Za tajemstvím 3. říše i polské šlechty


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

KUDOWA ZDRÓJ - KOSTNICE CZERMNA • STOLOVÉ HORY • VAMBEŘICE • POLANICA ZDRÓJ • SVIDNICE (UNESCO) • WROCLAW (UNESCO) • OSÓWKA • KSIĄŽ • DUSZNIKI ZDRÓJ • KLADSKO • MEZIHOŘÍ • VODOPÁD WILCZKA

Program zájezdu

1. den: 1. den: V brzkých ranních hodinách odjedeme z Brna, svoz z Prahy 400 Kč přes Blansko, Svitavy Českou Třebovou, (další nástupní místa trasy 1, 2, 3A, 3B) do slavné Kladské lázeňské oblasti. V Kudowě Zdroji v kapličcce v Czermne si prohlédneme interiér vyložený tisíci lebkami a jinými kostmi, který nám připomene oběti třicetileté války a morových epidemií. Poté zamíříme do nedalekého labyrintu bizarních skalisek národního parku Stolové hory. Zdoláme nejkrásnější skaliska lokality Velká Hejšovina, v Peklíčku zkontrolujeme sněhovou pokrývku, propleteme se skalním labyrintem a na závěr budeme odměněni nádhernou vyhlídkou na okouzlující panorama Krkonoš. Ve Vambeřicích navštívíme mariánskou poutní baziliku s neobvyklou elipsovitou lodí, s ohromnou kalvárií se 130 zastaveními a pohyblivými jesličkami s 800 figurkami. Na ubytování dojedeme do lázní Polanica Zdrój, jež jsou často nazývány perlou dolnoslezských lázní malebně umístěných do kulisy Stolových hor. Náš hotel disponuje wellness s dvěma bazény a jaccuzi, které nám budou k dispozici. Večeře jsou zajištěny formou švédského stolu. Příjemná jistě bude i procházka po lázeňském parku a vychutnání šálku kávy v jedné z lázeňských kaváren.
2. den: 2. den: Po snídani bude naší první zastávkou navenek skromný, uvnitř přepychově zdobený evangelický kostel ve Svidnici (UNESCO), který je největším dřevěným kostelem v Evropě. Pokračovat budeme do Wrocławi (Vratislavi), města dolnoslezského vojvodství, které založil český král Vratislav. Benátky severu či město mostů, tak je nazýváno toto hrdé univerzitní město, jenž se rozkládá na ostrovech tvořených Odrou a jejími přítoky. Celému městu vévodí Rynek, jedno z největších středověkých náměstí v Evropě, s pestrobarevnými převážně barokními, ale i rokokovými a renesančními stavbami a gotickou středověkou radnicí s pivnicí Swidnickou, o které se říká, že sem chodil popíjet pivo i Fryderik Chopin a Goethe. Městem nás provedou trpaslíci, kteří vykukují doslova na každém rohu. 300 sošek trpaslíků tvoří originální průvodce, se kterými přijdeme i k univerzitě s Aulou Leopoldina a zavítáme i ostrovy Písek a Thum nebo na vyhlídku katedrály sv. Jana Křtitele, kam pohodlně vyjedeme výtahem. Zájemci mohou podívat také na tzv. „Racławicka panorama“ – gigantický obraz slavné polské bitvy ukrytý v rotundě. Na večeři se vrátíme do našeho hotelu.
3. den: 3. den: Po snídani odjedeme do Sovích hor do posledního, hlavního a zároveň nejrozsáhlejšího, i když nedokončeného, díla Adolfa Hitlera v Dolním Slezsku – do komplexu Osówka. Pozůstatky tohoto podzemního projektu třetí říše jsou dodnes opředeny tajemstvím – podle názoru některých to mělo být tajné Hitlerovo sídlo a jiní tvrdí, že se zde stavěly haly pro podzemní zbrojovky pro výrobu tajné zbraně. Odtud se vydáme k návštěvě třetího největšího zámeckého areálu v Polsku, jehož komplex čítající přes 400 sálů se majestátně vzpíná na skalním výběžku nad zelenou krajinou u Wałbrzychu. Zámek Ksiąž, patřící po několik století nejvýznamnějšímu slezskému rodu Hochbergů, přihlížel jejich slávě i skandálům, k jakým bezesporu patřil i rozvod Jana Jindřicha XV. a krásné Angličanky Daisy. S bohatými interiéry a terasami se seznámíme během prohlídkového okruhu, odpočineme si v zeleni zámeckého parku. Návrat na ubytování, večeře, relaxace ve wellness. Příjemná bude i procházka lázeňským centrem.
4. den: 4. den: Po snídani budeme korzovat lázeňskou promenádou po stopách Fryderyka Chopina v lázních Duszniki Zdrój nebo navštívíme unikátní Muzeum papírů. Navštívíme Kladsko obklopené horskými pásmy. Českou historii připomíná kamenný most ze 14. století vypadající jako menší bratr pražského Karlova mostu. Vedle dvou pozoruhodných kostelů je zde mohutná pevnost Fridricha II. s baštami a labyrintem podzemních chodeb. Pod městem je ukryta podzemní prohlídková trasa, jež zájemce zavede do několikapatrové soustavy po staletí hloubených chodeb a sklepů pod městem, které již od středověku sloužily jako sklady a úkryty. Cestou domů se ještě zastavíme v podhorských klimatických lázních Mezihoří, kde nahlédneme do netradiční „Pohádkové zahrady“ s originální kolekcí nejrozmanitějších figurek známých postaviček, skřítků, totemů a miniaturních budov pod širým nebem. Projdeme se k největší přírodní atrakci města – k vodopádu na říčce Wilczce s výškou 21 metrů a naše oko potěší také rázovitá architektura. V pozdním odpoledni se vydáme zpět do ČR. Příjezd do Brna ve večerních hodinách (cca 20 hod.).