Grossglockner ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Zájezd pro milovníky hor, kteří mají zájem o velmi nenáročnou turistiku bez velkých výstupů a sestupů. Doporučujeme objednání velmi výhodné Salcburské karty, která umožňuje využití všech lanovek, vstupů a lázní uvedených v programu (ušetříte cca 2500 Kč oproti běžným cenám). V případě nepříznivého počasí je možno na tuto kartu navštívit řadu dalších muzeí, hradů a zámků včetně Salcburku bez jakýchkoliv příplatků. Karta se platí v Kč při sepsání cestovní smlouvy (cena 1.690,-Kč/os., resp. 845,-Kč/os. u dětí do 15 let).

Odjezdová místa Plzeň, Praha, Rokycany, Žebrák, Beroun, Brno a Jihlava bez příplatku.

Program zájezdu

1. den: Odjezd ráno. Při průjezdu Rakouskem míjí dálnice Salcburk s mohutnou pevností, poté se ponoří do nitra Alp a vede kolem krásného hradu Hohenwerfen. Od Bischofshofenu se pokračuje proti toku Salzachu až k jezeru Zeller See. Na jeho břehu je malebně položené lázeňské Zell am See, v pozadí je dominantou hřeben Vysokých Taur s kuželem Kitzsteinhornu. Procházka po lázních a odjezd do hotelu Oberwirt v hlubokém údolí říčky Saalach.  V hotelu je wellness centrum se saunou a vířivkou. Ubytování. Večeře. Nocleh.
2. den: Snídaně. Odjezd proti toku Salzachu ke Krimmlským vodopádům – nejvyšším v Evropě (380 m), říčka Krimmler Ache padá z této výšky ve 3 stupních. Vycházka podél všech 3 stupňů vodopádů s mnoha vyhlídkami na nádherné kaskády, ve vodní tříšti bývá za slunečných dní často k vidění krásná duha. Po prohlídce odjezd do Neukirchenu k údolní stanici. Výjezd gondolovou lanovkou pod Wildkogel v Kitzbühelských Alpách. Turistická vycházka až na vrchol Wildkogelu (2225 m n.m.) s výhledy na hřeben Vysokých Taur, sestup k lanovce a lanovkou zpět k autobusu. Návrat do hotelu. Večeře. Nocleh.
3. den: Snídaně. Odjezd do světoznámých lázní Bad Gastein v Gasteinském údolí. Gondolovou lanovkou na vyhlídkový vrchol Stubnerkogel (2246 m n.m.). Na vrcholu kromě vynikající kruhového rozhledu možnost vyzkoušet adrenalinový visutý most. Návrat zpět lanovkou. Prohlídka lázní, jejichž léčivé radioaktivní prameny jsou známy již od 14. století. Prvním zdejším významným lékařem byl Paracelsus. Uprostřed města na prudkých terasovitých svazích se s hukotem řítí mohutný vodopád. Odjezd do Bad Hofgastein, koupání v moderních termálních lázních s vnitřními a venkovními bazény a několika saunami. Po odpočinku přejezd k  Taxenbachu a vycházka soutěskou Kitzlochklamm. Vyhlídkový okruh se vine visutými lávkami a schodišti přímo nad bouřlivými kaskádami. Návrat do hotelu. Večeře. Nocleh.
4. den: Snídaně. Výjezd úzkou horskou silničkou s mnoha serpentinami do Enzingerbodenu (1483 m n.m.) ve Vysokých Taurech. Gondolovou lanovkou ke známé chatě Rudolfshütte (2311 m n.m.) u jezera Weisssee v kotli bílých ledovců. Již při jízdě nahoru je přímo pod lanovkou jezírko Grünsee a vlevo pohled na horskou přehradu Tauernmoossee. Po procházce po břehu jezera Weisssee sedačkovou lanovkou na Medelz, odkud horský výstup na pyramidu Medelzkogel (2760 m n.m.) s kruhovým rozhledem po zaledněných vrcholech Vysokých Taur. Směrem na jih se otvírá pohled do Korutan, na severu je Salcbursko. Sestup a sedačkovou a gondolovou lanovkou zpět k autobusu. Unavené svaly si odpočinou při koupání v lázních v Mittersilu. Návrat do hotelu. Večeře. Nocleh.
5. den: Snídaně. Průjezd vysokohorskou Grossglocknerskou silnicí, která patří mezi nejznámější horské silnice. Byla postavena v letech 1930-1935 a výjezd řadou serpentin skýtá nádherné pohledy na velehory, ledovce, soutěsky a vodopády. Ve výšce 2503 m n.m. se projede 132 metrů dlouhý tunel Hochtor masivem Vysokých Taur, který je zároveň hranicí mezi Salcburskem a Korutany. Následují serpentiny dolů a po odbočce další výjezd na světoznámou vyhlídku císaře Františka Josefa s pohledem na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Pro vychutnání pohledu na vrchol Grossglockneru a zbytky ustupujícího ledovce Pasterze je možno navštívit rozhlednu Swarovski a poté po kávě v restauraci pozorovat ochočené sviště. Poté následuje zpáteční jízda Grossglocknerskou silnicí, kdy je možno dokonale vychutnat vše, co při cestě tam uniklo. Následuje krátká zastávka v zooparku ve Ferleitenu a relaxace při koupání v lázních v Zell am See. Návrat do hotelu. Večeře. Nocleh.
6. den: Snídaně. Odjezd přes Tennengau do oblasti Solné komory. Po přejezdu průsmyku Gschütt příjezd ke Gosauským jezerům v oblasti Dachsteinu. Od Předního Gosauského jezera výjezd gondolovou lanovkou ke Gablonzer Hütte (1587 m n.m.) s výhledem na jezero, hřeben Gosaukamm a hlavně mohutný masiv Dachsteinu. Výstup na Zwieselalmhöhe, kde se k výhledům na Dachstein otevře výhled i na Vysoké Taury. Sestup k lanovce a návrat k jezeru. Odjezd podél Hallstatter See do noblesních lázní Bad Ischl, kde trávil v císařské vile letní měsíce císař  František Josef s celým dvorem. Okolo císařské vily je nádherný park, po procházce v něm možnost kávy ve stylové kavárně přímo u vily. Odjezd do ČR podél krásného jezera Traunsee s mohutnou horou Traunstein. Návrat kolem půlnoci.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.