Černá hora - Krásná a tajemná ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Popis : Poznávací zájezd

Pojeďte s námi poznat překrásnou, přesto mnohým neznámou až tajuplnou zemi vklíněnou mezi masívy vysokých hor, které se táhnou od severu až k Jadranu, kde přímořská horská pásma jako by vycházela přímo z moře. Navštívíme malebné vysokohorské kraje, divoké hluboké soutěsky a necháme se uchvátit čarokrásným černohorským pobřežím. Budeme obdivovat nejen přírodní krásy a historické památky UNESCO, ale sblížíme se i s kulturou, historií a svérázností tohoto počtem malého, leč hrdého a srdečného národa Černohorců.

Stravování: polopenze

Polopenze, (snídaně a večeře)

Doprava: autokarem

Luxusním zájezdovým autobusem s klimatizací a WC

Ubytování: hotel ***

8x ubytování v hotelech na úrovni 3*, 2 lůžkové pokoje s kompletním sociálním zařízením.

Program zájezdu

1. - 3. den: Odjezd z ČR časně ráno, přejezd přes Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko do Bosny a Hercegoviny. Nocleh v Sarajevu. 2.den: Dopoledne prohlídka orientální části Sarajeva – Baščaršija, Gazi Husrev-begova mešita, místo atentátu na arcivévodu Ferdinanda d´Este. Přejezd do Černé Hory údolím řeky Driny, kaňonem řeky Pivy do NP pohoří Durmitor, ubytování v nejvýše položeném horském městečku Černé Hory - Žabljak (1 450 m). 3.den: Pohodová procházka horskou krajinou k durmitorským jezerům – Crno, Zminje a Barno jezero s možností relaxace na čistém horském vzduchu. Pro zájemce možnost raftingu na řece Taře za poplatek.
4. den: Nenáročný výšlap na skalní zlom Ćurovac (1 625 m) s nejkrásnější vyhlídkou do hloubky kaňonu řeky Tary. Odpoledne lanovkou na Savin Kuk (2 313 m) s úžasnými výhledy do okolí, panoramatická vyhlídková cesta do sedla (1 907 m), rozloučení s Durmitorem v horské kolibě.
5. - 6. den: Ráno odjezd z Durmitoru se zastávkou u monumentálního mostu v kaňonu přes řeku Taru, průjezd tímto nejdelším a nejhlubším kaňonem Evropy – UNESCO (místy až 1 300 m hluboký). Krátký přejezd do pohoří NP Biogradska Gora se stejnojmenným jezerem, které patří k nejkrásnějším a nejtajuplnějším na Balkáně. V okolí jezera se nachází jeden ze tří největších pralesů v Evropě. Možnost procházky kolem jezera. Přejezd k moři úchvatným kaňonem řeky Morača se zastávkou u pravoslavného kláštera Morača, průjezd hlavním městem Podgorica. Dojezd k moři a ubytování v oblasti Budvanské riviéry. 6.den: Dopolední přídech orientu ve „městě duchů“ – Stari Bar. Odpoledne osvěžující výlet k největšímu balkánskému jezeru na černohorsko–albánském pomezí - Skadarskému jezeru s ptačí rezervací o rozloze téměř 370 km2. Možnost projížďky lodí po jezeře s koupáním na otevřeném jezeře v blízkosti skalního ostrůvku Grmožur s tureckou pevností. Fish-piknik v originální rybářské krčmě na skále nad jezerem. Večer společná návštěva starobylé noční Budvy, procházka křivolakými uličkami starého města obehnaného hradbami, návrat pozdě večer na ubytování.
7. den: Kotorskými serpentinami s panoramatickými vyhlídkami na celou Boku Kotorskou do pohádkového horského údolí s malebnou vesnicí Njeguši, exkurze v sušárně vyhlášeného njegušského pršutu (šunky), pro zájemce za příplatek ochutnávka originálního pršutu a sýra. Dále do slavné Cetinje, města, které bylo po staletí pro svoji nedostupnost v horách hlavním městem Černé Hory (dvorac – zámek posledního černohorského krále Nikoly z dynastie Petrovićů, Biljarda – sídlo slavného vladyky Petra Petroviće Njegoše, Cetinjski manastir). Odtud pohořím NP Lovćen na vrchol (1 650 m) do mauzolea vladyky Njegoše, odkud je celá Černá Hora jako na dlani. Návrat serpentinami nad Budvou na ubytování.
8. den: Dopolední návštěva historické perly Boky Kotorské – starobylého města Kotor – UNESCO (hradby, katedrála sv. Trifuna). Odpoledne koupání a relaxace na pláži známého poloostrova Sv. Stefan, Miločer – bývalé letní sídlo srbské královské dynastie Karad-jordjevićů (dnes luxusní hotel) s královskou pláží.
9. den: Fakultativně celodenní plavba lodí po Boce Kotorské z přístavu Tivat na ostrov Gospa od Škrpjela s prohlídkou poutního kostela, panoramatická plavba kolem Perastu – kdysi slavného města námořníků; na otevřené moře – kolem ostrůvku Mamula s unikátní mořskou pevností, koupání a relaxace na přírodní pláži Žanjice s fish-piknikem, pro zájemce za příplatek možnost návštěvy mořské jeskyně Plava špilja (Modrá jeskyně). Odpoledne plavba do Herceg Novi s prohlídkou historické části tohoto nejzelenějšího města na Jadranu s řadou pevností. Večer odjezd z Černé Hory.
10. den: Noční přejezd do ČR přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Příjezd na Ostravsko v odpoledních hodinách