Ostrov Vis


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací
    • Pobyty s výlety

Požádáte-li Chorvata, aby vám jmenoval tři nejhezčí ostrovy své vlasti, ve výčtu nebude pravděpodobně chybět Vis. Přírodní krásy ostrova, příchuť zapovězeného – pro veřejnost nepřístupný do roku 1989, členitého pobřeží s množstvím zátok, jeskyní a nejednou písečnou pláží, mediteránská městečka místo rozlehlých rekreačních center, subtropická vegetace a průzračné vody Jaderského moře zvou ke strávení krásné dovolené. Poznejte dosud nepoznané, zpomalte a vychutnejte si tento ostrov, kde život plyne doposud neuspěchaným tempem.

Split – ostrov Vis: Komiža - ostrov Biševo - Titova jeskyně - Vis - ostrov Ravnik

POKLAD STŘEDNÍ DALMÁCIE

1. den zájezdu:
V odpoledních hodinách odjezd z republiky.

2. den zájezdu:
Ráno příjezd do SPLITU . Před naloděním na trajekt individuální prohlídka města. Následuje téměř 3hod. plavba trajektem Jaderským mořem kolem ostrovů Šolta, Brač a Hvar. Vylodění na ostrově Vis , ve stejnojmenném městečku. Odjezd na ubytování do starobylé Komiži, ležící na úpatí nejvyššího vrcholu ostrova, 587 metrů vysoké hory Hum. Ubytování v hotelu přímo na pláži, individuální volno, odpočinek, koupání, večeře.

3. den zájezdu:
Pobyt u moře . Seznámení s podmanivým městečkem KOMIŽA , Úzké uličky lemované tmavohnědými domky ze 17. a 18. stol., benediktinský klášter sv. Mikuláše, přístavu dominuje renesanční pevnost s rybářským muzeem a množství příjemných posezení v romantických zákoutích na pobřežní promenádě. Milovníkům ryb a zvláště humrů, doporučujeme navštívit konobu Jastožera , kde zvládnou připravit tyto lahodné klepetáče naprosto bezchybně. Jde o jedinečnou restauraci, kde se můžete najíst rovnou nad vodou.

4. den zájezdu:
Fakultativní lodní výlet na ostrůvek BIŠEVO , všudypřítomná rozmarýna a především fantastická MODRÁ JESKYNĚ , jejíž krásy předčí i světoznámou jeskyni na ostrově Capri, vzácný příklad přírodní krásy. Jeskyně je dlouhá 31 m a široká okolo 18 m. Skalním otvorem v moři do jeskyně proniká sluneční světlo a díky lomu světla vzniká nádherná hra barev (od modrošedé až po stříbřitou).

5. den zájezdu:
Pobyt u moře , individuální volno.

6. den zájezdu:
Výlet do TITOVY JESKYNĚ (Titova špilja) v hoře Hum, z níž Tito koordinoval vojenské a diplomatické kroky. Navštívíme prastaré městečko VIS se zbytky řeckého hřbitova, římských lázní, pobřežní promenáda od Luky do Kuta s letními sídly a paláci např. Česká vila, kaštel, archeologické muzeum.

7. den zájezdu:
Pobyt u moře , individuální volno, bohaté možnosti fakultativních výletů – ostrůvek RAVNIK , krásné zátoky na jižním pobřeží – přírodní památka STINIVA , pláž Srebrena, zátoka Stončica , potápěčská centra.

8. den zájezdu:
Panoramatická jízda ostrovem, na jehož svazích se pěstují známá vína Vugava a Plavac. Ochutnávka místních specialit - likérů, vín a tradičních pokrmů na zdejší usedlosti. Překrásné přírodní scenérie, malebné zátoky, jeskyně, pláže, koupání.

9. den zájezdu:
Dopoledne odjezd na trajekt, plavba Jaderským mořem do Splitu a odjezd do ČR.

10. den zájezdu:
Návrat do ČR v dopoledních hodinách.

Orientační ceny vstupného : Výlet lodí – Biševo, Modrá jeskyně +koupání, oběd 300 HRK Vis - archeologické muzeum 20 HRK Výlet lodí okolo ostrova Vis s obědem 320 HRK Velký lodní výlet – zahrnuje: 370 HRK (Modrá jeskyně, ostrov Ravnik, Zelená jeskyně, Vojni Podkop pro úkryt lodí, zátoka Barijačka, oběd) Komiža – rybářské muzeum 20 HRK (modely lodí, rybářství, vyhlídka) Ochutnávka místních specialit 80 HRK Diokleciánův palác (sklepení) 35 HRK PLÁŽOVÝ SERVIS Lehátko: cca 30 HRK Slunečník: cca 25 HRK

Kapesné : dle individuálního zájmu o návštěvy památek, doporučujeme cca 750 HRK

Zajímavosti : Ostrov Vis byl v 19. století nazýván Gibraltar Adrie a představoval významnou základnu strážící přístupy k
významným rakousko-uherským přístavům Split a Dubrovník. Pokus Italů za prusko-rakouské války tento ostrov dobýt, vedl ke střetnutí flotil obou států v bitvě u Visu (20. 07.1866), v níž italské námořnictvo utrpělo těžkou porážku.
Ostrov byl součástí Itálie až do konce 2. světové války, stejně jako řada dalších ostrovů na chorvatské straně, které Itálie považovala za objekt svého zájmu. Během konfliktu obsadili ostrov Titovi partyzáni, kteří do místní jeskyně (později získala jeho jméno) přesnuli celý svůj generální štáb. V roce 1944 se na ostrově setkal vůdce partyzánů s Brity a zástupci exilové jugoslávské vlády ve snaze řešit otázku budoucího uspořádání Jugoslávie.


Místo našeho pobytu městečko Komiža leží v široké zátoce (Zaljev Komiža) pod nejvyšším vrcholem ostrova (Hum), který ji chrání před větry od moře. Místní se živí především zemědělstvím a rybolovem, můžete si pochutnat především na výborně upravených rybách a doporučujeme ochutnat i místní specialitu "him" - cukrovinka z datlí.


Historie - první zmínky o obci pocházejí z 12. století, v 13. století postavili benediktýni nad obcí klášter sv. Mikuláše (Sveti Nikola), který je dnes hlavní dominantou okolí. Kromě starého románského kostelíka tvoří jádro kláštera velký pětilodní kostel ze 16. -17. století. Za návštěvu stojí také renesanční mariánský kostel Gospa Gusarica (Panna Marie "Pirátka"). Název dostal podle toho, že v minulosti piráti (gusari) několikrát uloupili zdejší vzácný mariánský obraz, ten se však vždy jako zázrakem zase vrátil zpět. Kostel je zajímavý jak architektonicky, tak i vybavením interiéru. Najdete zde např. nejstarší varhany v Dalmácii (ze 17. století). Kostel stojí v těsné blízkosti moře na sz okraji města. Přístavu dominuje pevnost (kaštel) z konce 16. století, ve které je dnes umístěno rybářské muzeum. Místní mořeplavba má velmi starou tradici, známý je zdejší typ rybářské lodě - tzv. falkuša. Jedná se o 9 m plachetnice s pěti vesly, na níž se rybáři mohli vydat i na otevřené moře. Předposlední falkušu je možno vidět jako exponát v místním muzeu. Na náměstí Škor stojí třípatrový palác rodiny Zankiů, místně zvaný Zankota, pocházející z 1. poloviny 18. století. Zankiové patřili k významným bohatým rodinám v Komiže, patřila jim většina pozemků na ostrově Sveti Andrija - Svetac.

Doporučujeme :


Na vstupné doporučujeme kapesné ve výši cca 500 HRK.

Doprava: autokarem

Nástupní místa : 29.06. – 08.07. B, E
24.08. – 02.09. B, E
07.09. – 16.09. B, E

Ubytování: různé

hotel Biševo, přímo u oblázkové pláže ve stínu borovic a pinií, v historickém městečku Komiža na ostrově Vis, výborná kuchyně

hotel***


Slevy

  • 3. osoba na přistýlce 1000 Kč

Cena zahrnuje

  • 7x polopenzi (snídaně formou bufetu, večeře výběr z menu + salátový bufet)
  • 7x ubytování v hotelu - 2lůžk.pokoje s klim. a příslušenstvím
  • dopravu lux. klim. busem
  • pobytovou taxu
  • průvodce
  • trajekt Split – Vis – Split

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 2500 Kč
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu 330 Kč
  • pokoj s balkonem 400 Kč/os
  • pokoj s balkonem na mořskou stranu 750 Kč/os
  • vstupné, fakultativní výlety, ochutnávky a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"