Arménie


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Jerevan - chrám Slunce v Garni - rituál pečení arménského chleba Lavash - klášter Geghard - údolí květů a zimní středisko Tsaghkadzor - jezero Sevan a klášter Sevanavank - chrámový komplex Echmiadzin - katedrála Zvartnots - poutní místo s klášterem Khor Virap - kostelík Noravank - klášter Tatev - Ashtarak - pevnost Amberd - vesnička Oshakan

Doprava: letecky

Praha

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno v hotelu ***/**** ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Jerevanu s jedním přestupem, transfer na ubytování. Odpolední okružní jízda městem a prohlídka nejkrásnějších míst starobylého centra Arménie. Matenadaran - starověká knihovna, která se pyšní nádhernými exponáty starověké literatury, ale také překrásnými miniaturními freskami. Prohlídka parku „Vítězství“ s výhledem na celé město se sochami Davida a Matky Arménie. Další prohlídka nás zavede ke „Kaskádovému komplexu“, budově státní opery. Závěrem neopomeneme ochutnat pravý arménský koňak v palírně ArArAt Brandy. Cestou zpět do hotelu procházka po Severním bulváru a náměstí Republiky a prohlídka zpívající fontány.
2. den: Snídaně. Cestou do podhůří Araratu zastávka na fotografie u oblouku Charents s nádherným výhledem na Ararat. Prohlídka chrámu Garni, který byl postaven v pohanské éře Arménie králem Tr´dat v prvním století a zasvěcen bohu slunce. Poté se přesuneme k nádhernému rituálu pečení Arménského chleba zvaného Lavash (rituál zapsán v roce 2014 do UNESCO). Odpoledne budeme trávit v dalším architektonickém skvostu Arménie - ve středověkém klášteře Geghard (UNESCO). Večer návrat do hotelu.
3. den: Po snídani započne další putování, tentokráte do údolí květů k městu Tsaghkadzor. Dalším programem tohoto dne bude prohlídka kláštera Kecharis a cesta k nejdelšímu Kavkazskému vulkanickému jezeru Sevan, které leží v nadmořské výšce 1.900 m n.m. Na břehu jezera budeme obdivovat klášter Sevanavank z roku 874, který byl vystavěn na počest královy dcery Mariam. Večer návrat do hotelu.
4. den: Po snídani se vydáme jen půlhodinovou cestou do místa zvaného „Arménský Vatikán“, do duchovního centra země k jednomu z největších katolických chrámů na světě - Eschmiadzin. Tento chrámový komplex je sídlem arménského patriarchy, hlavy katolické církve v Arménii. V místním „Vatikánu“ navštívíme katedrálu Zvartnots (UNESCO) s freskami rodiny Hovnatanyů, muzeum zvané pokladnice Echmiadzinu s mimořádně cennými exponáty - svaté kopí, Noemova archa. Odpoledne se vrátíme do hotelu v Jerevanu, individuální volno.
5. den: Po snídani se vydáme přímo pod horu Ararat ke klášteru Khor Virap, který je nejvýznamnějším poutním místem Arménie. Poté se přesuneme do městečka Alidzor odkud se vydáme ke kostelu Noravank (sídlo středověkých arménských umělců) a budeme pokračovat k architektonickému skvostu oblasti - klášteru Tatev, který býval nejbohatším středověkým klášterem v Arménii. Nepřekonatelná pevnost Tatev byla důležitým náboženským centrem, ale také strategickým místem královské dynastie Syunik s několika tajnými podzemními cestami. Cestu je možno absolvovat pěšky nebo lanovkou. Návrat do hotelu.
6. den: Po snídani se vydáme do archeologické oblasti, která hrála neopomenutelnou roli v dějinách země. Cestou k pevnosti Amberd navštívíme kostelíček Karmravor, jeden z nejmenších, ale nejlépe zachovalých kostelíků byzantské doby. Poté budeme pokračovat k pevnosti Amberd. Současná pevnost byla budována již od dob římských a přes křesťanské období se rozvinula až do současné rozlohy. Poslední zastávkou tohoto dne bude vesnička Oshakan, ve které Vás okouzlí neopakovatelná atmosféra, ve které se přítomnost kloubí s minulostí, tradicemi, kulturou, výborným jídlem a vínem. Večer se vrátíme do hotelu.
7. den: Snídaně, volný den v Jerevanu , možnost zajištění fakultativního výletu do Gyumri (cca 45 USD). Gyumri je město v severozápadní části Arménie uprostřed údolí Shirak (asi 130 km od Jerevanu). Město je známé svou multikulturalitou a barevností.
8. den: Brzy ráno transfer na letiště a odlet do Prahy s jedním přestupem.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Cena zahrnuje

  • 7 ubytování
  • 6 snídaní
  • leteckou přepravu Praha/Jerevan/Praha
  • letištní taxy a poplatky
  • dopravu klimatizovaným minibusem dle programu
  • vstupy dle programu
  • služby místního česky/ slovensky mluvícího průvodce
  • zákonné pojištění ve znění zákona č. 159/99 Sb.

Cena nezahrnuje

  • lanovky na Tatever a Tsaghkadzor, spropitné, fakultativní služby a výlet cca 70 USD
  • cestovní pojištění a proti stornu (max. plnění 25000 Kč) (příplatek: 820 Kč)
  • cestovní pojištění a proti stornu (max. plnění 30000 Kč) (příplatek: 1210 Kč)
  • jednolůžkový pokoj (příplatek: 3990 Kč)