Turecko, Antické Památky Orientu


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: kombinovanádoprava: kombinovaná
    • Poznávací
    • cestovkapohoda.cz

Zájezd do země, která je odedávna spojnicí mezi kontinenty a kulturami, most mezi Evropou a Asií. Poznáme historické památky křesťanské i osmanské architektury. Navštívíme klenoty antiky jako je mj. Efes, Pergamon, Milét, Didyma, ale i Istanbul, město odkud se řídily tři říše – římská, byzantská a osmanská a každá z nich zde zanechala své stopy. Turistickým magnetem budou i travertinové jezírka Pamukkale a odpočívat budeme u Egejského moře.

Zájezd provází Mgr. Dana Kelblová

Edirne – Istanbul – Bursa - Selçuk - Afrodisias - Pamukkale - Hierapolis - Efes - Didyma - Milét – Priene – Pergamon – Trója - Dardanely – Istanbul

POBYT U EGEJSKÉHO MOŘE S VÝLETY

Doprava: kombinovaná

Nástupní místa: 23.05. - 03.06. Odjezd B, E / L2

Ubytování: různé

hotel

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v odpoledních hodinách směr Slovensko, Maďarsko, Srbsko.
2. den: Dopoledne příjezd do Edirne. Ubytování v hotelu. EDIRNE , město nazývané "brána Orientu", bývalé hlavní město osmanské říše a dokonalý začátek naší cesty po Turecku - překrásná Selimiye Camii - Selimova mešita (UNESCO), Eski Cami - Stará mešita, Edirnské muzeum s úžasnou archeologickou sbírkou, Mešita se třemi galeriemi – Üçserefeli Cami. Návštěva bazarů, večerní město, nocleh.
3. den: Ráno odjezd do ISTANBULU , města protnutého Bosporskou úžinou a posetého kopulemi a minarety. Ubytování a první seznámení se Starým městem a uličkami Zlatého rohu.
4. den: ISTANBUL , celodenní prohlídka města s úžasnou atmosférou. Prohlídku města začneme ve čtvrti Sultanahmet (UNESCO), na místě starého byzantského sídliště, zde je "starý Istanbul". Aya Sofya, nejpůsobivější památka starého Istanbulu "chrám Boží moudrosti", Modrá mešita, Hippodrom, palác Topkapi, plný uměleckých pokladů mimo jiné i nádherných kachlů z Izniku aj. Návrat na ubytování v Istanbulu.
5. den: Průjezd historickým městem BURSOU (UNESCO), kolem Marmarského moře na západní pobřeží Turecka. Před příjezdem na ubytování navštívíme SELÇUK , mohutné rozvaliny byzantské pevnosti a krásná stará bazilika sv.Jana, která údajně ukrývá hrob apoštola Jana. Ubytování v letovisku na břehu Egejského moře v oblasti KUŞADASI .
6. den: Pobyt u moře , individuální volno.
7. den: Cesta do vnitrozemí. Navštívíme jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Turecku AFRODISIAS (UNESCO), areál s mnoha antickými památkami – Afroditin chrám, Tetrapylon – monumentální brána, stadion. PAMUKKALE (UNESCO), prohlídka třpytivě bílých vápencových kaskádovitých jezírek nazývaných "Bavlněný zámek". HIERAPOLIS (UNESCO), bývalé vznešené antické město s divadlem, lázněmi a rozsáhlou antickou nekropolí. Návrat na ubytování.
8. den: Nejzachovalejší antické město východního Středomoří EFES (UNESCO), bývalé významné obchodní středisko, zříceniny starověkého města s pozůstatky jednoho ze sedmi divů světa Artemidina chrámu, Mramorová cesta, Trajánova fontána, Hadriánův chrám, Celsova knihovna, Arkadiova cesta – nejvelkolepější ulice v Efesu, antické Velké divadlo, Slavičí vrch, místo posledního pobytu P. Marie v krásném prostředí národního parku. DIDYMA , slavná starověká věštírna se zbytky Apollónova chrámu, MILÉT , významné starověké město s Velkým divadlem, agorou a lázněmi císařovny Faustiny, které byly postaveny pro manželku císaře Marka Aurelia. Návrat na ubytování.
9. den: Pobyt u moře, individuální volno.
10. den: Ráno odjedeme k návštěvě velkolepé akropole PERGAMON (UNESCO), shlížející z návrší na novodobou Bergamu, jedna z nejpůsobivějších památek v Turecku. Prohlídka antického města z 2. stol.př.n.l. Akropole - působivé a neobyčejné divadlo vystavěné v 3. století před Kristem s 10000 sedadly, slavná knihovna, Trajánův chrám s mramorovými sloupy - jediná dochovaná stavba na Akropoli z období Říma, Diův oltář, Asclepion – starodávné lékařské centrum, Asclepiův chrám. Pokračujeme do starodávné TRÓJE (UNESCO), k prohlídce jedné z nejslavnějších světových archeologických lokalit odkrytých H.Schliemannem. Trojské ruiny - Dům vykopávek, Pithova zahrada, chrám bohyně Athény (Homérova Íllias, Trojská válka). Ubytování v oblasti.
11. den: Odjezd k průlivu DARDANELY , přeplutí Dardanelskou úžinou z Asie do Evropy, příjezd do Istanbulu. Dokončení prohlídky ISTANBULU vč. návštěvy Velkého bazaru – Kapali Çarşi, spletité středověké centrum, 4500 obchodů pohromadě s mešitami, bankami, dílnami a restauracemi. Ubytování v Istanbulu.
12. den: Transfer na letiště a odlet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • 10x snídani
  • 10x ubytování v hotelu***- 2lůžk. pokoje s příslušenstvím
  • 5x večeři při ubytování u moře
  • dopravu lux. klim. busem
  • leteckou dopravu Istanbul – Praha vč. let. tax,
  • průvodce
  • trajekt přes Dardanelskou úžinu
  • transfery na letiště

Cena nezahrnuje

  • 1lůžkový pokoj 4600 Kč (povinné při nedoobsazení)
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • bakšišné
  • fakult. služby
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu 460 Kč
  • pobytovou taxu (platí se na místě)
  • vstupné