překrásným pohledem na přírodní rezervaci Khosrov, z druhé strany uvidíte přirozeně utvořený monument zvaný “Symfonie kamenů” s čedičovými varhanami. Po pěší výpravě navštívíte jedinou římskou památku v Arménii – antický pohanský chrám v Garni z 1. století, zapsaný také na Seznamu světového dědictví UNESCO. Zdejší návštěvu zpestříte poslechem hudebního nástroje duduk (tradiční arménský hudební nástroj s více než třítisíciletou historií vyráběný z meruňkového dřeva). Při obědě v místní restauraci či domě arménské vesnické rodiny uvidíte přípravy arménského chleba lavaš v tradiční podzemní peci tandúr. Po obědě se vrátíte zpět do Jerevanu a projdete si trh se suvenýry.
12. den: ETCHMIADZIN - ZVARTNOTS Po snídani se vydáte na fascinující výpravu do Jerevanského historického muzea, které vás provede historií tohoto území od doby kamenné až do 19. století. Přesunete se do města Etchmiadzin přezdívaného arménský Vatikán. Zde uvidíte nejstarší katedrálu světa vybudovanou roku 303 a právem patřící na seznam památek UNESCO. Návštěvu katedrály doplní ještě výprava do Muzea pokladů arménské apoštolské církve.  Poté vás bude čekat tradiční arménský oběd, kde budete mít kromě chutného jídla možnost prohlédnout si řemeslné sklepní vinařství a poodhalit tajemství jeho obrovských sudů. Odpoledne pojedete k archeologickému nalezišti a katedrále Zvartnots ze 7. století, která byla kdysi poničena zemětřesením. Pozůstatky byly vykopány až ve 20. století a v roce 2000 také zapsány jako památka světového dědictví UNESCO. Přes klenuté oblouky si užijete krásný výhled na horu Ararat a poté pojede zpět do Jerevanu, kde si odpočinete před cestou domů.
13. den: ODJEZD Brzký odlet z Jerevanu a přílet do Prahy.
14. den:

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.