Z Victoria Falls do Kapského Města


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy do Victoria Falls zpravidla s přestupem v Johannesburgu.
2. den: VICTORIA FALLS: DÝM, KTERÝ HŘMÍ...: Přílet do Victoria Falls, setkání s průvodcem, transfer do hotelu. Odpoledne plavba po řece Zambezi. Ve zlaté barvě zapadajícího slunce a s drinkem něčeho tvrdšího se oddáte pozorování divoké zvěře v hřejivé atmosféře četných delt řeky.
3. den: VE STOPÁCH EMILA HOLUBA: Prohlídka vodopádů! – jednoho z nejkolosálnějších divů světa. Vzpomeňme v té chvíli na českého cestovatele Emila Holuba, který je autorem vůbec první podrobné mapy vodopádů a jejich okolí. Dopoledne lze zpestřit volitelnou aktivitou – kupříkladu letem helikoptérou nad vodopády, stylovou večeří Boma nebo setkáním se lvy. Lze zajistit i návštěvu zambijského Livingstonu - respektive místního muzea s bustou Emila Holuba. K mimořádným zážitkům patří rovněž návštěva koloniálního Victoria Falls Hotel z roku 1904, vycházka k Batoka Gorge – vyhlídce na úchvatný katarakt vodopádů a zběsilé masy Zambezi nebo výlet na železniční most oddělující Zimbabwe od Zambie.
4. den: OBKLÍČENI SLONY: Ráno opět prostor pro volitelné aktivity. Následuje krátký přejezd do Botswany, ubytování a odpolední safari plavba v rezervaci Chobe, kde žije největší stádo slonů v Africe a která vyniká špičkovými podmínkami pro pozorování zvěře na březích řeky Chobe.
5. den: SAFARI & CAPRIVI STRIP: Před úsvitem další safari v Chobe NP. Tentokrát v terénním voze se vydáme za predátory, krokodýly, pasoucími se hrochy či buvoly. Přejezd do Capriviho pruhu - nejzelenější části země hraničící s dalšími třemi africkými státy. Den zakončíme v oblasti Popa Falls u břehů legendární řeky Okavango.
6. den: CAPRIVI STRIP & HOBA METEORIT: Dnes nás čeká cesta do Tsumeb, před tím se ještě podíváme na největší meteorit světa Hoba. Tenhle železný „drobeček“ o váze 60 tun zavítal k zemi před 80 tisíci lety. Na své objevení však čekal až do roku 1920.
7. den: ZEMÍ PŘELUDŮ – SAFARI V ETOSHA NP: Konečně! Pro domorodce Místo přeludů či Země suché vody, pro nás Etosha. Celodenní safari v otevřeném terénním voze v této unikátní rezervaci umocní nesmírně pestrá krajina, nekonečné solné pánve a četná napajedla s nosorožci, žirafami, slony, lvy, stády zeber a mnoha druhy ptáků. Nocleh uvnitř parku.
8. den: SAFARI V ETOSHA NP: Další celodenní safari 4x4, tentokrát ve východní části rezervace, výjezd z parku, nocleh.
9. den: KRÁSKY KMENE HIMBA & BRANDBERG: Návštěva osady kmene Himba s proslulými krasavicemi, které zakrývají své půvaby krátkými koženými sukénkami a „myjí“ se kouřem kadidel. Pak přesun k úpatí nejvyšší hory země Königstein, která svými 2,5 km výšky dominuje horizontu.
10. den: MĚSÍČNÍ KRAJINA & SPITZKOPPE: Měkký úsvit v pohoří Brandberg nás vyprovodí k White Lady Painting – křováckým malbám starým více než 2000 let. Následuje cesta k žulové hoře Spitzkoppe, která jako maják v moři písku ukazuje cestu zbloudilým cestovatelům. A později odpoledne si vychutnáme neuchopitelnou nádheru Namibské pouště na hraně rozervané Měsíční krajiny - Moon Landscape. Příjezd do přímořského Swakopmund.
11. den: SWAKOPMUND & PLAVBA: Ráno plavba v zátoce Walvis Bay s pozorováním tuleňů, delfínů a mořských ptáků – čerstvé ústřice a víno v ceně. Po návratu do Swakopmundu přezdívanému spící kráska můžete odpočívat, prozkoumat tržiště, „courat“ se u moře či jen tak zajít na pivo a vstřebat ryze „bavorskou“ atmosféru tohoto původně německého koloniálního města.
12. den: SOLITAIRE – SESRIEM CANYON: Cestou ze Swakompund zastavíme v kaňonu Kuiseb, jenž jako mohutná překážka brání písečným vlnám v cestě dál k severu. Pak překročíme obratník Kozoroha – ano, určitě se vyfotíme a konečně v Solitaire vás dostane vůně jablečného koláče v McGregorově pekárně. Čas pokročil tak akorát, aby nám „přihrál“ dokonalé světlo zapadajícího slunce při prohlídce zákoutí nesmírně půvabného kaňonu Sesriem.
13. den: SOSSUSVLEI & DEAD VLEI: Před úsvitem se vydáme do jednoho z nejpozoruhodnějších míst Namibie – Sossusvlei & Dead Vlei. Okouzlující bílá pánev obklopená věkovitými stromy Camelthorn a impozantními oranžovými dunami je pastvou pro oči. Tady končí pouť voda řeky Tsauchab, která nedokáže vzdorovat pásu nenasytných písečných dun a nikdy tak nedosáhne oceánu. Ranní měkké světlo a scenérie Sossusvlei platí za zázrak. Pak se nejstarší pouští světa Namibie vydáme k přímořskému Luderitz, živé připomínky německé kolonizace.
14. den: CAPE DIAZ & TAJEMNÝ KOLMANSKOP: Dopoledne prohlídka magického městečka duchů Kolmanskop, kde v roce 1908 odstartovala náhodným nálezem fascinující diamantová horečka. Krátké seznámení s městem, odkud do světa proudí diamanty z oblasti Sperrgebiet, zastávka na mysu Diaz s koloniemi plameňáků. Cestou do Hobas zkusíme ulovit fotku divokých koní v Garub a něco dobrého pod zub nabídne restaurace v nádherné budově nádraží v Aus. Pozdě odpoledne příjezd do Hobas.
15. den: FISH RIVER CANYON - 2. NEJVĚTŠÍ KAŇON SVĚTA: Jsme v Ais divoké krajině rezervace Ritchveld a na dosah Rybí řeky, která nám záhy na působivé vyhlídce odhalí produkt své tisícileté práce – totiž Fish River Canyon, druhý největší kaňon planety. Odtud se vydáme k termálním pramenům Ais Ais (koupání fakultativně) a nakonec překročíme Orange River, řeku „diamantů“ a nejdelší tok Jižní Afriky.
16. den: NA ŠÁLEK ROOIBOSU – KAPSKÉ MĚSTO: Dopoledne případná zastávka v rezervaci Goegap - ráje květin a domova antilopy skákavé (Springbok), ikony Jižní Afriky (vstup fakul. a jen zářijový termín, kdy je období květu). Pak nás Sloní řeka povede krajinou vinných farem dál k jihu až k citrusovým plantážím u Clanwilliam, kde zastavíme na šálek dobrého Rooibosu. S pohořím Cederberg se blíží finále –příjezd do strhujícího Kapského Města, které s přehledem atakuje přední pozice žebříčků nejkrásnějších měst světa.
17. den: KAPSKÉ MĚSTO & SKVĚLÁ VÍNA: Dnes podnikneme prohlídku města s trhovištěm Greenmarket, pestrobarevnou čtvrtí Bo–Kaap či srdcem města v oblasti The Company Garden. Vyjedeme lanovkou na Stolovou horu, možná stihneme i návštěvu botanické zahrady Kirstenbosch. Vydáme se také do oblasti Stellenbosch za skvělými víny, jejichž kvalita těží z révy kultivované teplým podnebím a chladným, slaným vzduchem oceánu (vstupy fakult.).
18. den: KAPSKÉ MĚSTO: MYS DOBRÉ NADĚJE: Cestou k Mysu Dobré naděje podnikneme plavbu k ostrovu lachtanů v zátoce Hout Bay. Odtud se horským pasem Chapman´s Peak vydáme ke Cape Point – místa dramatického setkání pevniny s oceánem. Místa pštrosů, paviánů a širokých koberců fynbosu – porostu s tisíci druhy rostlin. Cestou zpět zastávka u kolonie tučňáků u Simons Town (vstupy fakult.).
19. den: ODLET DO PRAHY: Dle času odletu dopolední návštěva přístavní promenády Victoria & Alfred Waterfront s obchody a restauracemi. Odpoledne transfer na letiště a odlet do Prahy.
20. den: PŘÍLET DO PRAHY: PŘÍLET DO PRAHY

květen 2024

01.05. - 20.05.24 středa - pondělí
vlastní letecky (Praha)
110 990 Kč
cena za 20 dní (17 nocí)

červen 2024

30.06. - 19.07.24 neděle - pátek
vlastní letecky (Praha)
111 990 Kč
cena za 20 dní (17 nocí)

srpen 2024

31.08. - 19.09.24 sobota - čtvrtek
vlastní letecky (Praha)
Sleva 6% 111 990 Kč 104 990 Kč
cena za 20 dní (17 nocí)

říjen 2024

06.10. - 25.10.24 neděle - pátek
vlastní letecky (Praha)
111 990 Kč
cena za 20 dní (17 nocí)

Cena zahrnuje

  • letecká přeprava Praha – Victoria Falls | Cape Town – Praha nebo obráceně viz níže aktuální orientace
  • přeprava pohodlným, speciálně upraveným vozem Mercedes Sprinter (odhlučnění, tlumení otřesů, klimatizace v provedení ducted, safari okna, lednice, terenní kola,)
  • služby českého průvodce/řidiče
  • ubytování kategorie min. 3* (hotely, lodže) viz ubytování
  • 17x snídaně & 2x večeře
  • safari: NP Etosha: 2x celodenní ve 4x4 voze, NP Chobe: 1x safari plavba & 1x ranní safari 4x4 safari 4x4 = v otevřeném terénním voze s rangerem
  • vstupy do národních parků: Cape Point, Fish River Canyon, Ais-Richtersveld, Namib Naukluft, Etosha, Chobe a Victoria Falls
  • vstupy/aktivity: Chapman’s Peak, městčko duchů Kolmanskop, převoz 4x4 do Sossusvlei, White Lady Painting, plavba (Walvis Bay), vesnice Himba, meteorit Hoba, plavba po Zambezi

Cena nezahrnuje

  • jiné vstupy a výlety, než dané programem
  • vízum do Namibie 3.700,– (na vyžádání zajístí CK)
  • vízum do Zimbabwe $30/os (na místě)
  • spropitné