Z Petrohradu až Polární kruh a Solovki **


  • ubytování: hotel **+ubytování: hotel **+
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: vlakemdoprava: vlakem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Tento zájezd doprovází vedoucí zájezdu po celou dobu trvání zájezdu
Souběžně s tímto zájezdem je nabídnut i zájezd s kombinovanou odpravou tj.: Praha - Petrohrad a zpět letecky, v Pertrohradu se skupina spojí, má společný program a cestuje společně do Murmanska a na Solovecké ostrovy (vlakem+lodí). Oba typy zájezdů jsou na stejné cenové úrovni.

Vzhledem k návaznosti vlakových spojů na území Ruska je zájezd prodloužen o jeden den tzn. 1 nocleh navíc (cena zájezdu se nezvyšuje). Podmínka: složení zálohy ve výši 2000 Kč za dospělou osobu, do konce dubna složení zálohy do 50% z ceny zájezdu.
Vlakem až za Polární kruh, uvidíte města Murmansk, Solovecké ostrovy-Solovki, Petrohrad, Kronštadt
Zájezd je nenáročný, pěší tůry přírodou kolem 5-7 km, dále po památkách po městě, cestování lodí asi 35 km na Solovki. Petrohrad patří mezi nejkrásnější města světa. Solovki v současné době navštěvují turisté z celého světa. Murmansk je největší město světa za severním polárním kruhem. Po 1.svět.válce sem byla z Petrohradu přivedena železnice v délce 1445 km a město se rychle rozrostlo. Město je důležitým přístavem, jediným ruským v Barentssově moři, který po celý rok nezamrzá, protože jej omývá Golfský proud. Koncem května již se blíží Polární záře a teplota pomalu stoupá k 10-15°, koncem července zase tyto záře pomalu končí. Městskou dopravu zajišťují trolejbusy, které jsou v provozu nejseverněji na světě. V době zájezdu bývá obvykle teplota v těchto městech i přes 20°.
UPOZORNĚNÍ: vzhledem k tomu, že ještě není 100% znám jízdní řád po Rusku, může být termín až o 3 dny posunut, obsah programu se nezmění.

Poloha: hotely a apartmány v centru nebo v blízkosti centra města

Vybavení: v leh/lůžkových vozech je čisté ložní prádlo, kávovar, společné WC, hotely mají vlastní soc.zažízení. Na Soloveckých ostrovech vždy 2 pokoje mají 1 sociální zařízení,. v Murmansku jsouí apartmány s 1 ložnicí, obývací pokoj s rozkládacím gaučem pro 2 osoby, zařízenou kuchyní vč.myčky na nádobí, lednice atd. WC+sprcha/vana, ložní prádlo, ručník. Snídaně vlastní s možností zaakoupení potravin v bufetech apod., nebo je možné snídaně připravit v kuchyních.

Akce : SlevaFirstminute /osoba plně platící.

Zábava : poznávací zájezd

Poznámka: vzhledem k zásadní změně jízdy přímého vlaku do Petrohradu, je zájezd pořádán s přestupem v Minsku/Brestu jak při cestě tam, tak i při cestě zpět. Program zájezdu je zpracován podle současného jízdního řádu vlaků. Pokud by došlo v květnu 2016 ke změně, bude i zájezd pozměněn - toto se týká obvykle odjezdu a příjezdu zájezdu, nikoli programu.
Upozornění : program zájezdu je zpracován tak, aby bylo možné se zájezdu zúčastnit také méně zdatní turisté, ti zdatnější mají možnost si program doplnit individuálně, ev. se souhlasem ostatních účastníků a vedoucího zájezdu (tento má ještě další organizační záležitosti). Vedoucí zájezdu není tlumočník/překladatel, pokud překládá výklad cizího průvodce provádí jej zkráceně svými slovy - nikoli "slovo od slova". V případě vlastního výkladu bez místního průvodce tento provádí den předem v hotelu.
CK si vyhrazuje nárok na změny pořadí nabídnutých prohlídek, obsah bude zachován, pořadí se může změnit..
Konečná cena zájezdu bude sdělena našimi pracovníky a bude uvedena ve smlouvě o zájezdu.

Stravování: snídaně

4x snídaně, v bufetech event. i v restauracích je možnost stravování. Vedoucí zájezdu tuto oblast zná a může nabídnout různé možnosti stravování.

Doprava: vlakem

vlakem v lehátkových/lůžkových vozech

Ubytování: hotel **+

7x lehátkové/lůžkové vozy, 4x hotely, 2x apartmány

Program zájezdu

1. - 2. den: Odjezd vlakem Ostrava - Petrohrad po 17 hod., s přestupem v Minsku. Dle časového prostoru bude prohlídka Minsku. cesta vlakem,
3. den: příjezd do Petrohradu v dopoledních hodinách, fakultativně snídaně, uložení zavazadel na hotel, začátek prohlídky města- Fontanka + Zagorodnyj prospekt, ze které je nádherný pohled na střed města, zařazeno do světového dědictví UNESCO v r.1990, bulváry, nocleh v hotelu Veata v těsném sousedství Něvského prosapektu
4. den: .snídaně, pak prokračování v prohlídce města.Kolem 19 hod. odjezd přímým vlakem do Murmansku, nocleh ve vlaku v lehátkovém/lůžkovém voze
5. den: v pozních večerních hodinách příjezd do Murmansku, odchod na hotel (odvoz zavazadel), ubytování, nolclh
6. - 7. den: fakultativně prohlídka ponorkové lodi Lenin, která byla v provozu do r.1997. 2x Nocleh v apartmánech pro 4-5 osob se zařízenou kuchyní. Fakultativně snídaně, prohlídka města za Polárním kruhem, projedete se trolejbusem, uvidíte přístav, skanzen vesničky, Aljoša s pohledem na přístav. Ve večerních hodinách odhezd přímým vlaskem do přístavního města v lehátkovém/lůýkovém voze. .
8. - 9. den: Po 6.hod. příjezd do přístavního města, odjezd maršrutkou do přístavu, následně lodí na Solovki, ubytování v hotelu Solo, prohlídka ostrova. Solovecké ostrovy patří v dnešní době k jedněm z nejnavštěvovanějších míst Ruska. Uvidíte vesničku Kreml, klášter který založili mniši v 15.stol. a komunisté jej přeměnili na největší a nestrašnější vězení jaké si kdo umí představit. Pěší výlet okolo architektonického komplexu, od roku 1992 je klášter i většina budov pod ochranou UNESCO. Uvidíte Svaté jezero, klášterní komplex, památníky stalinského gulagu, fakultativně Zaječí ostrov a Botanická zahrada. Především poznáte unikátní panenskou přírodu. V odpoledních hodinách odjezd lodí na pevninu, večer odjezd vlakem do Petrohradu.
10. den: .V poledních hodinách příjezd do Petrohradu, odvoz zavazadel na hotel, ubytování, další část prohlídky Petrohradu, fakultativně noční projížďka po Něvě pod rozevřenými mosty, nocleh ve stejném hotelu Veata v těsném sousedství Něvského prosapektu
11. - 12. den: pozdější snídaně, dokončení prohlídky města Petrohradu: Petropavlovská pevnost, Aurora, výlet do Kronštadtu - je to opevněné město v jednom z Petrohradských rajonů na ostrově Kotlin, spojen silnicí po hrázi s Petrohradem: Vánoční katedrála, projížďka po moři s různými ostrůvky, které jsou spjaty s obranou Petrohradu před fašisty, katedrála sv. Izáka, ze které je nádherný pohled na střed města, zařazeno do světového dědictví UNESCO v r.1990, bulváry, Něvský prospekt, Letní park, socha Kateřiny Veliké, Petropavlovská pevnost, Aurora, Gostinnyj dvor, nocleh v hotelu VeataFakultativně Petrodvorce, ev.. dokončení prohlídky Petrohradu, odjezd z Petrohradu po 17. hodině. Cesta v lehátkovém/lůžkovém voze.
13. den: příjezd do Minsku, v případě časového prostoru prohlídka části města, v odpoledních hodinách odjezd v lehátkovém/lůžkovém voze do Ostravy, atd.
14. den: .v časných ranních hodinách příjezd do Ostravy, a ostatních stanic