Albánie Tajuplným Balkánem


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací
    • cestovkapohoda.cz

Vydejte se s námi tajuplným Balkánem za směsicí křesťanství a islámu, spatříme neuvěřitelné kontrasty dob dávno i nedávno minulých, projdeme horská údolí a nahlédneme do obyčejného života balkánského venkova, kde hodnoty žití stále zůstávají na svém prapůvodním místě a patrně ještě dlouho zůstanou.

Prokleté hory - Prizren -Bajram Curri - Rozafat – Skadar - Lezhe - Krujë - Drač - Berat - Apollonia - Dhërmi - Himarë - Gjirokastra - Butrint – Sarandë - Përmet - Korça - Voskopoja - NP Drenovë - Lin - Ohrid - NP Mavrovo - Tetovo

K RYZÍMU DRAHOKAMU VÝCHODU

Orientační ceny vstupného: Vstup do muzeí a hradů se pohybuje mezi 1-2 USD (cca 150-250 leků) na osobu, do významných archeologických lokalit jako je Butrint či Apollonia cca 500 leků.

Kapesné: Do těchto oblastí doporučujeme cca 150 EUR (nebo 200 USD) na osobu.

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 14.07. - 25.07. odjezd J* + Břeclav, Bratislava

Ubytování: různé

hotel

Program zájezdu

1. - 2. den: Odjezd z ČR, tranzit přes Srbsko do Černé Hory, dopoledne turistika v PROKLETÝCH HORÁCH (Prokletije) v okolí Plavského jezera, nocleh.
3. den: Oblast METOHIJE (západní Kosovo), návštěva rozsáhlého komplexu Pećského patriarchátu. Podél úpatí Prokletých hor do DEČANSKÉHO MONASTÝRU , rozsáhlý cyklus fresek, kosovské město PRIZREN , turecká čtvrť. Přejezd na území Albánie, nocleh v zapomenutém městečku BAJRAM CURRI , krásná poloha, kulisa horského velikánu Jezerca.
4. den: Plavba po majestátní řece DRIN z Fierzë do Komanu, zátoky, útesy, vodopády. Odpoledne návštěva pozůstatků pevnosti ROZAFAT s překrásným výhledem do údolí na soutoku tří řek u SKADARU , nocleh ve městě.
5. den: Rovinatá střední Albánie, LEZHE , zde je pohřben albánský národní hrdina Skanderbeg, KRUJË , zde navštívíme jeho hradní baštu, DRAČ (Durres), městské hradby z dob byzantské říše a monumentální amfiteátr z 2. st. n. l. Odpoledne navštívíme BERAT , nejstarší a nejkrásnější albánské město, byzantsko-slovanská citadela, mešity a kostely v dolním městě, nocleh.
6. den: Cestou k moři návštěva APOLLONIE , po příjezdu nás čeká Albánská riviéra. Vyjedeme do průsmyku LLOGARE (1058 m), pokračujeme do řecké vesničky DHËRMI s několika kostelíky, a dále krajem zemních pyramid až k HIMARË , přímořské letovisko, zbytky pevnosti Aliho Paši. V PALERMSKÉM ZÁLIVU nedaleko QEPARA shlédneme ponorkovou základnu a na ostrůvku pevnost Aliho Paši Tepelenského. Nocleh v Gjirokastře.
7. den: Prohlídka města GJIROKASTRA , památková rezervace, historické centrum, pevnost s muzeem vojenství a věznicí, mešita, medresa, starý bazar, etnografické muzeum, kde se narodil E. Hoxha. BUTRINT, návštěva archeologického areálu, procházka mezi zachovalými antickými objekty, muzeum. Přímořské letovisko SARANDË , srdce jižního pobřeží, promenáda. Na závěr vyvěračka MODRÉ OKO , výjimečný podzemní pramen, návrat to hotelu.
8. den: Údolí řeky Vjosë, PËRMET , malebné městečko v krajině obklopené velehorami, turist. vycházka do vesnice KAMNIK poblíž prehistorické lokality.
9. den: Město KORÇA , albánská "Paříž", centrum albánského národního obrození s muzeem středověkého umění. VOSKOPOJA , pravoslavný klášter a chrámy, odpoledne turistika ke skalním jezírkům v NP DRENOVË . Nocleh opět ve vesničce Mborja nedaleko Korče.
10. den: Přejezd k OHRIDSKÉMU "MOŘI" , rybářská vesnice LIN, vykopávky s antickými mozaikami, koupání v jezeře, přejezd do OHRIDU v Makedonii, prohlídka města, nocleh u jezera v NP MAVROVO .
11. - 12. den: TETOVO , stará turecká Pestrá mešita, turistika na Popově Šapce v ŠAR PLANINĚ , horský masív s ledovcovými jezery. Odpoledne odjezd do ČR.

Cena zahrnuje

  • 9x polopenzi,
  • 9x ubytování v hotelu - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím,
  • dopravu lux. klim. busem,
  • komplexní pojištění vč. storna zájezdu,
  • plavbu po řece Drin,
  • pobytovou taxu,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 3100 Kč (povinné při nedoobsazení)
  • fakult. služby a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • Fakultativní příplatek:
  • vstupné,