Skotsko - fascinující rozmanitost


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

AMSTERDAM • HADRIÁNŮV VAL • JEDBURGH ABBEY • MELROSE ABBEY • EDINBURGH • BLAIR CASTLE • LOCH NESS • URQUHART CASTLE • EILEAN DONAN CASTLE • SKYE • GLENCOE • LUSS • LOCH LOMOND • ST. ANDREWS • CRAIL • FALKIR • MOFFAT HILLS • GRETNA GREEN • YORK • CAMBRIDGE

Program zájezdu

1. den: 1. den: V podvečer odjezd z Brna, Vel. Meziříčí, Jihlavy (Pávov), Prahy (další nástupní místa trasy 2, 3A, 3B, 4). Noční přejezd přes Německo.
2. den: 2. den: Dopoledne prohlídka Amsterdamu. Dle časových možností projížďka lodí po kanálech. Odpoledne se v přístavu Ijmuiden nalodíme na noční trajekt do Anglie. Nocleh ve čtyřlůžkových kajutách.
3. den: 3. den: Ráno příjezd do Newcastle v severní Anglii. Cestou na sever poznáme římský Hadriánův val s jeho obrannými pevnostmi a středověké opatství Jedburgh Abbey. Prohlédneme si Abbotsford House, sídlo, kde žil a tvořil Sir Walter Scott. Prohlídku oblasti Borders zakončíme v Melrose Abbey, v jednom z nejkrásnějších a nejbohatších skotských opatství, kde je uloženo srdce skotského krále Roberta I. Ubytování s večeří v rodinách.
4. den: 4. den: Ráno odjezd na prohlídku Edinburghu – rozlehlý královský hrad střežící národní pýchu Skotů – korunovační klenoty. Projdeme se po hlavní třídě Royal Mile s katedrálou sv. Jiljí a historickými budovami, na jejímž konci je ultramoderní stavba skotského parlamentu i sídlo královny Alžběty II. – Hollyrood Palace. Pro zájemce můžeme podniknout krátkou procházku do blízkých vrcholů Salisbury Craigs či na Calton Hill, z nichž je úchvatný výhled na město. Večer návrat na ubytování, večeře.
5. den: 5. den: Ráno odjezd do severního Skotska – oblast Highlands. Navštívíme Blair Castle, sídlo vévodů z Atholu. Za nejkrásnější příklad evropské vojenské architektury je považována pevnost Fort George s krásným výhledem na záliv Moray Firth s možností pozorování delfínů skákavých. Dále k proslulému jezeru Loch Ness, na jehož západním břehu stojí zřícenina hradu Urquhart Castle. Shlédneme masiv Pěti sester v údolí Glen Shiel a romantickou tvrz Eilean Donan Castle se strhující polohou na jezeře Loch Duich. Večer přejezd na ubytování v hostelu.
6. den: 6. den: Absolvujeme okružní jízdu ostrovem Skye, který je největším ostrovem Vnitřních Hebrid. Čekají nás přírodní scenérie i povídání o historii. Prohlédneme si panství klanu McLeod, hrad a zahrady Dunvegan ve fjordové laguně, kde žije kolonie tuleňů, za kterými se vypravíme na motorových lodičkách. Dále navštívíme Museum of Island Life, útesy Kilt Rock, tvořené šestibokými čedičovými sloupy a vodopády Lealt Falls. V případě příznivého počasí podnikneme pěší výstup k Old Man of Storr. Zastávka v hlavním městě ostrova Portree. Večer návrat na ubytování v hostelu.
7. den: 7. den: Ráno se přeplavíme trajektem z ostrova Skye na pevninu do přístavu Mallaig. Panoramatickou cestou údolím Glenfinnan budeme sledovat parní vlak The Jacobite Railway (známý z filmů Harry Potter), přijedeme k soustavě osmi zdymadel Neptune‘s Staircase představující nejpůsobivější úsek Kaledonského kanálu, odkud spatříme Ben Nevis, nejvyšší horu Británie. Přes Fort William, budeme pokračovat kolem Kinlochlevenských vodopádů do Glencoe. Příští zastávkou bude pitoreskní vesnička Luss, která leží na břehu největšího sladkovodního jezera v Británii Loch Lomond. Ubytování s večeří v rodinách.
8. den: 8. den: Taje výroby skotské whisky odhalíme v palírně The Glenturret Distillery, která je také známá pod obchodní značkou míchané skotské whisky Famous Grouse. Dále navštívíme městečko St. Andrews, proslavené golfovými kluby, kde také můžeme ochutnat rybí speciality. Nezapomeneme na rybářský přístav ve vesnici Crail, odkud se v případě příznivého počasí vydáme na procházku podél Severního moře tzv. Fife Coastal Path do městečka Anstruther. Návrat na ubytování, večeře.
9. den: 9. den: Ráno se projdeme k bitevnímu poli Bannockburn, poté se vydáme k městu Falkirk. Krátkou procházkou navštívíme bájná vodní zvířata The Kelpies – největší sochy koní na světě, ale také si na vlastní kůži vyzkoušíme technický unikát, lodní výtah The Falkirk Wheel, který vyzvedává proplouvající lodě do výšky 33 m. V oblasti jižního Skotska, v Moffat Hills podnikneme procházku k jedněm z nejvyšších vodopádů ve Velké Británii, přičemž zájemci mohou pokračovat v procházce až k jezeru Loch Skeen. Se Skotskem se rozloučíme v Gretna Green, kde se ročně uskuteční více než 4 000 skotských svateb. Večer ubytování v hotelu u Yorku.
10. den: 10. den: Dopoledne prohlídka středověkého centra města York, které nás uchvátí hrázděnými domy a křivolakými uličkami, nad kterými ční York Minster, katedrála, která se pyšní nejen svou velikostí, ale i největším počtem středověkých maleb na skle. Navštívíme unikátní muzeum Yorvik Viking Centre. Odtud přejedeme do Cambridge, významného univerzitního města. Večer odjezd na ubytování v hotelu v Londýně.
11. den: 11. den: Prohlídka Londýna – Westminsterské opatství, Buckhinghamský palác, parlament, Big Ben, Trafalgar Square a Picadilly Circus. Prohlédneme si katedrálu sv. Pavla dále Tower s korunovačními klenoty a s hlavním městem se rozloučíme procházkou kolem Tower Bridge do nedalekých Doků Svaté Kateřiny. Večer odjezd trajektem do Francie a přes Belgii a Německo do ČR.
12. den: 12. den: Večer příjezd do Brna a dalších odjezdových míst.