To nejlepší z Budapešti + PARK NORMAFA + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (autobusem)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Proslulé lázně, podzemí s horkými prameny, židovské historky i české stopy. Vyrážíme do Budapešti… Uvidíte baziliku sv. Štěpána i Parlament. Projdete se Alžbětiným městem, po Hradním vrchu a parkem Normafa. Užijete si plavbu po Dunaji, malebný venkov i největší termály. Dáte si maďarský langoš i české pivo a pobavíte se v „ruina“ barech. Dopřejte si pauzu a vyrazte za pešťskými zážitky!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: První den nás čeká exkurze do historie zrození města. Ponoříme se do příběhů pešťských ulic, ale i do dějin zdejších Židů. Při procházce nemineme ani baziliku sv. Štěpána nebo hrad Vajdahunyád. V brzkých ranních hodinách odjezd z Ostravy (orientačně v 5:00) přes nástupní místa, příjezd do Budapešti dopoledne. Naši prohlídku Budapešti začneme na náměstí Hrdinů , které tvoří pomyslnou korunu Andrássyho třídy. Obdivovat zde budeme monumentální Památník tisíciletí , který je galerií slavných osobností maďarských dějin. Projdeme se i „městským parkem“ s hradem Vajdahunyád , pokračovat budeme nejstarší podzemní drahou v kontinentální Evropě až k budově Opery . Uličkami Leopoldova města dojdeme kolem baziliky svatého Štěpána až na náměstí Svobody a k Parlamentu. Během naší procházky se seznámíme s příběhem výstavby velkoměsta v 19. století . Poodhalíme tajemství pešťských dvorů a dvorků , půvabných pavlačových domů, a především příběhů zdejších obyvatel. V odpoledních hodinách se vydáme k hotelu na ubytování. Večer si projedeme Alžbětino město , abychom poznali dějiny zdejších Židů, a prohlídku zakončíme posezením v místních podnicích nad džbánkem dobrého vína.
2. den: Dnešek se ponese ve znamení odpočinku a zkoumání zajímavostí budínské části města. Užijeme si pobyt v termálech Széchenyi a pak se vydáme na Hradní vrch i do podzemí. Po ovíněné noci je třeba trochu odpočinku, je nejlepší čas na lázně. Hned po snídani se vydáme do termálních lázní Széchenyi. Proslulý lázeňský dům je jako stvořený pro odpočinek a nasbírání energie. Nezapomeňte si plavky a žabky, bazény a sauny čekají. Nepřeberné množství termálních pramenů činí z Budapešti největší lázeňské město světa ! Samotné město leží na geologickém zlomu, který pod povrchem vytváří spletitý systém jeskyní s vyvěrajícími termálními prameny. Už v dobách osmanské nadvlády zde byly zakládány lázeňské domy, které proslavily město široko daleko. Po návštěvě lázní si zajdeme na vydatný oběd a hned poté se vydáme na budínskou stranu Dunaje . Prohlédneme si zdejší jeskyně i Hradní vrch s královským palácem, Rybářskou baštou a Matyášovým chrámem. Ve večerních hodinách se nalodíme na palubu výletní lodi a užijeme si vyhlídkovou plavbu centrem města .
3. den: Vyrazíme za hranice Budapešti, do oblasti Budínských vrchů. Projdeme se městečkem Szentendre a parkem Normafa až k císařské rozhledně. Večer si dáme pivo U Hrabala. Dnes je ten správný den objevit i malebný budapešťský venkov. Vyrazíme na sever proti proudu Dunaje. Naši první zastávkou bude malebné městečko Szentendre (Svatý Ondřej), plné roztomilých středověkých uliček a pitoreskních zákoutí . Szentendre je oblíbeným místem výletníků nejen pro svou malebnost, ale také díky množství úžasných galerií a muzeí. Opravdovým zážitkem je zdejší retro muzeum , ve kterém se přeneseme zpátky do minulosti, do doby gulášového socialismu, kdy rodina Smolíkových dobývala vesmír a Balaton byl taky, tak trochu, mořem. Nepřeberné množství restaurací na zdejším Dunajském korze se pyšní nabídkou čerstvých sladkovodních ryb a vybraných vín . Ze Szentendre se vydáme na okraj Budapešti do horského parku Normafa , kde si dáme krásný výšlap po zdejších hřebenech až k působivé rozhledně císařovny Alžběty (Sissi) , ze které budeme mít město i jeho široké okolí jako na dlani. V odpoledních hodinách se vrátíme do města, kde budete mít dostatek času na volnou zábavu. Pro zájemce bude nachystána večerní procházka palácovou čtvrtí osmého okrsku zakončená v české hospodě U Hrabala.
4. den: Na závěr si vychutnáme pravou Budapešť, díky které nahlédneme do života města bez přetvářek. Vystoupáme také na Gellértův vrch a navštívíme královský palác císařovny Sissi. Dnes se společně vydáme uličkami Josefova města , svérázného budapešťského okrsku. „Joszefváros“ je velkým okruhem rozdělen na dvě části, pompézní palácovou čtvrť s řadou šlechtických sídel a poněkud divočejší, ale o to autentičtější „Dolní Předměstí“ . Dolní Předměstí bývalo ještě docela nedávno čtvrtí s nelichotivou pověstí. Zanedbané fasády, potemnělé ulice a příběhy ze života místní galérky vzbuzovaly obavy i u místních, natožpak u návštěvníků města. Dnes je tato část města jednou z nejzajímavějších! Nabízí nepřikrášlený pohled na život v Budapešti bez turistických pastí a pozlátka, přesto je plná zajímavých restaurací, barů, galerií, trhů a malebných zákoutí, která nemůžeme minout. Následně společně přejdeme most Svobody a vystoupáme na Gellértův vrch s fascinujícími výhledy na město . V odpoledních hodinách opustíme Budapešť a vydáme se jen malý kousek za její hranice, abychom poznali královský palác v Gödöllő . Oblíbená rezidence císařovny Alžběty (Sissi) vás nadchne svým pompézním barokem a nádhernými zahradami. Gödöllő je největší barokní palácový komplex nejen v Maďarsku, ale po zámku ve Versailles zároveň druhý největší komplex v Evropě. V pozdních odpoledních hodinách odjezd zpět do Česka.

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 3x ubytování
  • 3x snídaně
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné cca 74 000 HUF (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • vybrané sedadlo v autobuse 200 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 600 Kč