Slovenské Rudohoří A Kremnica


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem

Zveme vás na poznávací zájezd do oblasti středního Slovenska. Prožijte s námi týden plný poznání, kde budeme objevovat skryté poklady nejen Slovenského Rudohoří. Zájezd nás zavede do krásné horské přírody, k poutavým i tajemným historickým památkám, ale i termálním pramenům. Připravte se na putování, které propojí minulost s přítomností a odkryje fascinující části slovenského dědictví. Navštívíme jedinečnou barokní knihovnu na zámku Oponice. V Borové Hoře si projdeme krásné Arboretum s rozáriem. Jedinečný dřevěný artikulární kostel (UNESCO) si prohlédneme v Hronseku. Navštívíme historický Zvolen, folklórní klenot Brezno, mincovní město Kremnica, tajuplnou Banskou Štiavnici – město plné historických dolů a unikátního technického dědictví. Čeká nás zážitková jízda Čiernohronskou historickou lesní železnicí, dále Banská Bystrica – hlavní město Slovenského Rudohoří, centrum kultury a historie. Nevynecháme ani malebná horská panoramata, oblasti propletené údolími a ukrytý klenot Slovenska dědinku Špania Dolina. Zájezd provází Jiří Hanzlík . zámek Oponice – arboretum Borová Hora – Hronsek – Zvolen – Sv. Anton – Banská Štiavnica – Kremnica – Vyhne – Bystrianska jaskyňa – Čierny Balog – Čiernohronská historická železnice – Brezno – Špania Dolina – Banská Bystrica – Kralická tiesňava – Hronský Beňadik

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 30.06. - 06.07. Odjezd A + Uherské Hradiště
Další nástupní místa na trase možná po dohodě v CK.

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení.

Ubytování: různé

UBYTOVÁNÍ
6x ubytování v hotelu*** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím

STRAVOVÁNÍ
6x snídaně formou bufetu. Možnost za příplatek v CK večeře. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: V ranních hodinách odjezd (Praha cca 5:30 hod) a dále dle míst nástupu na Slovensko. První zastávkou bude ZÁMEK OPONICE – návštěva překrásně restaurované zámecké knihovny. Zámek byl ve své době výspou bohémského života a navštívilo jej mnoho významných osobností mj. tanečnice Josephine Baker. Přejezd na ubytování do Zvolenu.
2. den: Ráno si prohlédneme reprezentační místnosti barokně-klasicistního zámku SV.ANTON – významný historický objekt, bývalé sídlo hornického podnikatele Antona Fuggera. Navštívíme Banské muzeum – skanzen, jehož součástí je i sestup do štoly Bartoloměj . BANSKÁ ŠTIAVNICA (UNESCO), zachovalé město v autentickém stylu, bývalé centrum těžby drahých kovů. Historické centrum města – procházka starými uličkami, historické budovy, náměstí s kostelem sv.Trojice , aj.
3. den: BOROVÁ HORA – prohlídka a procházka krásným Arboretem – areál s unikátními sbírkami dřevin, růží, kaktusů a sukulentů, založeno roku 1965. Sbírka růží v rozáriu přesahuje 750 odrůd. Dřevěný artikulární evangelický kostel v HRONSEKU (postaven r. 1726), kostel má půdorys kříže a kapacitu 1100 míst. Nádvoří kostela zdobí 4 mohutné lípy, z nichž dvě jsou stejně staré jako kostel. Odpolední procházka a prohlídka města ZVOLEN – centrální náměstí obklopené historickými budovami a kavárnami, gotický kostel sv. Alžběty . Individuální možnost návštěvy Zvolenského zámku, který nyní slouží jako muzeum, zde si můžete prohlédnout expozice o historii, kultuře a umění.
4. den: KREMNICA – malebné městečko s historií mincovnictví a nezaměnitelnou atmosférou, prohlídka Staré i Nové mincovny , kde se seznámíme s dějinami ražení mincí od r. 1328 až do dnešní doby. Vycházka k městskému hradu s opevněním, následně jeho návštěva během komentované prohlídky. Odpoledne přejezd do obce VYHNE uprostřed Štiavnických vrchů, do oblasti s termálními prameny, možnost 3 hod. relaxace v termálním parku nebo individuální vycházky po naučném geologickém chodníku Andreja Kmeťa (2,7 km, cca 1,5 hod. se 7 zastávkami).
5. den: BYSTRIANSKA JASKYŇA , nejvýznamnější jeskyně Horehronského podolí. Je známá svými pozoruhodnými skalními tvary, krápníkovou i nádhernou sintrovou výzdobou. ČIERNY BALOG – projížďka Čiernohronskou historickou lesní železnicí po 2 trasách na kterých nás čeká malé zbojnické překvapení až přepadení! Součástí vyhlídkové jízdy za poznáním přírody Volovských vrchů bude i procházka po prvním Lesnickém skanzenu v Evropě ve VYDROVSKÉ DOLINĚ. Na závěr BREZNO, město s bohatým folklórem, krátká foto pauza na náměstí, kde je dominantu Mestská veža.
6. den: Ukrytý klenot Slovenska , romantická dědinka ŠPANIA DOLINA , s jedinečným génius loci. Procházka památkovou rezervací, kterou tvoří unikátní soubor hornických domků postavených ze dřeva a kamene, panoramatu dominuje kostel Proměnění Páně ze 13. stol. s vysokou věží. Unikátní je i stará vodárna, proslulá paličkovaná krajka a Muzeum mědi – komentovaná prohlídka. BANSKÁ BYSTRICA, prohlídka městské památkové rezervace. KRALICKÁ TIESŇAVA, krásná rokle v Kremnických vrších. Nenáročná procházka v soutěsce je zakončená 7 m vodopádem Farbeného potoka (cca 2 km /1 hod. ).
7. den: Po snídani odjezd do ČR. Cestou HRONSKÝ BEŇADIK – prohlídka BENEDIKTINSKÉHO OPATSTVÍ, jehož počátky jsou datovány do roku 1075, kdy jej založil král Gejza I. Navštívíme Baziliku , kapli a opatské křídlo. Návrat ve večerních hodinách dle míst nástupů.

30.06. - 06.07.24 neděle - sobota
snídaně autokarem
Sleva 6% 10 990 Kč 10 290 Kč
cena za 7 dní (6 nocí)

Cena zahrnuje

  • 6x snídani formou bufetu,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. služby a vše ostatní, co není uvedeno v "Cena zahrnuje"
  • Fakultativní příplatek:
  • MĚNA A KURZ
  • pobytovou taxu,
  • UPOZORNĚNÍ