ZA PŮLNOČNÍM SLUNCEM PŘES LOFOTY A VESTERÁLY


  • ubytování: hostelubytování: hostel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

POJEĎTE OBDIVOVAT FANTASTICKOU PŘÍRODU NORSKÝCH LOFOT, VESTERÁL A DALŠÍCH OBLASTÍ SKANDINÁVIE!
Pro milovníky krásných fantastických přírodních scenérií, které se mění na každém kroku, jsme zařadili zájezd, který bychom mohli nazvat i velký okruh Skandinávií. Čeká vás návštěva nejkrásnějších švédských měst Stockholmu a Uppsaly, šlápnete si na místa, kudy prochází polární kruh. Na vlastní kůži zažijete magickou atmosféru půlnočního slunce. Budete mít možnost sledovat je, jak se kutálí po obzoru jako zlatá koule a ne a ne zapadnout. Vesteralské a hlavně Lofotské ostrovy vás udiví svojí rozeklaností, fantastickými tvary. Jsou to čarokrásné kopce, které trčí z moře. Dále vás čeká část Norska, která je nazývána „pohádkovým územím“ - ledovec Svartisen, přírodní parky v okolí, Mo i Rana, královský Trondheim. Zlatou cestou severu dorazíte k nejkrásnějšímu norskému fjordu Geiranger, zastavíte se v národním parku Jotunheimen, stanete pod nejvyšší horou Norska Galdhopiggen, uvidíte hlavní město Norska Oslo a řadu dalších zajímavých míst. Severské přírodě Norska se nedá odolat.

Možnost letecké dopravy do Stockholmu nebo Evenes (Norsko). Cena letenky platí aktuální v době nákupu. Nečerpané služby budou odečteny.

Stravování: snídaně

2x snídaně

Ubytování: hostel

mládežnické hotely a chaty - čtyřlůžkové pokoje

Program zájezdu

1. den: Odjezd v ranních hodinách. Průjezd SRN na noční osmihodinový trajekt do Švédska (možnost dokoupení kabin).
2. den: Vylodění, jízda švédskou krajinou kolem jednoho z největších jezer Evropy - jezera Vattern, zastávka v Linköpingu – návštěva kouzelného skanzenu s řadou řemeslnických domků, dojezd k švédské metropoli Stockholmu. Případně možnost koupání v místě ubytování. Nocleh.
3. den: Stockholm nazývaný „Benátkami severu“ - prohlídka hlavních atraktivit města: královský palác – střídání stráží, radnice, Gamla stan - staré město s úzkými dlážděnými uličkami a City Hall, místo, kde se každoročně slaví udělování Nobelovy ceny (nutno objednat dopředu). Museum Vasa, popřípadě skanzen. Nocleh.
4. den: Uppsala - prohlídka univerzitního města s proslulou katedrálou (největší ve Skandinávii). Knihovna Carolina Rediviva – možnost shlédnout Codex Argenteus, Gamla Uppsala - stará Uppsala s mytickými hrobkami. Gävle - Gamla Gelfe - rezervace se starými dřevěnými domy – krátká prohlídka. Pokračování po břehu Botnického zálivu přes Soderhamn a Sundsvall dále na sever. Nocleh.
5. den: Překročení Polárního kruhu – zastávka, laponské centrum Jokkmokk s Laponským muzeem. Cesta přes národní park Mudus s hlubokými soutěskami do Gällivare. Odjezd na nocleh.
6. den: Přes hornické město Kirunu - nejvýše položené město Švédska (579 m) do nár. parku Abisko s vysokohorskou severskou přírodou - v případě příznivého počasí možnost výjezdu lanovkou pod vrchol hory Nuolja - výhled na Laponskou bránu. (V případě nepříznivého počasí návštěva Narviku). Překročení hranice do Norska a pokračování podél Herjangsfjordu přes kilometrový most Tjelsundbrua na Vesterály divokou a krásnou přírodou. Nocleh..
7. den: Ostrovy Vesteralen jako jedny z mála nabízejí možnost pozorování velryb, protože severozápadní oblasti tohoto souostroví jsou bohaté na plankton, který láká ryby - potravu těchto největších savců. Andenes – nejsevernější místo Vesterál - budete mít možnost zúčastnit se Hval safari = velrybího safari - jedná se o plavbu dlouhou cca 3 hodiny, jejímž cílem je pozorování velryb. (nutno rezervovat při přihlášení). V odpoledních hodinách přejedeme přes další Vesterálské ostrovy na Lofoty. Odjezd na nocleh.
8. den: Okouzlující ostrovy Lofoty, které patří k nejmalebnějším místům z celé Skandinávie. Svolvaer, město, nad nímž se tyčí ostré štíty hor, Kabelvag – Vagan kirke – velký roubený kostel z 19. stol., prohlídka unikátních rybářských vesnic Henningsvaer (chráněno UNESCEM), který je údajně vyhlášen za nejkrásnější místo Norska díky své poloze (roztroušeno na ostrůvcích spojených mosty), Reine (nejfotografovanější scenérie) a zcela na jihu Lofot městečko A. Noční přejezd zpět na pevninu.
9. den: Cesta trajektem (s pozorováním půlnočního slunce za příznivého počasí), cestou pohledy na hory, které vyrůstají přímo z moře. Na pevnině pokračování v jízdě nezvyklou krajinou ledovcového původu s nekonečnými rašeliništi s nesčetnými jezery a horami neuvěřitelných tvarů. Překročení Polárního kruhu - zastávka. Ledovec Svartisen – přejezd motorovou loďkou do jeho blízkosti a poté pěší výstup k jeho splazu. Pokračování na jih kolem divokých vodopádů Laksfossen, po proudu „královny norských řek“ Namsen a zastávka u „Brány severu“ – označuje hranici severního Norska. Podél Trondheimfjordu odjezd na ubytování.
10. den: U Trondheimfjordu leží středověké hlavní město Norska Trondheim - prohlídka města s jeho velkolepou katedrálou Nidaros, nejkrásnější gotickou stavbou severní Evropy, královskou rezidencí i původními kupeckými domy na řece Nid. Dále Opdalem, údolím padajících vodopádů, údolím Drivadalen budeme pokračovat na jih. Zastávka v Dombasu, potom u Trolí stěny - jedné z nejvyšších skalních stěn Evropy a dojezd do Andalsnes - krásně položeného rybářského městečka u ústí řeky Raumy do Romsdalsfjordu. Nocleh.
11. den: Jedna z nejkrásnějších oblastí Norska, jejíž divokost bere dech. Výjezd serpentýnami Trolí cesty přes vodopád Stigfossen a poté sjezd k soutěsce Gudbrandsjuvet a dále do Linge - trajekt do Eidsdalu, výjezd Cestou orlů na vyhlídku na nejkrásnější norský fjord Geiranger, sjezd do Gierangeru – zastávka (možnost okružní plavby – není v ceně), poté stoupání pod Dalsnibu (1.476 m) (možnost výjezdu), z jejíhož vrcholu je podle Norů vidět to pravé Norsko. Odjezd na ubytování.
12. den: Jotunheimen, nejvyšší horský hřeben v Evropě na sever od Alp - fakultativě v případě příznivého počasí výjezd k Juvashytte a procházka v nejbližším okolí nejvyššího vrcholu celé Skandinávie - Galdhopiggenu (2.469 m ), zastávka v malebné obci Lom se starým dřevěným kostelíkem, prohlídka vynikající expozice kamenů a polodrahokamů. Přejedeme do údolí Gudbrandsdalen. Krátká zastávka u olympijského skokanského areálu v Lillehameru, odjezd na ubytování.
13. den: Oslo – krátká prohlídka historického centra města, Vigeland park (nebo ostrov Bygdoy s muzei Fram, Kon-Tiki). Přes Svinesund do Švédska na noční trajekt.
14. den: Cesta zpět. Návrat večer.

Slevy

  • first minute 6% do 10. 1.2019
  • first minute 4% do 10. 2. 2019
  • first minute 3% do 10. 3. 2019
  • (maximálně 1.200 Kč)
  • Seniorská sleva 55+: 500 (nesčítá se s jinými slevami)

Cena zahrnuje

  • 10x nocleh (mládežnické hotely a chaty – čtyřlůžkové pokoje)
  • 2x snídaně – bufet
  • doprava - klim. bus
  • trajekty
  • průvodce
  • povinné pojištění CK

Cena nezahrnuje

  • lložní prádlo (vlastní, nebo možno vypůjčit za 200 Kč v CK, (příplatek: 200 Kč)
  • popř. pronajmout na místě v přepočtu cca 250 Kč / noc) (příplatek: 250 Kč)
  • příplatek na dvoulůžkovou ložnici 3.980,- Kč / osoba (příplatek: 3980 Kč)
  • čtyřlůžková kabina na trajektu - obě cesty 1.800 Kč / os. (příplatek: 1800 Kč)
  • 9x večeře z českých zdrojů – 1.125 Kč (příplatek: 1125 Kč)
  • výjezd k Juvashytte cca 90 NOK
  • velrybí safari – nutno rezervovat předem, cena cca 850 NOK